Накъде сме се отправили днес ли? Отиваме там, където напето крачи Котаракът в чизми. Там, където Спящата красавица спи своя стогодишен сън, където тиквите се превръщат в каляски, из горите дебнат кръвожадни вълци, а във въздуха прихвърчат лекокрили феи. Поредица като „Майстори на приказката” (изд. „Хермес”) не би могла да мине без големия френски фолклорист и разказвач Шарл Перо.

sharl_pero_hrm_2Осем незабравими приказки в общо 72 цветни страници, луксозна гланцирана хартия и твърда корица – това би било достатъчно, за да обърнем внимание на книгата. Добавете към списъка и илюстрациите и оформлението на Борис Стоилов и изданието става напълно задължително.

Емблематичните истории „Спящата красавица”, „Червената шапчица”, „Котаракът с чизми”, „Пепеляшка”, „Магарешката кожа” и „Малечко-Палечко” са събрани тук заедно с по-малко популярните, но не по-малко пленителни приказки „Рике с кичура” и „Феите”. И всички те изглеждат дори по-приказно от обичайното, „пременени” с новите си илюстрации.

427039_368495686494511_896280118_n

Борис Стоилов отново радва окото на читателите от всички възрасти със своята работа. Трудно е да се избяга от клишето, когато става дума за така добре познати приказки като тези на Шарл Перо. Героите им са така популярни, присъстващи не само на книжните страници, но и в десетки екранизации и всевъзможни други адаптации, че доста други художници волю или неволю повтарят вече приетите образи. Опре ли до „Спящата красавица” и „Пепеляшка” не е лесно да излезеш от сянката на Дисни, а през изминалото десетилетие „Червената шапчица”, „Котаракът с чизми” и др. също се сдобиха със свои (макар и доста далечни от оригинала) анимационни версии. Но рисунките в „Майстори на приказката” са на светлинни години от всичко това!

IMG_5031
Борис Стоилов с присъдената му награда за детска литуратура „Константин Константинов“ в категорията Илюстратор, 2013 г.

Високо ниво на детайлност, съчетание от магическа атмосфера и реалистично поднесени образи – всичко това е запазена марка на Борис Стоилов, който за пореден път демонстрира как съвременната техника не вреди на палитрата и спокойно може да върви ръка за ръка с класиката.

425065_368495643161182_421611774_n

Рано или късно всяка книжна поредица приключва. Така е и с „Майстори на приказката”. Но фактът, че това е последното ни ревю за приказните сборници на изд. „Хермес” съвсем не значи, че това е и последния ни досег с тях. Това са книги, които всеки разгръща отново и отново. Историите, включени в тук са вечни, дълбоко залегнали не само в каноните на детската литература, но и в колективната ни памет.

166974_368495773161169_1065035131_n

Магии, битки, приключения и пътешествия, герои и злодеи, принцове и принцеси, говорещи животни и природни сили – всички те населяват сюжетите, които са с нас от векове. Мотивите да борбата между доброто и злото, послания за милосърдие, трудолюбие и жертвоготовност, възхвала на благодетелите и осъждане и осмиване на пороците и лошите страни в характера – всичко това се съдържа в съкровищницата, завещана ти от майсторите на приказката!

Още за книгата тук: https://hermesbooks.com/majstori-na-prikazkata-sharl-pero.html

 

3 thoughts on “„Майстори на приказката: Приказки от Шарл Перо”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s