Четири години поред щандът на издателство „Кибеа” на Коледния панаир на книгата предизвикваше извънредно оживление и интерес. Четири зимни, предпразнични премиери се състояха там, появиха се четири епични фентъзи книги, съставящи един от най-мащабните авторски проекти в новата българска литература. Елена Павлова и Петър Станимиров се пребориха с нелекото предизвикателство да адаптират „Пръстенът на нибелунга” за съвременния читател  и да направят либретото на Вагнер достъпно за читатели от всяка възраст. В края на 2017 с огромно удоволствие представихме и последната книга от цикъла – „Залезът на боговете”. И с известно съжаление осъзнахме, че с това е залязла и една прекрасна традиция, всеки декември да очакваме следващото действие от майсторски преразказаната и пищно илюстрирана старогерманска епопея. Или така поне си мислехме, докато един ден Петър Станимиров не разпространи в социалните мрежи нещо, което подозрително приличаше на страница от комикс по „Пръстенът на нибелунга”! Скоро последваха и още страници… Дали?! Нима? Възможно ли е? Отговорът е категорично ДА! Декември 2018 година ставаме свидетели на голямо събитие за родните комикси. Запленен от Вагнер, и с (поне) четири години активен „стаж” по мотивите от неговото знаменито либрето, Петър Станимиров е създал едно изключително амбициозно комикс произведение – графичната новела „Пръстенът на нибелунга”! Зад проекта отново застава изд. „Кибеа”, а вещата в сюжета Елена Павлова удря рамо в ролята на редактор. Резултатът е едно красиво издание, което наистина ИСКАТЕ да притежавате в колекцията си.

216349_b

Непреходната тема за битката между светлината и мрака, доброто и злото, свободната воля и предопределението поставя извечния въпрос за силата на любовта и значението на изборите, които правим в живота си. Графичната новела „Пръстенът на нибелунга“ пресъздава шеметно приказния свят на средновековния немскоезичен епос.

48421504_10212980093083895_6600443085509885952_o

Ако можеше по някакъв магически начин да изпратим „Пръстенът на нибелунга” назад във времето, средата на 80-те примерно, да го развеем пред очите на захласнатите по „Дъга” тогавашни деца, или пък да го разлистим заедно със запалените по книгите-игри хлапета на 90-те, и да им кажем – почакайте малко да пораснете (някакви си 20-30 години, според случая) и един ден за Коледа ще четете ЕЙ ТОВА! Колко е хубаво днес ти да си в ролята на порасналото хлапе и да четеш нова графична новела от добрия стар Peter Stan, при това от такъв калибър!

47686012_10212886305219257_3568388559003975680_n

Но нека дръпнем за момент юздите на многословния си ентусиазъм по книгата и да дадем думата на нейния създател. Ето какво споделя самият Петър Станимиров за работата си по „Пръстенът на нибелунга”:

„Знаех си, че рисуването на графичната новела ще е трудна работа, но поех задачата с мисълта, че имам четири годишна подготовка за нея с над 250 цветни илюстрации и моливни скици, които съм нарисувал за тетралогията. Запазих богатството и детайлността на цветните илюстрации и в комикса с което мисля, че постигнах една неповторимост (поне за мен) в техническо отношение. С изключение на Гутрун запазих и всички типажи на героите от книгите. Малко нанагорно идва рисуването на някои от тях по 40-50 пъти, но така е при комиксите, хубаво е, че се редуваха, тъкмо някой ми омръзне и се появява друг. Различното от всеки друг път беше, че за първи път рисувах наведнъж 90 страници и то за самостоятелна авторска книга. Единственото ми желание докато рисувах, бе да създам нещо толкова красиво и смислено, че никога да не мога да го повторя.

prystenyt-na-nibelunga-grafichna-novela

Естествено, най-големи трудности имах със сценария, особено в началото имаше доста технически проблеми. За да се преразкажат четири книги от по 100 страници в 90 страници комикс, трябваше да се отсеят доста сюжетни линии, да се синтезират важни решения и действия на героите, заемащи понякога една десета от книгите в две-три страници, дори да отпаднат доста герои. При такива тотални промени неминуемо се стига до критични моменти, в които нишката на историята, аха и да се скъса. В един такъв момент стигнах до прозрението, че изобщо не трябва да се съобразявам с Вагнер, а да си разказвам моята история, за моя Зигфрид. За мен той е първият супер герой, отраснал като нормално човешко същество и внезапно придобил необикновена сила, да е неуязвим, като без да подозира, между другото е получил и дар от боговете, да не зависи от решенията им, а да притежава свободна воля.

