През 2018 от изд. „Orange Books” дойдоха някои от любимите ми за календарната година Young Adult заглавия – оригинални романи и дългоочаквани продължения, които окончателно затвърдиха безрезервната ми вяра в препоръките и издателските избори на Сав и Деси. И въпреки това, родната фентъзи трилогията „Проклятието на Воронина” остана недокосната от мен срамно дълго. Най-накрая обаче успях да наваксам! И понеже за разлика от дългогодишните почитатели на Цветелина Владимирова, аз прочетох книгите в комплект, мога да споделя свежи впечатления от вече завършената сага за ожесточената битка между вестители и вампири.

proklyatieto-na-voronina-vestiteli-9786191710348_1

„Вестители” е и заглавието на първия роман от серията. В него се запознаваме с 19-годишната Ксения Петрова, чиито родители са били убити. При това по особено жесток начин, при тайнствени и неизяснени обстоятелства. Предвид травмиращото събитие, не е никак чудно, че младата жена е преследвана от кошмари, но когато към тях се прибавят и халюцинации, прекрачващи рамките на нормалното нещата вече излизат от контрол. Ксения е объркана, не знае какво се случва с нея, нито към кого да се обърне… И тогава в живота й нахлува Игор Алешкин.

Той е тук не само за да й помогне да намери смисъла в неочаквано връхлетелите я видения, но и да я предупреди за грозящата я смъртна опасност. Но за да е всичко по-пикантно, Игор няма време да се представя, печели доверие, обяснява… и чисто и просто похищава Ксения. Мъжът напуска София и той и отвлеченото момиче скоро се озовават в Москва, където Ксения разбира истината за неподозирана битка, в която тя вече е едно от ключовите действащи лица. Неподозирано за нормалните хора, света ни е застрашен от кръвожадни чудовища, а тези, които ни бранят от сенките са Вестителите и Пазителите. Първите са надарени със способности, подобни на тези на Ксения – видения, прояви на пророчески сънища и т.н., А вторите… Е, има време да научим повече и за тях.

Като за първа книга, нещата са сравнително стандартнти. Появите на вампирите са разредени, сведени до нужното за да получава читателя очакваните дози напрежение и екшън, но сюжетът е фокусиран върху Ксения и Игор. На нея й предстои да овладее и развие способностите си, да приеме съдбата си, с прилежащата отговорност. На него му предстои да се разкрие като нещо по-различно от закоравелия циник, за който се опитва да се представя. На двамата им предстои… ами да се влюбят, разбира се!

Обратът е ясен още от самата поява на Игор, при все отвличането и всичко останало. Млад, непокорен самотник, който носи (може би не особено успешно) маската на дистанциран и незаинтересован мъжкар и момиче, което има нужда от гид в невероятния свят на битки и опасност, в който изведнъж е въвлечена? Готово!

„Вестители” може и да залага на поизтъркани YA тропи, но затова пък ги използва майсторски и не пада с нищо по-долу от доста преводни ърбън фентъзи бестселъри. Определено може да се направи паралел между написаното от Цветелина Владимирова и други романи, смесващи романтиката с вампирите, но е факт, че тези книги се търсят и имат огромна аудитория, както в чужбина, така и у нас. Ето защо е хубаво, че имаме млади български автори, които са способни да се впишат веднага в световните тенденции и пазарните нужди и да ни поднесат нещо, което е хем популярно, хем пренася историята от колежи, американски предградия в една по-близка за нас обстановка и атмосфера. „Вестители” е вълнуващо начало, което демонстрира ангажиращ стил и усет към съвременните сюжети и очакванията на читателската аудитория.

Книголина

Още за книгата: https://www.orangecenter.bg/catalog/product/view/id/2326982/s/proklyatieto-na-voronina-kniga-1-vestiteli

Още ревюта:

http://justonebooklover.blogspot.com/2016/05/blog-post_31.html

http://www.writingis.fun/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0/

https://bookishipster.wordpress.com/2016/07/14/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s