Ако харесвате „Всичко, всичко” на Никола Юн и „Вината в нашите звезди“ на Джон Грийн, то едва ли ще искате да пропуснете „На пет стъпки от теб” на Рейчъл Липинкот, Мики Доутри и Тобаяс Яконис. Писателка обединява сили с двойка сценаристи, а резултатът е драматична история за тежко болни момче и момиче, които откриват любовта, но контактът между двамата млади би бил равносилен на смърт. И макар, че „На пет стъпки от теб” е художествена измислица, болестта, описана в книгата е реално съществуваща. А вътрешните конфликти са разкъсващи. Продължителността на живота срещу преследването на щастието. Да живееш заради другите или да умреш заради себе си? Да бъдеш с любимия човек, знаейки, че го убиваш, или да го отблъснеш против волята му, да се опиташ да го запазиш здравето му, но да знаеш, че така ще разбиеш сърцето му?

Стела Грант спазва стриктно всички правила, особено когато става дума за лекарски предписания. През по-голямата част от живота си тя е принудена да посещава редовно болница заради заболяване на белите ѝ дробове. И е твърдо решена да страни от всеки, който може да я зарази и така да осуети шансовете ѝ за трансплантация на нови бели дробове. Дистанция от шест стъпки. Без изключения. Уил Нюман е почти на осемнайсет и единственото нещо, върху което иска да има контрол, е възможността да откаже посещенията си в болница. Той не се интересува от лечението си и от новото експериментално лекарство. Скоро ще стане пълнолетен и ще може да види света не само от прозорците на болниците, в които е бил. Уил е точно това, от което Стела трябва да се пази. Един негов дъх и тя може да се прости с мястото си в списъка с чакащи за трансплантация. И ето че безопасността, която шестте стъпки трябва да ѝ осигурят, се усеща и от двамата като наказание. Какво би се случило, ако нарушат съвсем леко правилата? Може ли пет стъпки един от друг да бъдат толкова опасни, ако ще предпазят сърцата им от разбиване?

173104_b

По някакъв странен начин преживяването, наречено „На пет стъпки от теб” ми напомни на френския филм „Недосегаемите” (2011). Филмът ми беше препоръчан от много приятели, бях си обещала да го гледам задължително, но знаейки, че сюжетът се върти около приятелството на парализиран богаташ и обгрижващия го мъж от имигрантско гето, някак си все не успявах да се накарам да изгледам филма. Подозирах, че колкото и да е хубав, той все пак ще е тежък, труден за гледане и едва ли не депресиращ. А когато най-накрая го гледах се оказах в груба грешка, защото лентата, при все болезнената си тематика, се оказа вдъхновяваща, лъчезарна и изпълнена с невероятно добре премерено чувство за хумор. Като очаквания и оставено по-късно усещане „На пет стъпки от теб” контрастира точно по същия начин.

При все нерадостната тематика, залегнала в центъра на книгата, романът на Рейчъл Липинкот, Мики Доутри и Тобаяс Яконис успява да възпее триумфа на любовта и живота над всички трагедии, които могат да ни сполетят и да ви остави не смачкани и потиснати, а напротив – окрилени. Не мога да разкажа за сюжета повече от казаното до тук, нито пък мога да коментирам финала в детайли без да ви разваля удоволствието. Искам само да кажа, че на мен лично книгата наистина ми въздейства силно и останах много доволна от начина, по който тя завърши. Авторите са съумели да развият историята по реалистичен начин, без да омаловажават трагедията на болните, но същевременно са запазили и искрицата надежда, оптимистичния лъч светлина, който ти казва, че всеки миг от живота ни е велик, неповторим и безценен.

„На пет стъпки от теб” е красива книга. Романтична, сладка, изпълнена с чувство за хумор, но и с храна за размисъл. Обичам сюжети, които са способни да те разтърсят и събудят, да ти напомнят, че животът е дар, който трябва да бъде ценен, и трябва да се стремим поне до колкото можем да изживяваме всеки един ден сякаш може да няма следващ. Историята на Стела и Уил е точно такава – тя ни  напомня, че е важно не просто колко дни ти остават, но още и как ще избереш да ги изживееш.

Книголюба

Още за книгата: http://ibis.bg/na-pet-stapki-ot-teb.html

 

Още ревюта за книгата:

http://azcheta.com/na-pet-stapki-ot-teb-rachel-lippincott/

http://booksomnia.com/reviews/na-pet-stapki-ot-teb/

https://ladybugspage.wordpress.com/2018/12/18/five-feet-apart/

https://books99blogspot.blogspot.com/2019/01/blog-post_26.html

http://hrisilandia.com/2018/12/17/%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%82-%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D0%B5%D0%B1-%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%87%D1%8A%D0%BB-%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D1%82-%D0%BC/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s