Застудява. Всичко е украсено и свети. Време е да избираме елхата. И… да се запасим с отговори на хиляди въпроси относно… сещате се кого! Дядо Коледа. Или Мраз. А може би Свети Никола? Санта Клаус, Пер Ноел, Бабо Натале, Вайнахтсман, Кристкинд и т.н. Наричайте го както си щете. Древна легенда, светец, приказен персонаж, рекламно лице, лапландска туристическа атракция, олицетворение на щедростта и Коледния дух… Рованиеми или Северния полюс? Джуджета или елфи? Летят ли елените или не? Ами каква е историята с баба Коледа? Ами Снежанка? О, да, въпросите ще са със скоростта на обилен снеговалеж, тъй че ако не искате да бъдете хванати натясно, най-добре е веднага да започнете подготовка! И да получите информацията си, както се казва, от извора – „Автобиографията на Дядо Коледа”, както бе разказана на Джеф Гуин (изд. „ROI Books”).

182472_b

Трябва да призная, че когато разгърнах книгата, очаквах нещо приказно и веселяшко, купчина от коледни фантасмагории за произхода и живота на добрия старец, с които да прекараме приятно вечерите с децата в очакване на празниците. „Автобиографията на Дядо Коледа” обаче се оказа нещо много повече! Да, приказното и фантастичното присъстват неотменно, но редом с тях Джеф Гуин е поднесъл и наистина впечатляващо количество фактология, с която да подплати стабилно иначе невероятния живот на човека с чувала.

1_7_41

Началото на легендата се корени в дълбока древност, когато добросърдечният Никола помага на изпаднал в нужда търговец и скришом подарява по една златна монета за зестрата на всяка от дъщерите му. Останалото, както казват, е история, и то каква! Дядо Коледа не се става за една нощ, нищо че една нощ стига, за да се разнесат подаръците на децата по цял свят.

Житието на нашия герой е дълго и предълго, преминава през разнообразни периоди от световната история и най-различни знаменитости имат роля и принос в тази колоритна история. Сред тях са Леонардо да Винчи, Бенджамин Франклин, Чарлз Дикенс… Ако си мислите, че пътуването със северните елени е невероятно преживяване, почакайте само да видите пътуването през вековете в компанията на Дядо Коледа!

2

Всички препратки и намигвания към реално съществуващите исторически личности и събития правят „Автобиографията на Дядо Коледа” прекрасно четиво за всяка възраст, но едновременно с това и придават на книгата усещане за правдоподобност и документалност, така нужни за запазването на вярата, особено щом настъпи онази определена възраст, в която започват да се прокрадват съмнения. Перфектното семейно четиво за празниците!

Книголюба

Всичко започва от една статия за малко известните факти, свързани с Коледа, която журналистът Джеф Гуин трябва да напише за вестника, в който работи. Няколко месеца, след като статия бе публикувана, той получава обаждане от непознат господин, който му казал, че в статията си е разказал историята на един много скъп негов приятел, но написаното не е съвсем вярно и пълно. И кой може да бъде този скъп приятел, попитал Джеф. Вместо отговор последвало набързо спретнато пътуване до Северния полюс и лична среща с този „много скъп приятел“, а останалата част е, добре, както се казва, историята. Едно приказно четиво, автобиографията на Дядо Коледа съчетава сериозни исторически факти с легендата за Дядо Коледа. И кой по-добре да ни води през седемнадесетте века Коледна магия от самите участници в нея? Както Коледа, така и тази книга е за цялото семейство. Ще се насладите на всяка глава и има по една за всяка студена декемврийска нощ в очакване на Коледа. Специално за по-уютното и добро коледно настроение ви предлагаме тази страхотна книга с две корици, за да можете да изберете вашата истинска Коледна магия. И не забравяйте: По Коледа наистина стават чудеса.

Още за книгата тук: https://roibg.com/books/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8F%D0%B4%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0/

Ревю от АзЧета: http://azcheta.com/avtobiografiyata-na-dyado-koleda-djef-guin/

Представяне на книгата по БНТ: https://www.bnt.bg/bg/a/54622

Интервю с доц. д-р Десислава Бошнакова, издател на „Автобиографията на Дядо Коледа”: http://binar.bg/53279/koledata-vzmozhna/

Откъс: http://kultura.bg/web/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8F%D0%B4%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0/

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s