Миналата година имахме удоволствието да ви представим „1943. Антология за деца”, в която, измежду редица родни класици и по-малко познати писатели, присъстваше и малка част от детското творчество на Яна Язова. Но всъщност, талантливата писателка е оставила след себе си богата колекция от творби за най-малките. При други исторически обстоятелства, тези приказки и стихотворения щяха да бъдат част от библиотеките на нашите майки и татковци, баби и дядовци, щяха да присъстват в читанките… Вместо това, те чакат повече от половин век, преди отново да видят бял свят и да бъдат събрани в книга. А книгата се нарича „Таралеж се жени”, излиза от изд. „Изток-Запад” през 2012 година, по случай стогодишнината от рождението на Яна Язова. Неин съставител е Петър Величков, който е издирил, събрал и подредил творбите, писани в периода 1937-1943 г.

167509_bВ тома са събрани творбите за деца на писателката Яна Язова (1912–1974). Те са писани в периода 1937–1943 г. и не са излизали по-късно в книга. Защо се е чакало толкова десетилетия, за да се съберат детските и творби в подобен том и той да излезе чак сега – в чест на 100-годишнината от нейното рождение? Отговорът се крие в съдбата на авторката. През 30-те години на миналия век Яна Язова се налага като една от най-талантливите български писателки – поетеса, романистка, авторка на драма и на творби за деца. След 9.ІХ.1944 г. тя не желае да сътрудничи на новия режим, поради което нито е издавана, нито се е споменавало за нея. Днес тези творби освен за малките читатели вероятно ще бъдат интересни и за възрастните, които са ги пропуснали, но пък харесват Яна Язова като автор. Тя не пропуска възпитателния елемент, който, съчетан с майсторството на писателката да примами детето да чете, не е загубил силата на внушението си.

captureq

Съставителят Петър Величков отваря книгата с две уводни страници, в които ни разкрива накратко най-съществените детайли от живота на Яна Язова и съдбата на нейните произведения. Язова е повече от любопитна личност, водила е бурен живот и е загинала по трагичен и ужасен начин, при това при съмнителни и неизяснени обстоятелства. Около личността й и до сега витаят легенди, които сами по себе си са материал за книга, но все пак, нека се съсредоточим върху съдържанието на настоящата.

Captureq.PNG

„Таралеж се жени” е съкровище! Изключително съм благодарен за съществуването на това уникално издание, което ни предоставя възможността да преоткрием Яна Язова като автор за деца. И като казвам „деца”, говоря доста общо, тъй като книгата всъщност има доста разнообразно съдържание – и весели рими за най-малките, и героични, вълшебни приказки за по-големите.

Capture.PNG

В едно от любимите ми произведения, включени в „Таралеж се жени” веднага се превърна „Мечобрат и Красимира”. Това е прекрасна история, в традициите на българските народни приказки, която спокойно нареждам до личните си фаворити от Ангел Каралийчев – „Тримата братя и златната ябълка” и „Юнакът със звезда на челото и неговият рогат кон”.

Captureq.PNG

„Лица в черти, във стихове и колелца” е друга част от книгата, която ми направи голямо впечатление. По простичък, но много изобретателен начин Яна Язова ще научи малките читатели да рисуват съвсем нелоши портрети на бележити българи. Аз лично директно бих пренесъл част от страниците в съвременните учебници по изобразително изкуство и бих отделил няколко часа от учебната програма на тази тема.

Capture.PNG

Но в „Таралеж се жени” всъщност има повече, от колкото може да се спомене в едно сравнително кратко ревю. По-голямата част от произведенията се характеризират с онзи слънчев, приветлив език, характерен за детската литература от едно време, в което ценностите са били по-ясно определени, а приказните герои все още не са били под мерника на постмодернизма. Поуките не са се изтъркали до болка, моралът не е фалшив. Стихотворения, пиеси, приказки, които са се появили в епоха на детски вестничета и културно развитие. В края на книгата е поместено писмо от Яна Язова, както и детайлен списък с първите публикации на включените произведения.

Capture.PNG

Книгата е истинска находка, която може (и трябва!) да се предава от поколение на поколение. Адмирации към изд. „Изток-Запад” за чудесното издание и прекрасната инициатива.

Книгокрил

Още за книгата тук: http://iztok-zapad.eu/books/book/973

Повече за Яна Язова: http://iztok-zapad.eu/authors/author/7

http://www.diaskop-comics.com/article.aspx?id=353

Още статии по темата:

https://bookcompass.wordpress.com/2014/04/17/taralej-se-jeni/

http://kafene.bg/%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6-%D1%81%D0%B5-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2/

http://detskiknigi.com/vasil-levski-v-cherti-i-stihove/

Capture.PNG

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s