2018 беше много силна година за изд. „ИвиПет”, което бързо се превърна в един от най-големите поддръжници на съвременното българско фентъзи. Освен на няколкото самостоятелни романа, на „Книжни Криле” редовно отразяваме и периодично излизащите томове на „Сказанията на Стрикса”. Да пускаш на пазара на всеки три месеца нов сборник с качествени и изключително разнородни фентъзи разкази едва ли е лека задача, но за сметка на това пък хората, които са се захванали с нея я вършат с истинска жар. Новият том 4 е поредното доказателство! Поздравления за Петьо Русинов и неговата чета от таланти на фантастичната литература. В малко под 200 страници са успели да се съберат цели седем произведения, които демонстрират стиловия и идеен потенциал на родната жанрова сцена.

StrixTom4_web1-600x775Шоуто открива Благой Д. Иванов. С хорър, разбира се. Заглавието е „Ръждивата къща”. Историята е хем класическа, хем написана с класа. Тийнейджъри, злокобни къщи, свръхестествени гадории – все неща, от които май никога не ни писва.

Продължаваме напред с „Кладенецът на надеждата“ от Сибин Майналовски. Очаквах още хорър. За моя изненада (и май радост), жанрът обаче се оказа фентъзи. Възлюбената на магьосника Тери Сторн се намира в незавидно положение. Едно от предимствата на това да си възлюбена на магьосник е, че има шанс някой да те отърве от силите на злото, с абра-кадабра, мълнии или каквото там правят магьосниците в такива случаи. Е, жителите на едно малко градче ще имат възможност да научат ТОЧНО какво се прави в случая. Ако не от всички магьосници, то поне от Тери Сторн! Приятно и разведряващо четиво.

Мартин Колев се превърна в доста популярно име благодарение на хитовата серия „Софийски магьосници”, която през 2019 очакваме да се превърне в трилогия. Негова е третата история в сборника – „Безплатното бренди”. Безплатен обяд няма, както знаем. А дали е същото и с брендито? Качествено разказана история, добре структурирана и същевременно забавна. Беше ми много любопитно да видя Мартин Колев да се изявява с кратка форма. Страхотно участие в Стрикса!

ic_large_w600h600q100_skazaniyata-na-striksa-tom-4

„Меч за Дагон“ от Александър Драганов ще се хареса на феновете на класиката. История за отмъщение а-ла Лъвкрафт среща Куросава. Е, не е на нивото нито на Лъвкрафт, нито на Куросава, но… кой ли пък е? За сметка на това пък има доволно количество добре написани, динамични битки.

„Цар Гарван“ от Бранимир Събев роказва внимание към историческия детайл и описва срещата между арогантен и самонадеян млад благородник и демоничната сила, наречена Цар Гарван. Сочна атмосфера, добре изградени персонажи, професионално свършена работа.

StrixTom4_web4-600x600

„Ритуалът” на Марин Торшанов, учредител на „ЛАМЯ ЕООД“, е предпоследния разказ, ударен, брутален и… май прекалено кратък. Демонстрация на богато въображение и изграждане на интригуващ нов свят в ограничен брой страници. Гибелта на вселената е близо… Както и краят на сборника!

Или не?! Да, „Епос за Кръволоците: Пробуждането на Мрака” от Елена Павлова може и да е последното произведение в Стрикс №4, но също така е и доста повече от разказ. Направо си е новела. При това апетитна! Има защо работата на Елена Павлова да ми е така мила на сърцето. „Пробуждането на Мрака” е солидна история, при това вдъхваща надежда, че може би… има шанс… „Епос за Кръволоците. Книга 1: Сърцето на скиталеца отвъд” да види ново издание! И този път май вече няма да има никаква нужда да е от Елайджа Джауит.

И за да убедим и най-големите неверници, че том 4 е най-силния Стрикс до момента добавяме и авторската корица на Петър Станимиров!

StarКнижар

Още за изданието: https://www.smartreading.bg/produkt/skazaniata-na-strixa-4/

Още едно ревю: http://citadelata.com/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%81%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BC-4/

StrixTom4_web2-600x600

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s