Продължаваме с обзора на поредицата „Виктор и… нов живот за старите романи!” (изд. „Архипелаг” / „Златното пате”). Коя ли е поредната приключенска класика, с която Виктор ще запознае своите връстници? Като трета книга от поредицата е избрана… „Сърцата на тримата“ от Джек Лондон. 

5c054b371f577

Докъде стига приятелството и колко истинска може да бъде любовта от пръв поглед? Какви чудеса се случват, когато се обединят силата и справедливостта? Страшно ли е да бродиш сред тъмни подземия в търсене на древно светилище? До какво води завистта и има ли изход в най-безизходната ситуация? Заедно с Виктор по следите, оставени от един бивш пират, тръгваме към легендарно съкровище на инките. Към среща с тайнствено племе и загадъчна бледолика магьосница, която предсказва бъдещето. Дали ще се спасят всички и кои? Дали всеки има право да постигне своите желания или някои истини са вечни?

5c1bb710cf19e

„Сърцата на тримата” е последния роман на Джек Лондон, любим на мнозина, филмиран нееднократно, а сега – част от приключенската колекция на младия Виктор! А защо ни е изобщо Виктор в цялата картинка? На него му предстои вълнуваща екскурзия с приятели, а каква по-добра книга, с която да се почувстваш като истински авантюрист преди събитието?

5c1bb710da2ba

И все пак, кому е нужно да чете тези преработени версии след като може чисто и просто да посегне към оригиналите? „Виктор и Сърцата на тримата”, точно както и другите книжки от серията, не цели и не може да бъде заместител на класическата творба в нейния пълен вид. Но нека си припомним все пак какво предизвикателство могат да бъдат понякога „дебелите” книги за малките читатели.

5c1bb7111628e

За мнозина от нас първите срещи с класиката са били под формата на детски адаптации и съкратени, илюстровани преразкази. Доста хлапета от нашето поколение са чели „Властелинът на пръстените” първо като комикс на страниците на сп. „Дъга” и едва след това са посегнали към тритомника на Толкин. Разкошната италианска адаптация на „Тримата мускетари” от Хуго Стаф с илюстрации от Балтер е била четена многократно в детските години преди юношата да „пребори” внушителното количество страници, завещани ни от Александър Дюма.

5c1bb7110b444

„Виктор и Сърцата на тримата” се старае да продължава тази традиция като представя на днешните деца една по-лека за четене, илюстрирана версия на Джек Лондон, в която параграфите са по-кратки, а архаизмите са сведени до минимум. Мисията на Виктор не е да конкурира и предъвква пълния текст, а да заинтригува хлапетата и да бъде стъпало към по-нататъшно четене.

Още за книгата тук: http://zlatnoto-pate.bg/bg/catalog/215/958

5c1bb71122688

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s