Както наскоро споменах, Новата вълна на българските книги-игри наистина се оказа вълна, а не просто краткотраен прилив. Не е цунамито, което ни заля в края на 90-те и удави пазара, заглавията излизат на премерени интервали, а качеството на изданията се покачва с течение на времето и вече съвсем не прилича на художествена самодейност от страна на шепа носталгично настроени ентусиасти. Ако търсите доказателство на думите ми, то достатъчно е да хвърлите един поглед на „Списание за книги-игри”, което еволюира и става все по-съдържателно и внушително със всеки следващ брой. А тъй като не бързам да изиграя всичко наведнъж и да остана „на сухо” до следващото идване на Вълната, изведнъж се оказа, че имам цели три броя на списанието за наваксване. Е, започвам с брой девет!

173104_b

По дрехите посрещат, така че да кажа – корицата е трепач. Художникът е Дийн Спенсър и определено си го бива. Хвърлете едно око на https://www.deanspencerart.com/ и ще разберете за какво говоря. Мисля си обаче, че е време обяснителното „Списание за книги-игри” да се превърне в подзаглавие на изданието. Въпреки че това „what you see is what you get” поведение на съставителите ми харесва, струва ми се че някакво надъхващо лого отгоре определено не би било лошо. Стига в името да не съдържа думи като „мега”, че знаете как свършват тези издания 😉

А сега напред към съдържанието. „Сгреши пътя, обърни!” от Юлисес Ай е комедиен сай-фай, в който поемате ролята на космически плейбой, който се свестява след тежък запой и осъзнава, че останалите пътници от круиза са се евакуирали и сега към главоболието от вчерашната злоупотреба се прибавя и още едно, при което таблетките против махмурлук определено няма да помогнат. Корабът се е засилил към близката звезда и трябва да намерите начин да се спасите преди да дойде време за фойерверките.

„Ловци на кости” от Пер Йорнер се оказа любимата ми история в броя, не че е най-добре откъм игра, но откъм идея определено ме грабна. Жанров коктейл с точно балансирани съставки. Озовавате се в алтернативна версия на Дивия запад, в компанията на цапнат в устата говорещ гущер. Вместо петролотърсачи, златна треска или пък корумпирани железници, сега бизнес интересите се въртят около… праисторически фосили! Оказва се, че динозавърските кости имат много интересни приложения. Успях ли да ви заинтригувам? Интересна концепция с потенциал за разгръщане.

„Западен здрач” на М.М. Донев ни запознава с нов фентъзи свят, в който се надявам скоро да се потопим отново под една или друга форма. Тук поемате юздите на необузданата Ретона и… има да четете повечко, отколкото при средностатистическите книги-игри. Наблягането на литературата винаги ми е харесвало, но в случая на моменти натежава. Все пак, светът на Ретона ме заинтригува и ще следя с интерес бъдещата работа на автора.

„Марс 2112” от Аштън Сайлър… какво?! Има още?!? О, да, има още! Яко, нали? 🙂 Киберпънкарийка, класическият мотив за бунта на машините и свободния избор на изкуствения интелект. Любопитен опит на автора за нещо като мета-книга-игра, изследваща различните механики и стилове на изборите в интерактивната литература.

Накрая остана „Керус” – произведение, което почти няма да коментирам, тъй като първо, не е завършено, и второ – не ме грабна по никакъв начин и го прочетох/изиграх за отрицателно време. А и май не очаквам продължението със затаен дъх.

Добавете към всичко изброено до тук и любопитните съпътстващи статии и интервюта и брой 9 на „Списание за книги-игри” се превръща в доста солидно четиво за феновете. Не пропускайте!

StarКнижар

Още за изданието: https://www.legacyofkreya.com/bg/books/spisanie-knigi-igri-9

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s