„Възходът на седемте”, книга първа от трилогията „Съдбата на Светлородните” и дебют на младия автор Любомир Кючуков, излезе в края на миналата година от изд. „Акцент 96”. Ако се чудите от къде ви е познато то, нека припомним, че именно чрез него видяха бял свят първите две книги от многообещаващата поредица за Индор на Б. Н. Добрев. Но освен жанра и издателството, между Индор и Светлородните има още нещо общо и това е първокласната корица и впечатляващите вътрешни илюстрации на Добромир Томов. Те определено грабват от пръв поглед и приканват читателя да се потопи в свят на магии и приключения. А дали и самият роман ще е на нивото на своето художествено оформление? Нека проверим!

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг – кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Свелтлородните – принц Дерин, принц Мелех и принцеса Бриана, държало сианите далеч от калейските земи в продължение на седемнадесет години. Принуден да избяга от завзетата столица на Калеа, принц Дерин поема към мистериозната гора Нирнаи на обучение при прокудения херейски народ, над който тегне зловещо проклятие. Там той трябва да усвои новите си способности на Светъл повелител, за да се изправи в съдбоносен дуел срещу Зарк. Принцеса Бриана, придружена от своята пазителка – магьосницата Стела, се впуска в редица опасности на път за оцелелите калейски крепости. Ще успеят ли Светлородните да върнат надеждата и да спрат възхода на Седемте?

215687_b

Страшно се радвам, че през последните години се появяват все повече и повече развлекателни жанрови книги от български автори, още повече пък, че част от тези автори са новоизгряващи и е наистина страхотно, че издателствата се решават да им предоставят шанс да стигнат до читателите. Още повече ме радва, когато книгите са реализирани по начин, който ги прави конкурентноспособни във визуално отношение, още по книжарските рафтове. Точно така действат от „Акцент 96”. И точно така се привличат млади читатели към родната литература. Защото, нека си го кажем направо, поговорката да не съди за книгата по корицата рядко се прилага на практика, особено пък когато наистина става въпрос за книги. А и днешното поколение расте без да познава автори като Петър Бобев, Светослав Славчев, Иван Мариновски… За тях доста от младите българската литература се ограничава до това, което е включено в учебния материал, а то често се чете с неохота. Или пък изобщо. Те дори и не подозират, че имаме толкова много приключенски и фантастични книги – свои собствени, и при това стойностни. Лека полека обаче, това започва да се променя. И „Възходът на седемте” се нарежда в челните редици на борещите се за тази промяна!

374da7657b8257badf4b933d19a5c182

Светът на книгата е изграден с въображение и размах. Освен това си има карта, а кой не обича картите, нали? Сюжетът е интересен и се развива със сравнително добро темпо, без да е истински остросюжетен, а както съм споменавал и в предните си ревюта – за мен това е почти винаги плюс. „Възходът на седемте” не се стреми да ви шокира с кръв и голотия, които се използват все по-често и все по-произволно, особено откакто „Игра на тронове” се превърна в абсолютен мейнстрийм. Конфликтът между двете кралства и сблъсъкът между силите на доброто и злото е поднесен премерено, с нужния баланс, за да е подходяща книгата и за по-млади читатели, и без да е суха или безинтересна за по-възрастните такива.

Преди да настъпят събитията във „Възходът на седемте” обаче, светът на поредицата „Съдбата на Светлородните” има богата предистория, част от която ни е разкрита и тук, и служи като основа за действието в романа. Част от тази предистория можеше да бъде поднесена по по-плавен и интегриран с наратива начин, така че да не бави темпото. Понякога умело загатнатите детайли са достатъчни, за да си изгради читателят представа за художествената действителност и контекста на наратива и трябва да се внимава да не се натоварва текста с тежки ретроспекции. (Да, знам, може би точно тези забележки звучат странно от фен на Толкин, прословут със своите многословни отклонения, родословни дървета и исторически хроники, но все пак…)

37d963b7fedc11f2ecb4eaa18c6099c3

Във всеки случай, въпреки дребните забележки, „Възходът на седемте” ме остави с приятни впечатления, достави ми доста удоволствие и ме спечели като фен на поредицата. А от това, което чух от автора в няколкото интервюта из интернет (линковете са в края на ревюто), останалите книги вече са написани! Дано бъдат публикувани скоро и да накарат още читатели да изберат българското!

Книгандалф

ТВ представяне на книгата с участието на автора: https://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2018-11-29/vazhodat-na-sedemte-lyubomir-kyuchukov-predstavya-parvata-si-kniga?fbclid=IwAR1nst1VFGtZ2ybrWQF2NGml9SO6QuG1wKxdslk7qm2MafaMy1FgAB0nDKQ

Представяне на книгата по БНР: http://bnr.bg/sofia/post/101046197/lubomir-kuchukov-razkazva-za-sadbata-na-svetlorodnite-v-debutnoto-si-ednoimenno-fentazi

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s