31 декември. Традиционното време за равносметки, хората си припомнят всичко, свършено през изминалата година и с надежда отправят поглед към бъдещата… Хайде, да не останем по-назад и ние. Но вместо статистики с бройките на прочетените книги, написаните ревюта и класация на любими заглавия ще изпратим 2018 с… 12 заглавия, които не отразихме през последните 12 месеца, а определено заслужават голямо внимание. И за да обхванем възможно най-много хубави книги с тази последна за годината статия – заглавията са все на поредици!

 

goscinny-enfant-montage-resize

„Малкият Никола” – „синчето” на Госини и Семпе е всеобщ любимец! И макар, че сме писали както за комиксите за Никола, така и за серията от малки книжки, адаптиращи епизоди от анимационния сериал, така и не сме отдали дължимото на основната поредица! Хвала на изд. „Колибри” и Венелин Пройков, благодарение на които вече можем да се насладим изцяло на купищата весели анекдоти, които ни помагат да видим и собственото си ежедневие под един далеч по-духовит и забавен ъгъл!

384x216

Подобно е и положението с романите за Мумините на Туве Янсон. За комиксите, излизащи от „Пурко” и „Жанет 45” сме говорили нееднократно, но не и за книжната серия, издадена от „Дамян Яков”. Това обаче са книги, за които каквото и да се каже ще бъде малко. Те просто ТРЯБВА да бъдат прочетени. Диамант в скандинавската детска литература, с който може да се мери единствено творчеството на Астрид Линдгрен. А, да… да не забравим, че е препоръчително за всяко добро домакинство да се сдобие с незабавно с „Готварската книга на мама Муминка“!

Capture.PNG

„Бъди ми приятел“, „Каква магия крие се в снега” и „Къде си, слънце“ – трилогията за жабчето на Юлия Спиридонова – Юлка грабва мотиви и герои от родния фолклор и ги използва за създаването на прекрасно съвременно фентъзи, подходящо за цялото семейство. При това с несравнимите илюстрации на Пенко Гелев! Едни от най-омагьосващите и красиви издания в съвременната българска литература за деца, излиза с логото на изд. „Кръгозор”.

Capture.PNG

От същото издателство и отново изпод перото на Юлия Спиридонова излизат и „Любими попътечо“, „Кралска кръв“ и „Иглата на Лабакан“ – фентъзи трилогия за „Страната на сънищата”, чийто престолонаследник е в неизвестност. Отсъствието на принца позволява на мрака и сенките да нахлуят и да превърнат сънищата в кошмари… Написана с размах и преклонение към приказната традиция, „Страната на сънищата” е серия, която буди у нас искрено възхищение.

Capture.PNG

Priklyucheniyata-na-doktor-Tomsa-n-i-negovite-priyateli-zhivotnite-dirizhaba-l-raztvor.jpg

Представете си какво би се случило ако Хю Лофтинг и Тони Улф бяха работили заедно и ще получите „Приключенията на доктор Томсън и неговите приятели животните”. Поредната неустоима за мен детска серия от изд. „Фют”. Джулиана Чабатини и Марко Кампанела са създали една страхотна поредица за всички почитатели на небивалите приключения, шантавите изобретения и говорещите животни.

petsan-findas-chudesa

Петсън и Финдъс са герои за които можем да говорим до утре и пак няма да успеем да излеем в думи цялата любов и симпатия които храним към тях. Свен Норквист е просто гениален, а историите му са еталон за всичко, което обичаме най-много в детските илюстровани книжки!

655-402-barbaroni

Барбароните! На български: Големите Барони, династичен клон на т.нар. Хетомиди, чийто дом е крепостта Ламброн в Киликийска Армения… КАКВО?!? Не, не, не! Говорим за шареното семейство на Татко Барба, създадено от Анет Тизон и Талас Тейлър. Задружни и приветливи същества с уникалната способност да променят формата на тялото си според случая, които редовно ни демонстрират как се живее задружно и как с малко повече въображение човек може да се справи с всяка задача.

10748807_6.jpg

Детските илюстровани книги на финландския художник и карикатурист Маури Кунас са истинска наслада! До момента изд. „Дамян Яков” са успели да ни зарадват с „Викингите идват!”, „Книга за финландските джуджета” и „Дванайсет дара за Дядо Коледа”. И всяка от трите е в състояние да ви накара да си построите незабавно викингски дракар и да отплавате към скандинавските брегове в търсене съкровището, което е останалата част от библиографията на Кунас.

micheal-morpurgo4-750x400-c-default

Майкъл Морпурго е един от любимите ни съвременни автори, чийто прекрасно балансиран стил е способен да разкаже всичко еднакво увлекателен за читатели от всяка възраст, дори когато става въпрос за болезнени исторически събития или ситуации на живот и смърт. Морпурго е майстор на мелодрамата и емоционалната дълбочина, а една от любимите му теми е тази за връзката между човека и природата, за взаимоотношенията ни с животните. Писали сме за романа „Боен кон”, който бе филмиран от Стивън Спилбърг, както и за „Историята на редник Пийсфул”, но има и още толкова много! У нас са издадени двуцифрено число книги на Морпурго (повечето от изд. „Фют”) и горещо препоръчваме всяка една от тях.

panoramna-sedemte-djudjeta

И отново от изд. „Фют” – панорамните приказки на Войтех Кубаща! Едни от най-красивите издания на осем класически приказки. Някои от тях са се предавали в семейството ни от времето на нашите баби и дядовци, да ги видим отново в книжарниците, с ярки цветове и нова, качествена хартия е истинско събитие.

2047

Поредицата „Писма от Феликс” от Анете Ланген и Констанца Дроп пък превърна околосветското пътешествие в нещо, достъпно за всеки джоб. При това – в компанията на възможно най-симпатичния спътник!

3800083801603

Антонио Лупатели, познат повече като Тони Улф – също един от нашите най-големи любимци! Илюстраторът на невероятната поредица „Боско” ни напусна през май 2018, на 88 годишна възраст, но пъстрото му наследство от детски книжки е вечно! Сред тях са поредицата „Време за приказка!”, „Историите на Зайко от Долината на морковите”, „Големият изумруд” и десетки други.

911320

Е, с това се разделяме за 2018 година 🙂 Желаем ви от сърце здраве, щастие, късмет и много нови книжни удоволствия през Новата година!

Екип „Книжни Криле”

36d09226-fca0-4fd4-a0e4-38279c4d5c01

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s