Очаквах с жив интерес продължението на „Стоте” от Кас Морган и за моя голяма радост от изд. „Ибис” не ме караха да чакам дълго. Промеждутъкът между двете книги се оказа крайно недостатъчен, за да успея да се откъсна от книжното си хоби за по-продължително време и да се опитам да изгледам сериала, но… виж, роман няма как да пропусна! Действието тук започва точно три седмици след кацането на Стоте на Земята. Завръщането на човешката раса в нейния някогашен дом съвсем не се радва на топло посрещане. Какво се случва по-нататък ще разберем в „Ден 21”.

Изминали са двайсет и един дни, откакто Стоте кацнаха на Земята – двайсет и един дни от момента, в който човешки същества са стъпили отново на планетата от векове насам. Или поне те така смятаха. Уелс се опитва да обедини групата срещу предстоящата заплаха от неизвестен враг. Кларк се отправя към Маунт Уедър в търсене на отговори. Белами е решен да спаси сестра си, независимо от цената. А на кораба Глас е заставена да направи немислим избор между любовта на живота си и самия живот. В това зашеметяващо продължение на „Стоте“ тайните се разкриват, убежденията се оспорват, а връзките са поставени на изпитание. Стоте се опитват да оцелеят по единствения познат им начин – заедно.

100-te-den-21-ibis-kas-morgan

Малко преди да си грабна хищно „Ден 21”, един от колегите беще успял да прочете анотацията. „Ха, на тази книга трябва да й дам шанс роди и само защото е фантастика, а героите се казват Уелс и Кларк! Няма ли случайно и някой Верн или Азимов вътре?” – каза той. Поне се успокоих, че не съм единствената, която все още не е гледала сериала.

Кас Морган се старае да държи читателите си в постоянно напрежение и го постига с лекота. Единственото, което открих в „Стоте” и ми липсваше до известна степен в „Ден 21” беше изненадата какво ми предстои да чета. Концепцията, сцената на действието, героите – вече ги познавах и не усетих това откривателско чувство, което ме следваше страница след страница в оригинала. Но понеже вторият роман вече не се нуждае от същата експозиция, авторката си е позволила да ускори темпото и да запрати персонажите си на още по-лудо препускане и низ от смъртоносни опасности. Да се чуди човек, как при това мълниеносно темпо на нашите изобщо им остава време за разни трепети и емоционални въртележки! Аз лично бих била прекалено заета да си спасявам кожата, за да мисля колко голям сладур е господин Х… (Белами и Кларк, ехооо!) Но! Приветствам врящите и кипящи емоции, понеже именно благодарение на тях действието става по-напрегнато и екшънът е подплатен с лична драма и вътрешна мотивация.

 

Кас Морган предлага доста отговори и предистория, от които ни става ясно как Земята е била докарана до това състояние и от къде се взимат всички чудесии, с които протагонистите са принудени да се разправят. А краят е адски коварен клифхенгър, който ще накара най-запалените фенове да звънят в издателството и да питат КОГА ще дойде третата част.

 

Да си кажа, в Goodreads книгата има под четворка, което принципно не е гот, но… хвърлих един поглед да разбера какво чак толкова не й харесват хората на Кас Морган и с какво е по-лоша от някои по-популярни YA дистопии, по които са луднали младите читатели… Излиза, че главното разочарование явно няма нищо общо с писателските умения на Кас и качеството на книгата. Хората, които недоволстват са фенове на сериала и явно се нервят от това, че книгите не следват фабулата на епизодите и развиват своя собствена, алтернативна история, която не взима под внимание събитията, които се случват на екрана. Пояснение: оригиналният роман „Стоте” излиза преди сериала и служи като негова основа, но после книгите и сезоните излизат паралелно, като сюжетите им се разминават, понякога драстично.

stote-den-21-31

И това е лошо?! Честно ли?! Хора, защо ви е да мрънкате за подобно нещо, нима искате да четете СЪЩОТО, което преди малко сте гледали? Лично аз се радвам, че чета книгите, които ми доставят голямо удоволствие и същевременно не са бъкани със спойлери за сериала, който имам намерението все някога да подхвана. Дори ще ми е много интересно да видя друга интерпретация на историята, „какво би се случило ако…”. Та ако сте сред феновете на сериала „Стоте”, много ви се моля, подходете към книгите на Кас Морган с подобаващата нагласа, не си създавайте фалшиви очаквания и дръжте съзнанието си отворено. Все пак, именно книгите са положили началото на франчайза и определено си струват да им обърнете внимание. Току виж сте се пристрастили!

Книголюба

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s