Syfy вече изстреляха пилотния епизод на сериала „Nightflyers”. 2093 година космически екипаж е на път да установи контакт с извънземни форми на живот, но мисията им поема по фатална траектория, когато на борда на кораба „Нощен летец” започват серия от странни и кървави инциденти. Липсват само Сигорни Уийвър и Сам Нийл. За сметка на това пък си имаме Джордж Р. Р. Мартин, чиято новела със същото заглавие е послужила като основа на сериала. „Нощен летец” излиза на български от изд. „Бард”, под формата на сборник, в който освен описания до момента сай фай трилър ви очакват още няколко апетитни творби от автора на култовото фентъзи „Игра на тронове“.

40997899Деветима злощастни учени пътуват към границите на познатата вселена с надеждата да установят контакт с тайнствена цивилизация. По време на полета те се сблъскват с неочаквана загадка – самия „Нощен летец“, същинско чудо на кибернетиката, чийто капитан никой от тях не е виждал с очите си. Не след дълго екипажът открива, че най-голямата загадка – и най-зловещата заплаха – е неочакваната поява на мистериозна сила на борда на кораба, която жадува за кръв и ужас…

Old school sci-fi, мммм, кеф! Винаги има място за още един умопобъркан компютър, извънземна гадина, зомбиращи спори или каквито там още ужасии крие галактиката. Бедният екипаж никога не знае какво го чака, нали? След като сте минали през кървавите и клаустрофобични обрати на „Нощен летец” идва ред и на останалото.

„Ще се наспя като умра” казват кариеристите и работохолиците. Понякога обаче дори и тоя номер не минава. „Свръхконтрол” е разказ, в който човек не може да си отдъхне дори и след смъртта. Труповете се превръщат в работна сила, телата на покойниците са новите общаци, без литургия, без заплата!

„Уикенд във военна зона” запраща читателя из джунглите и окопите. Сравнително предвидима милитаристична фантастика, демонстрираща колко бързо може да се активизира залегналата в човешкото ДНК агресия, и колко малко всъщност се иска за да бъде тя манипулирана и насочена в определена посока.

42377104

„И седем по нивга не убивай човек” е фантастична трактовка на темата за сблъсъка между „напредналите” и „изостаналите” цивилизации. Хай-тек конкистадори срещу нещастниците, които все още се кланят на божествата в пирамидите и религията като извинение и предпоставка за въоръжени конфликти и експанзия, уж в името на нещо свято и велико.

„Нито пъстроцветните огньове на звездния пръстен” се откроява на фона на останалите произведения в сборника. Тук Мартин ми се стори чувствително по-лиричен от обикновено, както предполага и самото заглавие, всъщност. Но не бойте се, ще има и фойерверки!

„Песен за Лия” е страхотен завършек. В последното произведение, включено в „Нощен летец” има и далечна планета, и телепатия, и извънземни паразити, но… преди всичко има философия. Мрачните въпроси водят след себе си още по-мрачни отговори. Разказ за парадоксалните последици на връзките между хората… и не само.

Мартин не се нуждае нито от реклама, нито от представяне и има защо да е така. „Нощен летец” е поредната демонстрация на неговото плодотворно въображение и разказвачески усет. Идейни и богати на смисъл сюжети в комбинация със стил, развит в най-добрите години на научната фантастика.

StarКнижар

Още за книгата: https://www.bard.bg/book/?id=2347

Откъс: https://www.bard.bg/book-excerpt/?id=2347

Още ревюта на книгата:

http://knigoqdec.blogspot.com/2018/10/blog-post_15.html

http://knigolandia.info/book-review/noshten-letec/

2684885_back__b

 

One thought on “„Нощен летец” от Джордж Р. Р. Мартин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s