Невъобразими научни открития и пътешествия до екзотични кътчета, шеметни преследвания из опасните джунгли, тътенът от крачките на огромни праисторически зверове… Ако всичко това не е достатъчно на едно хлапе за да грабне на минутата „Изгубеният свят” на Артър Конан Дойл, значи имаме проблем! А дали версията на историята от Ан Мари-Ом, с участието на младия Виктор, е в състояние да се пребори с проблема? Дано е така! Поставя си го за цел четвъртата и последна за сега книга от поредицата „Виктор и… нов живот за старите романи!” (изд. „Архипелаг” / „Златното пате”). 

216745_b

Неочаквано предизвикателство, отправено към Виктор от баща му, поставя началото на цяла поредица от приключения и буди порив към откривателство. Виктор, освен че се потапя с целия си възторг в опасното приключение, трябва да направи почти детективски проучвания, за да разкрие и най-малката тайна, заложена в писмото на баща му от далечната Бразилия. Той е готов да преживее приключенията на смелите английски изследователи и една решителна девойка, които попадат в изгубен свят, пълен с праисторически същества, туземци и полумаймуни. Ще оцелеят ли пътешествениците на дивото плато? Разбери сам.

5c1bc4815ff96

Както уточнихме в предните ревюта на книгите от поредицата, идеята зад създаването на „Виктор и… нов живот за старите романи!” е да се предостави на днешните деца възможност да се запознаят с приключенската класика под един олекотен и атрактивен начин. За целта, „Виктор и Изгубеният свят” разчита не просто на нови илюстрации и адаптиран текст, преразказващ наратива на Артър Конан Дойл.

5c1bc4816d3fa

Вместо това в уравнението е добавено и едно младо момче, връстник и съвременник на сегашните хлапета, който (невероятно, но факт!) е истински запален по викторианската авантюристична литература. А надеждата е, че ако днес Виктор служи като мост между младото поколение и „старите романи”, то след някоя и друга година този мост вече няма да е нужен и поотхвръкналите читатели сами ще посегнат към оригиналните произведения.

5c1bc481aada0

В днешния свят на сателитно картографиране и компютърна навигация е малко трудно да си представим, че нейде там може би съществува девствено кътче земя, в което все още съществуват създания, които считаме за изчезнали отпреди милиони години. Ан Мари-Ом обаче е успяла да свърже написаното от Артър Конан Дойл преди повече от век със съвременните патила на Виктор, който все повече и повече се вживява в ролята на приключенец.

5c1bc4818f93c

А дали поредицата ще допадне на днешните млади читатели? И което е още по-важно – дали ще успее да ги окуражи да поемат по стъпките на Виктор и да преминат скоро от детските адаптации към същинските литературни класики? Времето ще покаже! Ако мисията на поредицата се окаже успешна, нейните създатели обещават продължения – „Виктор и 15-годишният капитан“ и „Виктор и Невидимия“ по мотиви съответно на романите на Жул Верн и Хърбърт Дж. Уелс.

 Още за книгата тук: http://zlatnoto-pate.bg/bg/catalog/215/957

5c1bc481b9b4e

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s