Ето нещо, което всяко дете би било крайно щастливо да открие под елхата! „Таласъмски истории” е най-новата игра от любимеца на деца и родители, автора Никола Райков, и магьосницата на четката, художничката Мая Бочева. След безпрецедентния успех на приказките-игри „Голямото…” и „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче”, „Добросъците” и „Приказка от два свята”, нямахме търпение да разберем каква таласъмска забава ни е подготвил този път г-н Райков. Бяхме сигурни, че ще е ново приказно приключение, подходящо за цялото семейство. Можехме да се обзаложим, че то отново ще насърчава въображението и креативността на най-малките. Не сме се и съмнявали, че новата игра за пореден път ще грабне децата за ръка и ще ги поведе към нови срещи с невероятни герои и фантастични места, че напук на всички дигитални чудесии ще възпитава любовта към четенето… Но съкровището, което открихме в кутията на „Таласъмски истории” надхвърли и най-смелите ни очаквания!

gamebox1

В края на ноември Никола Райков публикува в социалните мрежи няколко снимки, на които цели палети с „Таласъмски истории” биват разтоварвани от камион и биват приготвяни, за да заминат при своите бъдещи притежатели. Под снимките пишеше следното: „Благодаря ви за невероятната подкрепа! Изминалите 2 седмици бяха истинско предизвикателство и често бяха много изморителни. Ако не беше помощта от приятели и роднини, нямаше да се справим. Но днес близо 1,200 бройки от „Таласъмски истории“ (http://prikazka-igra.com/gamebox.html) успешно заминаха към вас!”

47127906_1408714752586357_5001286826879614976_o

Едва тогава човек си дава сметка за това до каква степен всъщност таткото на Таласъмчето и Добросъците е спечелил сърцата на българските деца и доверието на техните родители. Когато след ден-два се отбих до  куриерския офис, за да получа комплекта, изпратен до „Книжни Криле” служителите там не пропуснаха да потвърдят информацията: „1200 бройки от играта са изпратени още първия ден, всичко от предварителни продажби! Шест кутии има само в нашия офис!”

Аз се усмихвам радостно, защото малко неща са способни да ме зарадват така, както когато един кадърен, талантлив, амбициозен и предприемчив човек постигне истински успех и се докаже в родината си, при това в сфера, от която много други са вдигнали ръце и са обявили за безперспективна и рискова. А приказките-игри на Никола Райков вече напускат границите на България и започват да придобиват популярност и по света! (Ако не сте чули – „Добросъците“ вече са в Китай, водят се преговори и за други държави.)

gamebox8

Ентусиазирано разказвам на куриерите за първите стъпки на малкото таласъмче, за подобренията в следващите издания, за комплектите детски пижамки, картичките, за последвалите номинации и дори присъждането на най-престижната награда за детска литература у нас – „Константин Константинов“. А куриерите са видимо доволни от това, което чуват, и то не само защото благодарение на г-н Райков клиентите им се множат с хиляди. „Шапка му свалям на човека.” – казва единият от служителите. „Такива хора ми дават надежда за тая държава!”

Едвам изчаках да се прибера вкъщи и разопаковах изненадващо обемната кутия… И тук свършва многословният ми увод и започва същинското ревю на играта!

Първото нещо, което грабва вниманието ми е игралното поле, което се оказва огромен пъзел за сглобяване, който веднъж подреден е със смайващите размери от 67 х 67см. Полето е разделено на четири игрови зони – Голямата планина, Дълбоката река, Тъмната пещера и Омагьосната гора. Част от местата са познати на феновете на таласъмчето и децата веднага ще ги познаят от предишни приключения, но тъй или иначе, с над 500 полета по картата, играта буквално бъка от изненади!

gamebox2

И една от изненадите е, че… Финалът на картата представлява КЪЩАТА НА АВТОРА! Точно така, целта на „Таласъмски истории” всъщност е да отидете на гости на самия Никола Райков, който се чуди и мае къде е неговият Таласъмчо. Ако не го открие скоро лошо му се пише! Или по-точно… изобщо НИЩО няма да му се пише, тъй като „ако един автор не знае къде е неговият герой, той не може повече да пише за него и тогава вече не е никакъв автор!”

gamebox7

След милата закачка с читателите и феновете на Таласъмчо, време е играчите да изберат своите герои. На ваше разположение са общо четири различни таласъмчета, всяко от които върви със своя пионка, зарче и карта. Освен по цвят и име, геройчетата се различават и по своите характеристики, обяснени в съответната карта. Всяко едно от таласъмчетата притежава специфично умение, което може да му помогне нататък в приключението, но уменията са много добре балансирани и след няколко игри става ясно, че нито едно таласъмче не е по-силно или бързо от останалите.

