Нямах представа какво да очаквам от „Дяволиада”. Знаех само, че сборникът на изд. „Millenium” съдържа 28 разказа от български автори, написани преди повече от половин век, а жанрово историите залитат към ужаса и мистерията. Мислех си, че аз грабвам книгата, а всъщност скоро се оказа, че тя е грабнала мен!

Разказите са прекалено много, за да ги представя един по един, но ще споделя цялостните си впечатления от този извънредно любопитен сборник с внимателно подбрано съдържание. Историите наистина варират доста като стил и сюжети, но общото между всички е тегнещото усещане за зло, често неопределено и коварно, пред което обикновените хора тръпнат в безсилие. Текстовете са продукт на времето си и са достигнали до нас от една мрачна, белязана от войни и несигурност епоха и това няма как да не е дало отражение върху родната литература, но в каноните на българската класика (а и не само там) ужасът често е пренебрегван като някакъв вторичен поджанр, на чиято гротеска не си заслужава да се обръща внимание. „Дяволиада” ще ви убеди в противното.

213986_b

Част от мрака ни дебне под формата на свръхестествени тропи от балканския фолклор, други разкази пък разчитат на размитата граница между реално и нереално, между съня, транса и трезвата мисъл. Страхът се гърчи из дебрите на подсъзнателното и се бори да придобие контрол над действията на героите, а когато успее последиците най-често са фатални.

За мен „Дяволиада” е своеобразно преоткриване на българския хорър. Макар, че в наши дни редица наши автори вървят по стъпките на По, Лъвкрафт и Ходжсън, не бях подозирал, че имаме такава традиция, датираща от преди Втората световн война. Наистина много приятна изненада!

StarКнижар

1106774_back__b

Още за книгата: https://www.milleniumbg.eu/bg/Books/Show/608

Още ревюта и информация:

http://knigolandia.info/book-review/dyavoliada/

http://knigoqdec.blogspot.com/2018/07/blog-post.html

http://cineboom.eu/28-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%B2-%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%B4%D0%B0/

 

One thought on “„Дяволиада” – 28 зловещи истории от родни автори

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s