Когато чуя думата “писмо” неизменно се сещам за симпатичния Маншон, героят на Ено Рауд от книгите за Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада. В самотата си преди да срещне своите приятели Маншон бе писал писма до самия себе си, изпращал ги от един град, а после пътувал до друг, където си ги получавал “до поискване” и си ги четял сам. Представям си сега каква би била радостта на Маншон ако беше отворил плика, а отвътре вместо едно единствено писмо се бяха изсипали цели четиридесет, при това – в рими! Точно това прекрасно преживяване ви очаква ако разгърнете книжката “Шарено писмо” на Дита Маркова, новото весело и пъстроцветно попълнение в поредица “Хлапе” на изд. “Унискорп”.

На всяка следваща страница от “Шарено писмо” откриваме нов мотив от детството, превърнат в жизнерадостно стихотворение. Започваме с едно таралежче, което обича да се перчи и да преувеличава своите качества и постижения. После пък се запознаваме със зайче, което успява да пребори страха си в името на това да се притече на помощ другиму. Подскачаме по клоните заедно с катеричката Сивушка и плетем стихове и мрежи заедно със скокливото паяче. Само не си мислете обаче, че всички стихотворения са посветени единствено и само на животните!

Има рими за всичко и всеки! И за малките сестрички, и за бодрите футболисти, за гостуващи дядовци и за китни бабини дворове, за строги майки и малки непослушковци, за първолаци и учители (но не от тези, с които сме свикнали в училище!), за езика на пролетните цветя и за снежните приключения през зимата… А напълно подходящо за предстоящите светли празници, има и стихчета посветени на Коледа.

214641_b

На страниците на книжката ще откриете много нови стихчета, които са не по-малко достойни за наизустяване от детската класика, включена в читаанките и старите томове. Дита Маркова много се е постарала със своите рими, а художничката Младена Елезова е украсила стихосбирката със своите разноцветни илюстрации, които макар и компютърно оцветени, пак носят в себе си доста от стилистиката на книжките с детски стихчета от едно време. “Шарено писмо” е прекрасен подарък за малки читатели.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s