След като прочетох сборникът „Дяволиада”, реших да си направя маратон с класически хорър разкази и да имам свежо сравнение за позицията на родните автори сред световните такива. За целта продължих с една апетитна антология на ужасите, отново с логото на изд. „Millenium”. „Пясъчният човек” съдържа общо 16 страховити истории, които поставят рамо до рамо едни от най-големите имена на световната литература. Всеки един от включените разкази е от различен автор, а името на всеки един от включените автори неизменно буди респект. Басирам се, че не сте свикнали да виждате на едно място Оскар Уайлд и Стивън Кинг!

216111_bРазказът на Хофман дава не само името на сборника, но и тон за предстоящата симфония на страха, която ви очаква. Всеки, който е чувал за The Sandman вече сигурно предполага около какво ще се върти историята тук. Пясъчният човек е кошмарният колега на Сънчо. Той е образ, водещ началото си дълбоко в древността, за когото се вярва, че носи съня за хората, и особено за децата, и ги кара да заспят с помощта на необикновен магически пясък, който ръси в очите им. И въпреки, че Пясъчният човек не винаги е негативен персонаж, във версията на Хофман той е истинско страшилище.

Capture.PNG

Присъствието на автори като Ървинг, По и Стокър може и да е логично за подобна ангология, както и това на Уелс, който макар и определян като баща на научната фантастика, все пак е вмъкнал немалко викторианско мракобесие в доста от творбите си. Други автори пък са по-нетипични за този тип антологии и не сме свикнали да ги асоциираме с ужаса. Вилхелм Хауф например беше повече от приятна изненада. Въпреки, че у нас той е възприеман основно като писател на детски приказки, няма как да не му признаем, че повечето от неговите истории не само, че съвсем не са приспивни, но и са в състояние да изкарат ангелите на дечицата. Е, лично аз нямах нищо против приказки, които караха сенките в стаята да оживяват, а мен – да се завия през глава. „Корабът на призраците” ми върна това усещане от детството.

pyasuchniya-chovek-cover-3d

Сборникът ни припомня някои от по-малко популярните произведения на ред класици, които дори и да не успеят да изплашат истински днешния читател, ще му донесат наслада и ще го потопят в онази атмосферична готическа тъма, из която се крият духове, привидения и свръхестествено зло. А за десерт подобаващо е оставен богът на съвременния хорър, маестро Стивън Кинг.

StarКнижар

Ето какво ще откриете между кориците:

Е. Т. А. Хофман – „Пясъчния човек”

Уошингтън Ървинг – „Приключенията на зидаря”

Евгений Баратински – „Пръстенът”

Вилхелм Хауф – „Корабът на призраците”

Едгар Алън По – „Черният котарак”

Шеридан ле Фаню – „Бялата котка”

Марк Твен – „Разказ с призрак”

Хенри Джеймс – „Сър Едмънд Орм”

Брам Стокър – „Телеграма от Дракула”

Лафкадио Хърн – „Погребаната тайна”

Оскар Уайлд – „Кентървилският призрак”

М. Р. Джеймс – „Изтръгнати сърца”

Хърбърт Уелс – „Откраднатото тяло”

Александър Грин – „Разказът на Бирк”

Хенри Кейн – „Призрак в разказа”

Стивън Кинг – „Движещият се пръст”

Още за книгата тук: https://www.milleniumbg.eu/bg/books/show/633

Почти всички знаменити световни писатели, редом с разнопосочните си интереси и търсения в сферата на сериозната литература, неизменно са се изкушавали да опишат своята представа за ужасното в живота. За едни то е в духовете на мъртвите и в опитите им да се свържат с настоящето, за други е часът на разплата за извършените грехове, трети от авторите залагат на неочакваното, абстрактното, необяснимото в общоприетите ценности, с което се сблъскваме и го преживяваме по нетрадиционни начини.

Историите в тази книга изследват дебрите отвъд пределите на човешкия разум и разказват както за пришълците в нашия живот, така и за онези тъмни сили, стаени в душата ни, които понякога си пробиват път навън и ни променят до неузнаваемост. Истински или въображаеми, безплътни или осезаеми – всички те оставят своите знаци по земния ни път и само чистата съвест няма защо да се бои от тях, когато удари полунощ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s