Популярната днес детско-юношеска литература май се различава доста от класиката, с която доста от нас са били закърмени. Дали повечето от днешните подрастващи посягат достатъчно често към Хърбърт Уелс, Жул Верн, Хенри Хагард, Робърт Луис Стивънсън, Артър Конан Дойл…? Или пък по книжарските щандове окото им хващат модерните тийн бестселъри, чиито автори използват съвременна лексика и динамичен стил, а историите им се фокусират върху интересите и потребностите на новото поколение? Наскоро на пазара се появи една нова поредица, чиято цел е да привлече вниманието на младите читатели към приключенските романи, с които са отраснали техните родители. Поредицата се нарича „Виктор и… нов живот за старите романи”, а кой е Виктор и как той смята да прикани връстниците си към книжни приключения? Предстои ни да разберем в първата книга от серията – „Виктор и Рудниците на цар Соломон“ от Андрю Джордан, по Хенри Хагард (изд. „Архипелаг” / „Златното пате”).

Capture.PNG

Бързо ни става ясно, че идеята зад поредицата е подобна на сериалите-антологии, в които имаме някакъв своеобразен „водещ” или „домакин”, който периодично ни приканва към съпреживяването на различни истории и от време на време ги прекъсва с коментара или намесата си. Това е доказано работеща формула, при която представянето предстоящата история се превръща в своеобразна рамка, а представящият – в герой, близък до аудиторията и общ елемент между настоящата и останалите истории. Дали става дума за най-малките, които се прехласват по разнообразните народни приказки, разказвани от Педя човек – лакът брада, или пък говорим за възрастна аудитория, която скелета Crypt Keeper от „Разкази от криптата” повежда към поредния изпълнен с кръв и ужас епизод, няма значение. Ясно е, че водещият има своята роля за задържането на интереса и създаване на усещане за нещо познато и очаквано.

Capture.PNG

А лицето на тази нова приключенска серия се нарича Виктор, както вече знаем. Нека му позволим да ни се представи:

Здравейте, приятели! Аз съм Виктор. Може би се познаваме, може дори да учим в едно училище. А може би не… Искам да ви попитам нещо. Кое е последното голямо приключение, което преживяхте? Кога за последно ви преследваха динозаври или облечени в доспехи се впуснахте в истинска битка? Подсмихваш се? Звучи ти невъзможно? А може би просто не вярваш достатъчно в себе си! Повярвай! Ти можеш да си храбър рицар, а ти – благородна дама или креолка с авантюристичен дух! Можеш да си сред откривателите на изгубени светове! Можеш да си пират и да кръстосваш океани или да се потопиш в морските дълбини! Можеш да си, когото поискаш! Стиска ли ти да поемеш на приключение? То те очаква точно тук и сега! Щом държиш тази книга, може би си готов и началото му е вече в твоите ръце. Нека преживеем заедно…

И тук идва ред на заглавието на класически приключенски роман! За откриване на поредицата, нейните създатели са избрали „Рудниците на цар Соломон” от Хенри Хагард.

Capture.PNG

Едно обикновено запознанство на Алън Куотърмейн с двама мъже на кораба, отнасящ го от Южна Африка на север към дома, ще го увлече в рисковано пътешествие към съвсем друго място на черния континент. А Виктор страница след страница ще изживее всички превратности в съдбата на храбрите авантюристи. Храбростта е заразителна и той без колебание ще се изправи срещу съученика си Алекс и наглото му отношение към слабите в класа. Докъде ще ни доведе краят на романа? Може би до откритието, че един верен приятел навярно е по-ценен от цялото съкровище в рудниците на цар Соломон.

Capture.PNG

И така, емблематичният роман на Хенри Хагард вече не е просто една от книгите, които татко ти упорито ти пъха в ръце и настоява, че „на твоята възраст му е била една от любимите книги” и „всеки трябва да я прочете”. Сега вече приключението на Алан Куотърмейн е нещо, което ще даде сила и опора на твой връстник в труден момент. Нещо, което макар и издадено през 1885 година, можеш да асоциираш с живота си днес. Виктор ще ти помогне в намирането на съпоставката. И… дано успее да събуди любопитството ти да прочетеш оригинала, в цялата му прелест!

Capture.PNG

Ще продължим с представянето на поредицата в утрешното ни ревю. Тогава ще научите повече и за нейните създатели. 🙂

Още за книгата: http://zlatnoto-pate.bg/bg/catalog/215/955

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s