Учители разни и разнообразни, но вероятно най-лошата комбинация е да случиш на такъв, който хем ти преподава по хуманитарен предмет и говори за изкуство, хем очаква от учениците си до един да споделят мнението и интерпретациите му. Или ако не да ги споделят – то поне да ги наизустят и да ги повтарят като папагали. Именно за една такава учителка става дума в необичайния комикс на Зорница Христова и Анна Цочева, който излезе в края на миналата година от изд. „Точица”. Тук обаче папагали няма. За това пък на лице са „Орелът, врабецът и капчукът“! Придружете героите в този смел полет на въображението, изпълнен със страхотни рисунки и игриви метафори, които разчупват клишета и посяват любов към поезията в сърцата на читателите.

216774_b

С гръм и трясък идва госпожа Тътенова. Строгата учителка държи желязна дисциплина и изисква учениците й да са способни да анализират и разнищват литературните произведения от до, при това по единственият възможен правилен начин – нейният. Контролните не са проблем, стига да можеш да предадеш на хартия мислите на Тътенова, ако може думичка по думичка, с точките и запетайките.

Какво обаче да напишеш, когато ти зададат въпрос „Защо харесваш стихотворението еди-кое-си на страница незнам-си-коя”, когато ти всъщност изобщо, ама изобщо НЕ ГО ХАРЕСВАШ?

„Как да харесаш едно стихотворение, ако то ти е дадено за контролно?”

 72b36775004851.5c406f16ed536

В изблик на откровеност, малкото плахо врабче пише върху листа си именно това – „Не ми харесва!”. Уви, за ужас на врабчето внезапно Тътенова прибира контролното. Сега на пернатата душичка не й остава нищо друго освен да потърси помощ и да открадне обратно листа, при това преди Тътенова да се е захванала с проверката и да стигне до него.

af80c475004851.5c406f16ed14a

Не всички, за щастие, но поне няколко от учителките по литература, на които съм попадал през ученическите си години притежаваха качества, доста сходни на тези на госпожа Тътенова. Е, вярно, нито една от тях не можеше да се похвали с подобно масивно телосложение, но затова пък и те си падаха по сухите литературни анализи от учебниците и вместо да стимулират някакви мисловни процеси в главите ни се стараеха всячески да ги изпълнят със засуканите (или направо неразбираеми) думи на знайни и незнайни критици. Освен това същите тия дами изпитваха остра неприязън към комиксите. Да, спомням си как една от тях дори ги наричаше пренебрежително „дъвка за мозъка”. Чудя се, каква ли би била реакцията й ако в ръцете й попадне „Орелът, врабецът и капчукът“.

6c16f675004851.5c4070919da5d

„В чаровна смесица от манга елементи и класически европейски комикс  се разказва поучителна история, в която децата могат да научат доста за поезията, за литературните фигури, за историята на град София, неговата архитектура и други тайни.” – пише Антон Стайков в своята статия „Българският комикс във второто десетилетие на новия век”.

23213

„Орелът, врабецът и капчукът“ е прекрасно четиво за всяка възраст, истинска комикс-находка, а фактът, че идва от родни създатели и действието „прелита” над София може само да ни радва. Сценарият на Зорница Христова не само е далеч от клишетата, но дори се бори срещу тях, а думите на писателката са попаднали при най-подходящия художник.

ef9be375004851.5c4070919ddfe

Нееднократно съм споделял, че съм голям почитател на творчеството на Анна Цочева, а с този комикс е поредната причина да го повторя и потретя. Rikae владее графиката и умее да работи в различни стилове, обединявайки топъл, личен подход и съвременна, търсена от читателите визия. Нежната й палитра в „Орелът, врабецът и капчукът“ привлича погледите към изданието и му придава приятно handmade-усещане, което контрастира с яркото, дигиталното оцветяване в доста от днешните комикси.

47507567_1954180858215885_2159262522794835968_o

Много внимание исках да отделя на това максимално да използвам езика на комикса“ – споделя художничката. „В крайна сметка темата на историята са думите и литературата. Затова държах звуковите ефекти да са написани на ръка и да са на български. Доста обмислях и как да разработя играта между текст и рисунки – стараех се да им сменям ролите, да оставям ту едни, ту другите да водят, а понякога да стават и едно цяло. Рисуването на комикси, особено когато е от един човек, е малко диригентска работа – трябва да знаеш кой елемент кога да води и кога да притихва, за да не става какофония. Особено предизвикателство ми беше визуализирането на римуването, ритъма и литературните понятия с вида, формата и кадровката на панелите и рисунките в тях. Надявам се да се е получила едно естествено цяло, в което човек, ако се вгледа, може да открие различни слоеве.

23213.png

А за финал, ще взема отново думата, защото държа да спомена, че остават още само 4 дни до края на гласуването за тазгодишните награди за детска литература „Бисерче вълшебно”, а „Орелът, врабецът и капчукът” съвсем заслужено има номинация в категорията „Мечтатели” (11-13 г.).

Ненко Генов

Анна Цочева във Фейсбук: https://www.facebook.com/rikaedraws/

Издателство „Точица” във Фейсбук: https://www.facebook.com/tochitza/

„Орелът, врабецът и капчукът” на сайта на издателството: http://tochitza.com/content/105

Представяне на комикса по БНР: http://bnr.bg/post/101062241

Още ревюта:

https://detskiknigi.com/shto-e-poeziya-razberi-s-orela-t-vrabetsa-t-i-kapchuka-t/

https://alisavchizmi.blogspot.com/2019/04/blog-post.html

0251602_back__b

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s