Вид паразитираща гъба плъзва със страшна сила. Самосъзнанието на гостоприемника бива смачкано и захвърлено, гъбата придобива контрол над нервната система, подчинявайки тялото на кръвожадни инстинкти. Завладените тела се превръщат в гладните – хищна паплач от безволеви, неумолими зомбита. Човечеството е изправено пред унищожение, а може би единственото спасение се крие в дете, чието съзнание не е било заличено при заразата. Този апокалиптичен сюжет ще покачи адреналина ви в „Момиченцето с всички дарби” от М. Р. Кери (изд. „Студио Арт Лайн”)

Мелани е много специално момиченце. Доктор Колдуел я нарича „нашия малък гений“. Всяка сутрин Мелани чака да бъде изведена от своята килия за началото на учебните часове. Когато дойдат за нея, сержант Паркс я държи на прицел с оръжието си, докато двама от хората му я привързват към инвалидната количка. Тя смята, че те не я харесват. Шегува се, че няма да ги ухапе, но те не се смеят. Мелани обича училището. Тя обича да учи граматика, математика, за света извън класната стая и за килиите на останалите деца. Казва на любимата си учителка всички неща, които ще направи, когато порасне голяма. Мелани не разбира защо това натъжава толкова много мис Жустиню.

product_167

Наред с „Живите мъртви”, този роман е едновременно едно от най-свежите заглавия както в каталога на „Студио Арт Лайн”, така и в зомби жанра изобщо. А знаем, че и в пряк, и в преносен смисъл точно този жанр се нуждае редовно от свежа кръв! А „Момиченцето с всички дарби” предоставя именно това. Жесток сървайвъл, много адреналин, брутален екшън, но и това, с което се отличават добрите зомби хоръри, а именно – изследване на психологията на героите и елемент на жлъчен социален коментар.

Зомбирани деца, хванати с каиши и ремъци, приковани насила в класните стаи. Жестока картинка, която макар и в по-различен контекст, все пак неволно ме накара да си спомня за тухличките в стената на Пинк Флойд. Главните герои са като събирателен образ на различните „касти” – суровият военен, за когото всичко е черно и бяло, хладната логика на дистанцирания от смъртта лекар, грижовният, изпълнен с добри намерения, но не винаги подготвен за реалността учител, и разбира се – надеждата за бъдещето в лицето на Мелани.

product_599

Но домът на Мелани (колкото и далеч от семейния уют да е той, все пак е дом)  отива по дяволите, а заедно с него и всичко останало. Постепенно чувството за тягостна обреченост се засилва все повече и повече, темпото на моменти е наистина бясно, а описанията са абсолютно живи и кинематографични. И като казах кинематографични, сега след като имах удоволствието да прочета книгата, май е ред и на филма…

StarКнижар

М. Р. Кери е псевдоним на много известен британски автор на проза и комикси. Бил е екипен сценарист за DC и Marvel, включително и в изключително успешните продукции „X-Men“ и „Фантастичната четворка“: две от водещите заглавия на Marvel. Комиксите му редовно влизат в бестселър листа за graphic novels на „Ню Йорк Таймс“. Има зад гърба си още няколко романа и един холивудски сценарий.

„Момиченцето с всички дарби“ в сайта на „Студио Арт Лайн“: https://artline-store.net/product/137/momichentseto-s-vsichki-darbi.html

Още ревюта:

https://azcheta.com/momichentseto-s-vsichki-darbi-m-r-keri/

https://podmosta.bg/momichentseto-s-vsichki-darbi-ot-m-r-keri-i-studio-artlayn/

https://www.shadowdance.info/magazine/books/the-girl-with-all-the-gifts/

http://knigozavar.com/the-girl-with-all-the-gifts/

One thought on “„Момиченцето с всички дарби” от М. Р. Кери

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s