Втората половина на януари е, но аз упорито отказвам да свалим коледната украса и всяка вечер сядам с книга край елхата. Обичам Коледа и това си е! А празникът минава така бързо, че винаги ми се иска да го задържим в дома си възможно най-дълго. А магията е пълна, когато към топлия чай, светлинките и аромата на борови игрички добавим и официалния кралски историк на Оз, Лиман Франк Баум! Но вместо по пътя с жълтите павета, отправяме се към гората Бързи, за да разберем “Как малкият Клаус стана Дядо Коледа”, в прелестното издание на изд. „Колибри”, илюстрирано от Дамян Дамянов.

kakmklausstanadk3Чували ли сте за необятната, величествена и страховита гора Бързи? Не сте? А знаете ли за сияйната нимфа Неси от свитата на царица Зурлин? За невръстния Клаус, когото цяло царство горски създания взели под своето покровителство? За него със сигурност сте чували, но дори не подозирате каква е вълшебната история на житейските му приключения. Тази книжка е увлекателен разказ за волното детство на малкия Клаус с голямо сърце, който ще отрасне сред невероятни същества, ще се научи да надхитрява злото, а после ще се върне в света на хората и цял живот ще прави само едно – ще дарява радост. Мнозина ще му помагат, мнозина ще дръзнат да му попречат, безброй ще са премеждията му и безброй чудесата, но всяка година по едно и също време сред виелиците и снежните преспи ще запяват звънчетата на елените, които теглят неговата шейна. И ще грейват от щастие очите на всички деца. Досетихте се кой е този дългоочакван гост във всеки дом, нали?

klaus-1

“Как малкият Клаус стана Дядо Коледа” всъщност е една от любимите ми коледни книги, настолно четиво за месец декември, но чак сега имах удоволствието да се докосна до най-новото (и най-красиво) издание на тази незабравима история. Баум е бил забележителен човек, който е споделял някои черти от характера на Дядо Коледа, най-вече тази, че е обожавал да носи радост на децата, но го е правил не чрез играчки, а чрез истории, и тази история е една от най-пленителните в неговата богата библиография. Подходяща е за всяко дете, което е вече достатъчно голямо, за да се съсредоточи върху нещо по-мащабно от кратки приказки, подходяща е и за непорасналите деца, които харесват „Магьосникът от Оз”, „Нарния” или „Мери Попинз”.

Capture.PNG

От самото начало на историята, Баум ни повежда към митичен свят на безсмъртни вълшебни същества – гората Бързи. Именно обитателите на тази гора намират Клаус още като бебе и решават да го отгледат. Така, сред нимфи и нукове, феи и рилове, започва житието на най-обичания приказен герой на света, в което Баум проследява всички премеждия на Клаус, от детството, та чак до дълбока старост. Разбира се, всички деца очакват да научат подробности за шейната, елените, помощниците и подаръците, и всичко това присъства в книгата. Сюжетът прави връзки с всички популярни традиции, свързани с празника – елхите, чорапите, закачени на камините и др. Но “Как малкият Клаус стана Дядо Коледа” съдържа и изненадващи приключения, за които дори и не сте предполагали. При все, че Дядо Коледа е любимец на децата по света, обичан и желан гост, той се оказва истински трън в очите на някои и си навлича немалко неприятности със своята доброта, но… нека не издаваме прекалено много!

bessieb1

Трябва да се отбележи обаче, че Баум подхожда към изграждането на образа на Дядо Коледа с истинско внимание и отговорност. Вместо закръглен веселяк в червени дрехи, читателите ще се докоснат до образ, който притежава неподозирана дълбочина. Клаус има своите щастливи дни, но преживява и немалко тегоби. За щастие той е заобиколен от приятелство и обич, с чиято помощ да посреща както коварните недоброжелатели, така и собствените си съмнения. Това за мен е и едно от най-важните послания на книгата – че доброто ражда добро, а най-голямото щастие е това, което даряваш на другите.

Captureq.PNG

Всъщност, първият ми досег с въображаемата биография на Дядо Коледа от Баум беше… под формата на филм. Преди години по БНТ се излъчи куклената покадрова анимация „Животът и приключенията на Дядо Коледа”, един от култовите коледни филми на известната продуцентска компания Rankin/Bass, която е отговорна за „Frosty The Snowman”, „Rudolph the Red-Nosed Reindeer” и ред други филмчета, които са неотменна част от коледната програма отвъд океана. Едноименната филмова версия „The Life and Adventures of Santa Claus” от 1985 е доста вярна на оригинала, а оживелите на екрана кукли са истинско произведение на изкуството, но по-важното в случая е, че именно чрез нея разбрах, че Л. Франк Баум е написал подобна книга.

Понеже съм страстен почитател на поредицата за Оз (и дори все още тая надежда, че ще успея да наваксам с всички официални книги от нея в ТОЗИ живот…), незабавно се заех да издиря и книгата на Баум за Дядо Коледа! Както и останалите произведения на автора, тя също е с изтекли авторски права (или иначе казано „public domain”) и текстът се намира лесно в интернет, но на мене не ми се искаше да я чета по този начин. Една любезна собственичка на антикварна книжарница ми откри „Животът и приключенията на Дядо Коледа”, (изд. „Прозорец”, 1999), а после се сдобих и с неговото продължение – мъничката книжка „Отвличането на Дядо Коледа” (изд. „Брен”, 2001, старичко, но все още се намира на сайта на „Хеликон” и др. онлайн книжарници). Прочетох си ги с огромна радост, но не спрях до тук. Не мирясах, докато не наредих до тях и разкошната комиксова адаптация на Mike Ploog, за която вече разказвах в една предишна статия – тази, посветена на комиксите по Л. Франк Баум.

Capture.PNG

Сега до тези книги с трепет поставям и “Как малкият Клаус стана Дядо Коледа”! От последното издание са изминали повече от 15 години, така че завръщането е повече от приветствано от мен, а и смятам, че е дошло време ново поколение деца да преживеят тази приказна история. Но това е много повече от ново издание под различно заглавие. Самият аз я преживявам по различен начин, тъй като освен твърдите корици и качествената хартия, сега имаме и нов превод от Надежда Розова, и разбира се – чудесните цветни илюстрации на Дамян Дамянов!

lelut-1

Страшно харесвам работата на Дамян Дамянов по книгите на Джани Родари, Фредрик Бакман, Бранислав Нушич, Рей Бредбъри… Тук обаче художникът направо е надминал себе си. Перфектно пресъздадена атмосфера, уловена във всеки един елемент на рисунките! От цялостния стил, съчетал изключително „коледна” цветова гама с декоративни рамки и др. елементи на Art Nouveau, до шрифтовете на изящно изписаните заглавия и вмъкнатите в илюстрациите думи на финландски  – изключително!

Ненко Генов

Още за книгата тук: https://www.colibri.bg/knigi/1506/l-frank-baum-kak-malkiqt-klaus-stana-dqdo-koleda

Представяне на книгата с Вал Стоева по БНР: http://bnr.bg/sofia/post/100905331/kak-malkiat-klaus-stana-dado-koleda

Ревю на книгата в „Аз чета” – http://azcheta.com/kak-malkiyat-klaus-stana-dyado-koleda-l-frank-baum-2/

и в „Детски книги” – http://detskiknigi.com/l-f-baum-razkriva-tajnata-na-malkiya-klaus-po-izvesten-kato-santa-claus/

и в „Книжка под мишка” – http://kni6kapodmi6ka.blogspot.com/2017/12/blog-post.html

klaus-2

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s