Ако си падате по сборниците с родни фантастични разкази от поредицата „Сказанията на Стрикса”, но не ви се чака до излизането на следващия том, то от изд. „ИвиПет” имат книга, която остави у мен доста сходно усещане, пък макар и историите, включени в нея да са дело на един-единствен автор. Това е „В търсене” на Милен Колев – над 200 страници, изпълнени с богато жанрово разнообразие и още по-богато въображение.

Палитрата от жанрове в дебютния сборник В търсене на Милен Колев е най-разнообразна – магически реализъм, фентъзи, фантастика и хорър. В тях са втъкани темите за доброто, злото и нюансите между тях, страхът, приключенията и любовта. На страниците ще срещнете магичното – скрито както зад обикновеното ежедневие, така и смело показано в далечни и пленителни фентъзи светове, населявани от най-обикновени хора, могъщи воини, богове, демони и интересни раси. Ще се запознаете с фантастичното в близкото и далечното бъдеще, ще бъдете в опасна близост със страховити сили, които не са от нашия свят, ще се докоснетe до творци, готови на всичко в името на изкуството, което правят, ще се запознаете с герои, сблъскващи се с горчиво-сладкия вкус на любовта, ще прочетете истории, отдаващи почит на писатели като Рей Бредбъри, Едгар Алън По, К.С. Луис и Х.Ф. Лъвкрафт.

v_tursene_web1-600x775

„В търсене” е заглавие, което наистина много подхожда на сборника, и то далеч не просто защото това е името и на една от най-интересните истории, включени в него. Разказите оставиха у мен впечатлението, че самият автор е в търсене на себе си като писател. Ако бях чел разказите без да знам, че са писани от един и същи човек спокойно бих предположил, че те са дело на няколко различни автора. Казвам това не като упрек, а просто като констатация. Повечето от историите наистина ми допаднаха, а фактът, че Милен Колев е съумял да поднесе добри четива и забавление в различни сфери на фантастичното е похвален.

Истина е, че някои от разказите бледнеят на фона на останалите, но това е често срещано явление в сборниците. Намират се както по-амбициозни, драматургично изпипани и грабващи истории, така и по-неангажиращи текстове, в които има какво да се пипне. Предполагам, че историите са били натрупани в поредица от няколко години, през които и Милен Колев се е развивал като писател и е открил своите силни страни, а стилът му е станал по-обигран и уверен.

Личи си и преклонението пред големите жанрови майстори на кратките форми, бащиците на фантастичната литература, пред които всички благоговеем и опитаме ли се да пишем – волю или неволю, имитираме. За разлика от Бредбъри, По и Лъвкрафт обаче, Милен Колев може да черпи вдъхновение и от българската действителност. Вплитането на родна реалност и фантастични мотиви е винаги добре дошло, стига да е направено по умел и интелигентен начин, какъвто е и случаят тук. Милен Колев вече е закрачил смело напред. Пожелавам му да не спира!

StarКнижар

Още за книгата: https://www.smartreading.bg/produkt/v-tursene/

Разкази от Милен Колев, достъпни онлайн:

„В търсене” – https://otvadkoritsite.wordpress.com/2018/03/09/milenkolevvtarsene/

„Златната купа” – https://www.fantasylarpcenter.com/competitions/s-s/451-m-kolev-4

Още едно ревю: http://citadelata.com/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%88-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80/

 

 

One thought on “„В търсене” от Милен Колев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s