Вече се познаваме с Виктор – съвременното хлапе, което си пада по… старите приключенски романи! Дано и други да последват неговия пример, нали? Именно такава е и каузата на поредицата „Виктор и… нов живот за старите романи” (изд. „Архипелаг” / „Златното пате”), в чиято втора книга младите читатели се срещат с класиката на Робърт Луис Стивънсън „Черната стрела”. А какво ли ще е общото между един днешен ученик като Виктор и средновековен герой като Дик Шелтън? Излиза, че понякога допирните точки са на най-неочакваните места!

А дали титан като Робърт Луис Стивънсън има нужда от преразказване, осъвременяване и окастряне? Това би било абсолютно кощунство! – ще се възмутят някои. Не по-малко кощунство обаче е човек никога да не посегне към класиката под презумпцията че тук става въпрос за нещо старо и скучно. И така, ако дадено дете не изпитва влечение към вечните приключенски романи (при все, че вероятно околните всячески ги препоръчват), то остава поне надеждата, че може да прояви интерес към тяхната по-олекотена и специално адаптирана за целта форма. И тук идва ролята на „Виктор и Черната стрела” от Ан Мари-Ом.

Capture.PNG

Епохата на Средновековието е омагьосваща с нейните рицари и битки. С девойките от благородни семейства, които не искат да приемат съдбата си, отредена им от родител или настойник. Дали според общоприетите норми по-важни са дългът и рицарската чест или справедливостта и поривът на сърцата? Докато стигнеш до отговора, ще прехвърчàт много черни стрели. И докато фантазията на Виктор ни води във времената на битки в Средновековна Англия, в училищния живот подлите номерца на Алекс продължават. Дали ще бъде разкрита измамата му? Може би трябва решимост, за да се брани истината.

Capture.PNG 

В контекста на поредицата, „Черната стрела” е нова история от нов автор, но отново в категорията класически приключения. Историята на самия Виктор обаче е своеобразно продължение на събитията, с които вече сме се запознали в „Виктор и Рудниците на цар Соломон”. Да се съпостави известно литературно произведение на 135 години с проблеми, с които могат да се сблъскат днешните 13.5 годишни е свежа идея, но в чия глава се е родила тя?

Capture.PNG

Зад поредицата „Виктор и… нов живот за старите романи” всъщност се крие едно врачанско дуо, обединено от творчески импулс и любов към приключенията. Анна Маринова е журналист, психолог и преподавател, която поема ролята на литературен сътрудник в проекта, а художникът Росен Найденов поема част от работата по илюстрации и оформление. Това научаваме от Конкурент.бг, (http://konkurent.bg/article/140896/vrachanski-tvorci-v-proekt-za-nov-jivot-na-starite-prikliuchenski-romani), където Анна Маринова споделя и мотивацията зад издаването на подобна поредица:

Capture.PNG

„Има опасност тези приключенски романи да останат никога непрочетени от новото поколение хлапета, тъй като в оригинал те са написани на остарял и трудно смилаем за тях език. Затова смятаме, че представянето на приключенията от старите романи през погледа на едно съвременно момче на име Виктор ще се окаже резултатен и работещ подход както по света, така и в България. Виктор ходи на училище, има смарфон, ползва интернет и гледа YouTube, но едновременно с това обожава да чете стари книги. И разбира, че те не са скучни и досадни, а пълни с куп забавления, героични подвизи, опасности и, разбира се, романтични преживявания“

5c1b99f58c923

Още за книгата прочетете тук: http://zlatnoto-pate.bg/bg/catalog/215/956

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s