gamebox3

Разпределяме си и картите с различни предмети, които могат да ни бъдат полесни по време на пътуването. Какво следва? Ама разбира се! Нагласяме и часовника – дъното на кутията представлява поле, на което са визуализирани 24-те часа на денонощието, а вместо стрелки за тяхното отчитане ни служи красива двулицева монета, на която са изобразени слънцето и луната.

gamebox6

Нека обаче броят на приложенията да не ви стряска. Истина е, че в кутията на „Таласъмски истории” ви очакват три вида различни карти, торбичка с цветни зарчета, пионки, повече от обширно игрално поле, монета и др. Но също така е истина, че ни отне не повече от 5 минути да прочетем правилата и да ги обясним на децата! Да не говорим, че оформлението на играта и полето са така направени, че интуитивно да разбирате кога какво следва. (Можете да се убедите и сами, книжката с правилата е достъпна онлайн – http://prikazka-igra.com/rulesbook_web.pdf) Личи си, че преди да бъде пусната в масово производство, играта е била внимателно обмислена и тествана многократно, за да се изгладят всички възможни „бабуни” по трасето.

all-concept-1

И така – играчите са на позиция… Готови? СТАРТ! Състезание обаче няма. В „Таласъмски истории” няма шампиони, нито пък съревнование между отборите, няма победители и победени. Правилата насърчават екипната работа! Играчите-таласъмчета могат да си подават и разменят предмети, когато са близо един до друг, а при взаимно съгласие – дори да си разменят стойността на своите зарчета, така че да избегнат клопки или пък да стигнат до желани полета по трасето. Успешното завършване на играта е само тогава, когато всички играчи достигнат целта преди времето да е изтекло. Естествено, вие спокойно можете да промените правилата и да се опитате да стигнете първи до къщичката на финала, но не това е замисълът на играта, да не говорим, че и без помощта на съотборниците ви задачата ще е доста по-сложна.

gamebox4

Самата карта е изключително красиво нарисувана, пълна с приканващи локации, но и със сума ти разклонения и отклонения, множество различни пътечки, по които можете да поемете… Ще ви отнеме поне десетина игри, за да успеете да обходите цялата карта, а неподражаемият стил на художничката Мая Бочева ви приветства на всяка стъпка от приключението. Добавете към тях и картите със събития и комбинациите за изиграване стават наистина безброй! Картите със събития се падат на произволен принцип ако стъпите на някое от обозначените места – описват различни ситуации, чийто изход също може да бъде различен…

Това, което не се променя всеки път е, че играта неизменно предизвиква вълнение и усмивки у децата! Лицата на малчуганите наистина греят, когато те се наредят покрай игралното поле. Всъщност, откакто сме горди притежатели на „Таласъмски истории”, домът ни е нещо като хита на махалата! Ето, че вкъщи се събраха предпразнично братовчеди и приятелчета и децата се оказаха дори повече от наличните таласъмчета! Ами сега?

gamebox5

В случай, че желаете да включите повече от четирима играча, няма никакъв проблем – всичко, от което се нуждаете е да си набавите още една пионка и ново зарче. (Тествали сме го, РАБОТИ!) Е, да, петият играч може и да не е точно таласъмче, но проявете въображение и готово! Дребни играчки, като например фигурки от шоколадови яйца, са напълно подходящи за целта.

А какво става ако си имате под ръка само едно-единствено таласъмче? Никола Райков е помислил и за това – книжката към „Таласъмски истории” включва и специални правила за индивидуално изиграване.

Идея, оформление, изработка и изпълнение – „Таласъмски истории” е успех във всяко едно отношение. Настолната игра на Никола Райков е забавно и сплотяващо занимание за цялото семейство, с което ще прекарате много приятни часове. А всяко поредно преиграване е ново упражнение по задружност, съобразителност, работа в екип и… развинтено, крилато въображение!

all-concept-3

Още за играта „Таласъмски истории” и книгите на Никола Райков можете да научите тук: https://prikazka-igra.com/books.html

Никола Райков и Мая Бочева разказват за играта по БНР: https://www.bnr.bg/radiobulgaria/post/101050733/talasamski-istorii-valshebnata-prikazka-igra-koato-zavladava-malki-i-golemi

Интервю с Никола Райков: https://www.infoz.bg/bulgaria/5185-nikola-raikov-prikazka-ot-dva-svata

Още представяния на играта:

http://detskiknigi.com/nastolna-igra-s-malkoto-talasa-mche-prodade-nad-chetva-rt-ot-tirazha-si-za-5-dni/

https://scifi.bg/novini/2018/11/da-poigraem-na-talasamski-istorii/

http://writressdeff.blogspot.com/2018/11/blog-post_21.html

https://www.fantasylarpcenter.com/games/670-%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%8A%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2

http://purvite7.bg/zabavlenie-za-malki-i-golemi-talasmi/

 

 

Реклама

4 thoughts on “„Таласъмски истории” – настолна игра за цялото семейство от Никола Райков

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s