„Скъпи Боже, нарочно ли направи жирафа да изглежда така, или без да искаш?”

„Скъпи Боже, благодаря ти за братчето, но аз си исках кученце.”

„Скъпи Боже, чакам да дойде пролетта, а тя все не идва. Да не забравиш!”

Това са само част от множеството весели и трогателни послания, които ще откриете в „Деца пишат писма до Бога” (изд. „Омофор”). Без значение дали сте вярващи или не, няма как да останете безучастни към тази очарователна, стопляща сърцето и предизвикваща безброй усмивки книга. Съставена от Стюърт Хампъл и Ерик Маршал през далечната 1966 година, „Деца пишат писма до Бога” излиза у нас в превод от Пламен Сивов, а прекрасните илюстрации на Анелия Пашова сами по себе си са достатъчна причина, за да разлистите тази книга заедно с децата си.

d0b4d0b5d182d181d0bad0b8-d0bfd0b8d181d0bcd0b0

„Деца пишат писма до Бога” е не просто глътка свеж въздух, тя те кара да дишаш с пълни гърди и да се смееш от сърце. Нито следа от строги догми или прашна церемониалност, „Деца пишат писма до Бога” е поглед към същността на Всевищния през детските очи, с присъщата освобождаваща искреност, която неизменно предизвиква умиление у всички възрастни, но и повдига интересни въпроси.

11111

Писмата на малчуганите са изпълнени с онази простичка проницателност, така присъща за младия ум, който все още изследва света с любопитство и изпитва неутолима жажда за знания. Някои от въпросите, отправени към Бог от децата са такива, че дори и обигран теолог би изгубил ума и дума. Други пък звучат така простичко и логично, и същевременно съдържат в себе си философска дълбочина. Книгата всъщност ни напомня колко освобождаващо е да мислиш като дете, лишено от задръжки и фалш, откровено до болка, без притеснението да задаваш въпроси и наричайки нещата с истинските им имена.

11111.JPG

Художничката Анелия Пашова е уловила прекрасно тона и настроението на книгата. Рисунките й са нежни и закачливи, като самите писма и извисяват българското издание на книгата още повече.

Още за книгата тук: https://www.omophor.com/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

11111

„Малката книжка “Детски писма до Бога” се появява в далечната 1966 г. в Америка и бързо се превръща в международен бестселър, претърпял десетки издания и преведен на всички световни езици. Автор e известният илюстратор и карикатурист Стюърт Хампъл (1926-2010) в сътрудничество с редактора Ерик Маршал. Двамата превръщат колекцията си от детски умотворения в книжка с милионен тираж, очертаваща непосредствения подход към най-сложните въпроси на вярата, характерен за децата. Какво се случва, когато детето реши да изпрати писмо на Създателя? Провокациите, удоволствието от сблъсъка с неподправената искреност, неочакваният хумор и понякога удивителната яснота на мисълта – всичко това можете да намерите в тази малка книжка, съдържаща въпроси, кратки молитви, съмнения, молби за дребни услуги, възхищения – и всичко това, недокоснато от цинизма на възрастния, но извиращо от чистото любопитство и усещането за чудото на съществуването. Със сигурност тази книжка ще провокира усмивки у нас, възрастните, но и ще ни даде важна храна за размисъл – дали наистина сме готови убедително да отговорим на въпросите за вярата и Бога, извиращи от детското сърце…”

One thought on “„Деца пишат писма до Бога” от Стюърт Хампъл и Ерик Маршал

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s