Прекрасна нова книга от автора на „Прекрасният нов свят”, „Гаргите от Белокруша“ е поредното изненадващо и артистично поднесено заглавие в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” на изд. „Лист”. Единствената запазена детска приказка на Олдъс Хъксли излиза за първи път на български език, илюстрирана от Ина Христова и в поетичен превод от Зорница Христова.

crows-korica-frontИзлиза, че неволите на Косе Босе с Кума Лиса, която му излапва яйчицата съвсем не са запазена марка само за нашите географски ширини. Ето, гаргите от далечното село Белокруша също са принудени да бранят потомството си от ненаситния господин Смок. Подлият лакомник не пропуска възможност да се плъзне нагоре по дървото, на което са се задомили Ейбрахам и Амелия Гарг и да налапа със звучно „Мням-мням!” поредната порция. Как ли ще се справят птиците с вечно гладния похитител? С малко помощ и хитрост, разбира се! Краят е благополучен за всички, освен за нещастния господин Смок, който ще плати цената за своя прекомерен апетит за яйца!

belokrusha2

Подобно на някои други книги от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели”, „Гаргите от Белокруша“ също е написана като подарък за дете – малката Оливия, племенница на Хъксли получава историята преди близо 75 години. Днес приказката придобива нов живот с прекрасните илюстрации на Ина Христова и продължава да бъде интересна и за съвременните децата. Но не по-малко интересна е и съдбата на самия текст, който като по чудо се е запазил у съседите на семейство Хъксли, след като домът им изгаря до основи през 1961 г. По ирония на съдбата, освен всичко останало, което пише, Хъксли е автор и на статия, озаглавена „Ако нощес библиотеката ми изгори”. (https://www.houseandgarden.co.uk/article/aldous-huxley-if-my-library-burned-tonight )

Belokrusha-645x323

„Гаргите от Белокруша“ е приятно четиво преди лягане за малчуганите, но какво да кажем за техните родители? За тях книгата е любопитен поглед към непозната страна на един от големите литературни класици на миналия век.

Книголюба

Олдъс Хъксли (1894-1963) е английски писател, романист и философ. Най-известната му книга за възрастни е „Прекрасният нов свят”. „Гаргите от Белокруша” е единствената му книга за деца. Пише я за своята племенница Оливия, която често гостува на семейството му. Оригиналът изчезнал, когато къщата на семейство Хъксли изгаря при пожар. За щастие, екземпляр от историята е запазен от съседите и след смъртта на писателя е публикувана.

Ина Христова (1988) живее и работи в Барселона, Испания. Завършила е Национална художествена академия в София със специалност “Изкуствознание” и “Илюстрация” в Escola Massana, Барселона. Илюстрира детска литература, издания с поезия и проза,  реализира различни проекти, свързани с графиката и авторски ръчно изработени книги. За дипломния си проект “Забранената литература” получава наградата Хунседа  от Асоциацията на каталунските илюстратори.Създател е на ателие – галерия Espai Brut, където преподава илюстрация и графични техники.

Още за книгата тук: http://www.listpublishing.eu/gargite_ot_belokrusha/

Представяне на книгата по БНТ: https://www.bnt.bg/bg/a/gargite-ot-belokrusha

И БНР: https://www.bnr.bg/hristobotev/post/101043062

Илюстрациите на Ина Христова: https://www.inahristova.com/the-crows-from-pearblossom-list

Още ревюта:

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/11/10/3339992_izleze_na_bulgarski_kniga_za_deca_na_oldus_huksli/

https://www.ploshtadslaveikov.com/prekrasniyat-nov-svyat-na-gargite-ot-belokrusha/

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s