„Невероятно пътешествие в Зъбландия” (изд. „Кибеа”) от Олга Епифанова уведомява своите читатели още от корицата – това е книга за здравето на детските зъби. И човек си казва: „Аха, да, знам какво ще представлява.” Очакваме някоя илюстрована приказка с поука, вероятно с говорещи зъбчета или подскачащи наоколо четки за зъби. Нещо като разширена версия на онези брошурки, които да онагледят пред децата как точно и по колко пъти е най-добре да търкат зъбите си сутрин и вечер, както и неприятните последици, до които може да се стигне ако занемарим тези навици. Но всички, които са очаквали брошурки и приказчици ще останат слисани. Всъщност, слисани ще останат и самите деца, защото „Невероятно пътешествие в Зъбландия” е цели 128 страници, при това в голям формат и изпълнени с цветни илюстрации, дело на художничката А. С. Алейникова. Че какво толкова пък може да се каже за здравето на детските зъби?! Нека да разгърнем заедно книгата и да разберем!

Книгата е структурирана по много приятен и практичен начин. Разделите от по две страници представят разнообразни любопитни теми, които са свързани по един или друг начин със зъбите и правилната грижа за тях. Кога поникват те и какво е устройството им? На какво приличат и за какво служат? Кои са резците, кучешките и дъвкателните зъби? Какво е захапката? Кога и защо се сменят зъбите? Какви видове храни съществуват и какво се случва с тях след ядене? Каква е функцията на слюнката? Какво е кариес и как се прави пломба? Това са едва част от многобройните въпроси, на които тази чудесна книга предлага отговори.

42612

Освен чисто познавателните текстове, любопитните факти и разяснената терминология, книжката бъка и от всевъзможни забавления, които превръщат „Невероятно пътешествие в Зъбландия” в хибрид между енциклопедия, комикс, сборник с развлекателни истории и книга със задачи и творчески игри. О, да, малчуганите ще поемат на спасителни експедиции, ще лекуват сам-самички болни зъби, ще решават зъбословици и какво ли не още. Всъщност, защо пък само малчуганите? Нека и мама и татко да се присъединят към пътешествието из Зъбландия!

Заедно ще проведете задълбочено разследване, за да откриете коя е прабабата на днешната четка за зъби, ще създавате специални амулети… Не са забравени дори и някои готварски съвети – рецепти за питателни, вкусни и здравословни храни и напитки.

zabkitefront25448872

Компания по време на пътешествието из Зъбландия ще ви прави грижовният и мъдър доктор Зъб Зъбов, който не пропуска случай да сподели знанията си и да припомни правилата за добра устна хигиена. А ако по време на пътя се окаже, че имате нужда и от допълнителна помощ, то потърсете я в края на книгата. Там ви очакват не само отговори на всичките задачи, но и подробен речник и азбучен показалец.

 

„Невероятно пътешествие в Зъбландия” е незаменим съюзник в опазването и опознаването на детските зъби. А и не само на детските! Знаете ли, че дори и охлювите имат зъби? А къде се намират те? Олга Епифанова и изд. „Кибеа” ще ви разкажат!

 

Още за книгата: https://kibea.net/book/2544

 

Ревю в сайта „Детски книги”: https://detskiknigi.com/za-blandiya/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s