48412172_10212933013106925_6754147161736216576_n

И така в графичната новела действието се развива изцяло в Мидгард – земите на хората, от божествените създания единствено Вотан и Брунхилда се появяват с човешки облик ,като стар странник и девица-воин. Напълно иззех ролите на всички останали богове и великани, като оставих 2-3 съвсем кратки епизодични появявания на Локи и едно на Йорд, като те са в обяснителния авторски текст, извън основната сюжетна линия. За сметка на тях Брунхилда се открои доста повече и дори претърпя развитие на образа, а принцеса Гутрун от третостепенна, се оказа с важна централна роля, но пък отпаднаха кралица Кримхилда и Хаген. Единствено Гюнтер си остана със своята второстепенна гюнтеровска роля и получи финален, фатален панел за урок на всички гюнтеровци. Въпреки, че отвреме- навреме се появяват и по някое джудже нибелунг, нимфа или дракон, се постарах в самата история героите да бъдат по-реални, правдиви и логични, доколкото правдиво и реално може да бъде едно фентъзи.”

48375386_10212933013506935_6628380009524363264_n

След този поглед „зад кадър”, или по-скоро „зад комикс-панел”, нека се върнем отново към страниците на самата графична новела. При все, че след четиритомната поредица сюжетът ни е още свеж в главата, а комиксът се придържа към същия дизайн на героите и еднородна визия, не скучаем нито за миг. „Пръстенът на нибелунга” като графична новела е сходно като история, но коренно различно като усещане преживяване. Страхотен нов прочит, който е подходящ за всякаква аудитория. Петър Станимиров е разработил свой, личен и авторски вариант въз основата на колосалната музикална тетралогия на Вагнер, но с внимание и почит към оригинала. Комикс адаптацията на „Пръстенът на нибелунга” е прекрасна сплав между древна митология, класическа култура и съвременни изразни средства. Изданието на „Кибеа” определено един от най-високите върхове, достигнати от роден творец в сферата на девето изкуство.

Екип „Книжни Криле”

Още за книгата тук: https://kibea.net/book/2611

48426921_343055089623101_7961977272011849728_n

От самото начало на битието Игдразил, огромното ясеново дърво, се носеше по вълните на времето. В корените му извираше Изворът на познанието и там трите Норни неуморно предяха нишките на съдбите и ги втъкаваха в гигантско платно. Светове бяха окичили дървото като едри плодове: Хелхайм, царството на Йорд – богинята на Земята; студеният Йотунхайм – дом на могъщите великани; Нибелхайм, в чиито недра джуджета нибелунги копаеха злато и сребро; Асгард, където живееха боговете, а в средата се намираше Мидгард, светът на хората. 

А най-желаното и най-страховито съкровище по целия Игдразил сияеше на скала насред бурното течение на могъщия Рейн: буца злато, прашинка от окото на Имир. Пазеха го три сестри нимфи и неизпълнима заръка – да го вземе в ръка би могъл само онзи, пожертвал любовта. Изтръгнал я из корен от душата си. Мнозина бяха загинали заради страстта да притежават Рейнското злато и ден не минаваше без отчаян удавник, защото обещаваше и награда неизмерима: според предсказанието направен от него Пръстен щеше да владее всички светове и да ги подчини на волята си. Неведнъж върховният бог Вотан въздишаше по могъществото, което татко Рейн къпеше с вълните си.

48059290_339185913343352_3739451157873950720_n

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s