Зажаднели сте за нетипична научна фантастика? Искате книга, изпълнена с нестандартни истории? Нещо хем екзотично и далечно, хем на моменти странно близко до нашата действителност? Ако вече сте се срещали с Филип К. Дик и сте търсили отговор на въпроса „Сънуват ли андроидите електрически овце?”, може би е дошъл ред да се запознаете и с аржентинеца Микел Ниева и да се запитате какъв ли е „Сънят на Гаучоида” (изд. „Унискорп”).

suec3b1an-los-gauchoides-con-c3b1andc3baes-elc3a9ctricos-de-michel-nieva

Да, действително между романът на Ниева и психиделичното, концептуално творчество на Дик има известен паралел. Най-малкото, киберпънк елементът е застъпен и у двамата, но това е само най-очевидната прилика. Точно както у Дик, и Ниева използва обилни количества алегория и интертекстуалност, за да издигне историите си над научнвофантастичното забавление и да ги превърне в алегория и остра социална критика. Всъщност, откровено си признавам, че общата ми култура се оказа недостатъчна, за да усетя всички жлъчни препратки и сатиричен коментар, които авторът е вмъкнал и нееднократно прекъсвах четенето, за да се домогна до Гугъл или Уикипедия и да се пообразовам по някои въпроси, основно свързани с размириците и политическите междуособици в близкото минало на Аржентина.

sunqt-nagauchoida

Да се опише и разкаже сюжета на книгата би било истинско предизвикателство, и най-вероятно би ви оставило с погрешни впечатления или би ви създало фалшиви очаквания. Микел Ниева си играе с няколко различни истории, които засягат теми като органичното и дигиталното съществувание, до къде се простира равноправието, кои са истинските „хора”, противопоставянето на личната свобода, мечти и стремежи срещу корпоративни и правителствени интереси, тежката цена на бунта, смазването на недоволството от силните на деня… Замесени са също така и психотропни вешества, наркотична зависимост и какво ли не още.

 

„Сънят на Гаучоида” ми достави удоволствие. Не бих я определил като една от по-лесните за четене и възприемане книги, но нека това не ви отказва. Разтворете страниците й ако не се боите от нещо по-различно и експериментално, далеч от шаблони и предвидимост. Микел Ниева определено е новост за родните читатели и разширява хоризонтите на познатата научна фантастика. Поздравления за изд. „Унискорп” за смелия и нестандартен избор.

StarКнижар

Младият аржентински писател Микел Ниева е малко познат извън родината си, но вече има зад своя гръб няколко провокативни книги. Като преводач на антична поезия и познавач на латиноамериканския авангардизъм той си позволява рядката киберпънк среща на минало, съвременност и бъдеще.

В книгата има три основни сюжетни линии. Първата е бунтът на един андроид (робот с човешки външен вид), който обаче е „гаучоид” – прилича на гаучо. Той се разболява психически, бива изтезаван и вдига бунт, но едновременно с това рецитира стихове и пее като паядор (аржентински бард). Втората основна линия е за откриването на нови наркотици от големите корпорации – включително „сок от компютърна мишка” – и как тези корпорации смазват хората по своя път (сюрреалистичен привкус). Третата линия напомня разказ на ужасите: едно момче е влюбено в момиче, но не може да бъде с нея (тя е хипи, „нюейдж” и пр.). Момчето случайно попада в секта, която се опитва да пробуди тялото на Д. Ф. Сармиенто, един от първите президенти на Аржентина с много характерен външен вид и възгледи – той е също така и писател. Те успяват да пробудят тялото, но то излиза от контрол и избива множество хора по особено жесток начин.

Въпросните сцени са алегория за насилието в Аржентина през 2001 г. Финалът на романа ни среща с група андроиди, сред които е самият писател, но се оказва, че и той, и въображаемият читател са под заплаха, че са следени и пр.

В експерименталния роман „Сънят на гаучоида“ (2013) се преплитат идеите за смесването, връзката и взаимното проникване на човека и машината и за реалната и подменената действителност..

Присъстват андроидите (тук те са по-скоро гаучоидите), наркотиците и корпорациите, но разюзданото въображение търси повече разпилени, почти графични видения, отколкото някакъв сюжет и история, и повече въпроси, отколкото отговори.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s