„Един от нас лъже” (изд. „Егмонт България”) е роман, който едва не подминах. Когато книгата излезе не ме грабна особено като концепция. Анотацията на съвременния Young Adult трилър на Карън Макменъс ми прозвуча твърде много като колаж от клишета, с които вече сме се сблъсквали на редица места. Добре, но ето, че „Един от нас лъже” се сдоби с номинация за наградата „Бисерче вълшебно” 2019 в категорията „Майстори” (т.е. тийн литература). Това провокира любопитството ми и ме накара все пак да дам шанс на книгата, за което определено не съжалявам.

Наблюдавай внимателно и може да разрешиш загадката. В понеделник следобяд петима от учениците от гимназия „Бейвю“ се събират в стаята за наказания: Бронуин – отличничката, Ади – красавицата, Нейт – престъпникът, Купър – спортистът, и Саймън – аутсайдерът, създател на прословутото клюкарско приложение „Истината“. Един от тях така и не напуска тази стая. В понеделник Саймън умира, но дали по случайност? Във вторник той щеше да публикува любопитни разкрития за четиримата си съученици… което ги превръща в заподозрени за неговото убийство. А дали те не са единствено прикритие за убиеца, който е все още на свобода? Всеки има тайни. Това, което наистина има значение, е докъде си готов да стигнеш, за да ги опазиш.

97895427150231518179600

Понякога наистина ми дотяга от кастовото разделение в американските гимназии, така както ни ги представят във филми и книги. Сякаш всеки един ученик спада в някаква категория, която го описва тотално като характер и личност с една-единствена дума. Атлети и зубрачи, мажоретки и загубеняци… Именно това ме отказа първоначално от „Един от нас лъже”, която ми прозвуча като евтино гимназиално крими, насочено към поколението, което не е гледало „The Breakfast Club”. Е, макар, че допирните точки са на лице, „Един от нас лъже” все пак успя да ме обори и се оказа наистина приятна изненада.

Capture.PNG

Една от най-силните страни на книгата е, че героите търпят постоянно развитие. Читателят научава нови неща за тях, останалите герои научават нови неща едни за други, и преди всичко – самите герои научават много нови неща за самите себе си. Когато ги срещаме в началото те са олицетворение на шаблона. Изрядната Бронуин, първа по оценки и с безупречно досие. Купър, който е потрошил спортните рекорди на учебното заведение и се е засилил към професионална спортна кариера, като междувременно се радва на обожанието на кажи-речи всички момичета в радиус от няколко километра. Безхарактерната кипра Ади, която свири втора цигулка във взаимоотношенията с паразитиращото си гадже. Черната овца Нейт, проблемният елемент, училищното дилърче, главният заподозрян. И разбира се, жертвата, Саймън, който е създал приложението „Истината“, целящо да извади наяве… какво точно? Съмнителни теории и недоказани твърдения? Неудобни тайни и кирливи ризи?

Capture.PNG

Както казах, нито един от героите не е това, което изглежда. Всеки от персонажите, постепенно или изведнъж, разчупва първоначалните представи и демонстрира колко лъжовни могат да бъдат първите впечатления. „Един от нас лъже” е забавна и интригуваща история, която неусетно ни припомня, че тези, които сме „отписали” понякога заслужават втори шанс, а онези, които величаем и си мислим, че познаваме добре са способни да поднесат неприятни изненади и да се превърнат в истинско разочарование. Всъщност, Карън Макменъс сама поставя етикетите върху своите герои в началото на историята, за да изобличи тяхната истинска самоличност чрез серия от драматични обрати.

Capture.PNG

Стилът на писане е подобаващо динамичен, както за жанра, така и за съвременната читателска аудитория, а сюжетът е представен от четирите гледни точки на забърканите в престъплението младежи. А авторката умело подвежда читателите си и ги кара да правят догадки, които после са логично опровергани. Към кримката, разбира се, има и романтична сюжетна линия, която прави „Един от нас лъже” още по-емоционална и ангажираща.

Книголюба

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/savremenna-hudozhestvena-literatura-134/edin-ot-nas-lazhe-p3304

Още ревюта:

https://bookishipster.wordpress.com/2018/03/29/%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%8A%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8A%D1%81/

http://hrisilandia.com/2018/03/16/%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%8A%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8A%D1%81/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s