„Аз съм вещица и това е моята история.” Обещаващ дебютен Young Adult роман от млада и пълна с ентусиазъм писателка. Тийн ърбън фентъзи за млада героиня, открила у себе си неподозирани сили и попаднала в свят на тайни и магия. Звучи като мечтаната комбинация за гладните западни издатели, в постоянно търсене на поредния материал за бестселър, нали? „Ледена зора” на Соня Христева и може и да не е попаднала в тяхното полезрение, но за щастие е попаднала в това на изд. „ИвиПет”. Както и в нашето!

ledenazora_web-600x775

 

Без шикалкавене и без разводняване с излишна мелодрама, още с първата глава Соня Христева успешно представя главната героиня, нейния досегашен свят и рязката промяна, която внезапно настъпва в живота й.

Скай е добро момиче. Нормално момиче. Движи се с правилната компания, не злоупотребява с разни субстанции, поддържа добри оценки… Всичко се променя в полунощ на 18-тия й рожден ден, когато внезапно сърцето й е пронизано от остра болка, а тялото й е обхванато от силна горещина. Скай няма много спомени за случилото се, но каквото и да е било то е било повече от достатъчно да изкара акъла на приятелките й. Те твърдят, че Скай се е възпламенила пред очите им, а гледката е била адска и демонична.

36314793_1865587133502511_8273140140709249024_n

Пределно ясно е, че със Скай се случва нещо странно и невероятно. Бедната й майка не е в състояние да се справи със състоянието на дъщеря си. Разхайтената й сестра Меги може да има (не)завиден опит с момчетата, алкохола и не само, но от свръхестественото си няма понятие. Колкото до бащата на Скай – тази тема е табу. Ето защо е изненадващо, когато майката се обръща за помощ към леля Вирджиния, роднина по бащина линия, и използва нейните връзки, за да уреди място на Скай в „дом за проблемни деца”.

 

На Скай й е пределно ясно, че след огнения завършек на купона за 18-тия й рожден ден трябва да отиде някъде, където никой не я познава. С неохота тя избира по-малкото зло и се съгласява да замине за Дома на Араманта. Мястото се оказва пансион за вещери и вещици, в който Скай или ще открие себе си и ще се научи да контролира дарбите си или… Е, не е нужно да довършвам.

36926466_1886280458099845_8329415147273584640_n

Домът на Араманта се оказва едва един от общо тринадесетте Домове, в които младежи с магически умения усъвършенстват способностите си. Това съвсем не са ви вещиците с къщички на кокоши крака, галещи черни котараци и варящи отвари от крастави жаби и миши опашки. И никаква човешка емоция не им е чужда. А пред Скай и новите й познайници ще има изпитания, от които ще зависи много повече от собствената им съдба.

Разказът в „Ледена зора” върви от гледната точка на Скай и това помага много на читателя да се сближи бързо с героинята. Сюжетът е динамичен и приятен, а известната предвидимост и наивност в определени моменти не ме подразни, а напротив – накара ме да изпитвам симпатия към Скай. А и към авторката също, защото ми се струва, че в процеса на писане Соня Христева направо е влязла под кожата на своята героиня.

logo_ivipet-300x173

Съдейки по оскъдното количество отзиви за книгата в интернет, мисля си, че издателство „ИвиПет” все още не е привлякло вниманието на почитателите на Александра Бракен, Сара Дж. Маас и Холи Блек. Сигурно затова романът на Соня Христева все още май остава неоткрит от аудиторията, на която би се понравил най-много. Това не е най-добрият YA роман, който ми е попадал през изминалата година, но затова пък е смел български опит в този жанр и демонстрира заложбите на своята авторка. Искрено й пожелаваме успех и се надяваме скоро да четем още нейни творби!

Книголина

Потопете се в света на заклинания, знахарство и магии. Свят, потулен в сенки и мистерия. Осемнайсетгодишната Скай е надарена с необикновени дарби и това я принуждава да започне живота си наново.Тя трябва да се премести в Домa на Араманта,пансион за млади вещери и вещици.С това живота ѝ се преобръща – там намира истински приятели,прави врагове и се въвлича в опасна любовна история. Как ще се справи с новия си начин на живот в този свят на магия и фантастични случки? Една история, изпълнена с феерия от красота,мистика и чувственост.

 Фейсбук страницата на „Ледена зора”: https://www.facebook.com/%D0%9B%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0-Ice-Dawn-107640655963843/

Още за книгата тук: https://www.smartreading.bg/produkt/ledena-zora/

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s