Вдъхновяващите платна на художника Васил Горанов, акомпанирани с текст от Христина Йотова посрещат читатели от всяка възраст на страниците на „История на България в картини”. След двете малки книжки от поредицата „Български исторически приказки и легенди” от издателство „Софт Прес” отново впечатляват, този път с луксозно издание, събрало в 128 страници едни от най-пленителните картини на родния исторически романтизъм.  „История на България в картини” е своеобразен хибрид между арт албум, историческа хроника и четиво, целящо да съхрани българщината и да разпали родолюбието в сърцата на днешните подрастващи.

217510_b

„Една картина има силата на хиляди думи“ са казали мъдрите хора. Но всички знаем, че когато една съвършена картина е придружена от не по-малко силен текст, тогава се ражда онази магия, която пленява не само въображението, но и сърцето. „История на България в картини“ събира в едно репродукции на великолепните маслени платна, сътворени от художника Васил Горанов, и слова, които пламенно провокират въображението ни.

page-02

Трудно е човек да не се прехласне по картините на Васил Горанов. Още по-трудно е пък да се опита да ги опише с думи и да пресъздаде в текст усещането, което те предизвикват. Дори и да се опитам да го постигна, вероятно няма да успея. А може би няма и нужда, защото наистина „Една картина има силата на хиляди думи“, а приложените към тази статия илюстрации говорят достатъчно сами за себе си. Достатъчно е да знаете, че това е само малък фрагмент от цялостното съдържание на „История на България в картини” и вече започвате да придобивате представа за великолепието, което ви очаква в книгата.

page-03.jpg

Христина Йотова на свой ред допринася за и без това високата художествена стойност на книгата със своите съпровождащи текстове, които умело подчертават контекста на всяко едно от включените изображения. Думите попадат право в целта, намирайки точния баланс между енциклопедичните знания и историческата фактология, художествената драматизация и родолюбивия патос.

page-05

Да, съединението прави силата, а обединените таланти на майстора на четката Васил Горанов и опитен разказвач като Христина Йотова са ни дали възможността да разлистим и едно наистина силно издание. „История на България в картини” е чудесна придобивка както за всеки дом, така и за училищните библиотеки. Нещо повече – изданието спокойно би могло да се предлага из нашите исторически и етнографски музеи, а защо не и в превод на чужди езици, при посещаваните от туристи забележителности и места, свързани с нашето славно минало.

Книголюба

Още за книгата тук: https://www.soft-press.com/book/1323/

page-06

2311447_back__b

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s