Стопляща, емоционална и провокативна история, в която са намесени социалните мрежи, трансформиращи се извънземни роботи и кодирани съобщения. Звучи забележително, нали? Всъщност, това си е „Абсолютно забележителна история” (изд. „Егмонт”), дебют на Ханк Грийн, брат на небезизвестния Джон Грийн.

„Здравейте! Аз съм Ейприл Мей и до мен се намира един неканен и доста особен посетител. Той се казва Карл. Здравей, Карл!”

Прибирайки се от работа около три сутринта, Ейприл Мей се натъква на гигантска скулптура – триметрова статуя на робот трансформър в самурайска броня. Поразена от нейното излъчване и от майсторството на изработката, Ейприл заснема видео със своя приятел Анди, което заедно качват в Ютюб. На следващия ден Ейприл открива, че видеото се е превърнало в суперсензация. Животът й напълно се преобръща… Карлове се появяват в още десетки градове по света, но Ейприл е първата, която ги е заснела. Сега тя трябва да се справи с последствията, които събитието оставя върху целия й живот… И всичко това, докато се опитва да разбере не само какво са Карловете, но и какво искат от нас.

anabsolutelyremarkablething-cover1540982794-5587

Да, имаме трансформери от друг свят, но не очаквайте лъскав, плиткоумен екшън, и равно количество експлозии и плоски шеги със сексуален контекст. Ханк Грийн не е Майкъл Бей. Всъщност, КОЙ е Ханк Грийн? „Ханк Грийн е интернет сензация, може да се похвали с милиони фенове и последователи от цял свят и познава добре онази страна на известността, за която малцина се осмеляват да говорят публично.” И като човек врял и кипял в тази област, той е написал една завладяваща история, която ни кара да извърнем замалко очи от екраните, да престанем да броим последователите и харесванията и да поставим под въпрос постоянния копнеж за онлайн популярност, който се е загнездил у толкова много хора в наши дни.

Capture

Грийн използва фантастиката като „подправка”, с която да направи сюжета си още по-сочен, използва я и като катализатор, който да задвижи хипотетичната ситуация, в която нечие видео изведнъж обикаля света и публикувалият го попада в светлината на прожекторите. Ханк Грийн наистина е напипал чудесно ритъма на днешния живот, усетил е върху собствения си гръб актуалните проблеми и дилеми, вървящи ръка за ръка с възможностите на социалните медии, общуването и изразяването на себе си в мрежата и е създал пълнокръвни герои, които да послужат за онагледяване на всичките му впечатления и опасения.

Ейприл Мей е едновременно и интересна индивидуалност, и събирателен образ на толкова много хора в епохата на Instagram модели, meme-та, Слендърмен и YouTube предизвикателствата. И точно като видеото на главната героиня, мисля че и „Абсолютно забележителна история” ще стане „вайръл” книга. Всъщност, тя вече е сред номинираните претенденти за наградата на Goodreads в категория „Дебюти” за 2018 година.

Capture1

Романът, при все, че спада и към фантастичната литература, е преди всичко история за човешките взаимоотношения. Всъщност, това е точно една от ония книги, които привличат към фентъзито и научната фантастика аудитория, която принципно страни от тези жанрове, понеже не си падат по „дракони, космически кораби и разни такива щуротии”, и доказват на предубедените, че освен отвлечени фантасмагории, в подобен тип истории също можем да открием (нещо за) себе си.

С „Абсолютно забележителна история” Ханк Грийн подава сериозна заявка за място сред пантеона на хитовите YA автори. Сравненията между братята са неизбежни, но след прочитането на романа става ясно, че макар и връзката между двамата да буди любопитство у читателите и да служи като добра реклама, все пак Ханк няма ни най-малко намерение да върви по отъпканата от Джон пътека и да имитира стила му. Нито пък да пише в сянката му. Да видим само колко е експедитивен като писател, защото със сигурност не съм единствената, която вече чака продължението с нетърпение!

Книголина

Още за книгата тук: https://egmontbulgaria.com/anishar-754/1-absoljutno-zabelezhitelna-istorija-p3437

Още ревюта на книгата:

http://hrisilandia.com/2018/11/27/%D0%B0%D0%B1%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%85%D0%B0/

http://www.writingis.fun/%D0%B0%D0%B1%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD/

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s