Преди около година дебютира едно страхотно начинание на приказницата Весела Фламбурари. Ако случайно живеете вдън гори тилилейски и все още не сте чули, вече съществува издателство, посветено изцяло на съвременна българска детска литература. Мисията на „Горната земя” е да радва малко и голямо с истории, сътворени от родни автори и художници, и тазгодишната партида с чудесийки вече излезе от печат. Днес ще разкажем за романа „Злостории” от Явор Цанев – история за днешните деца, които отдавна вече не вярват в Торбалан и Баба Яга, но все пак имат своите страхове.

Нека да си призная, че не съм голям фен на хорър жанра в съвременните му форми. Падам си по призрачна атмосфера и обладани от духове къщи, но опре ли до нещо по-сериозно, което да клони повече към действително ужасното, отколкото към развлекателното, вече не ме търсете. Дори автори като Стивън Кинг и Дийн Кунц съм чел съвсем малко, и се оказа повече за проба и обща култура, отколкото за лично удоволствие. Това обяснява и защо „Злостории” е и първата ми среща с творчеството на Явор Цанев. Той е автор с доста добри отзиви и висока популярност сред почитателите на макабричната литература у нас, но „Злостории” е негов дебют що се отнася до детската аудитория и определено предизвика любопитство у мен.

Capture.PNG

Призрак, дух или човек? Старата къща не отговаря. Уж е празна, а в полунощ из нея се носят загадъчни светлини. Кой може да устои на тази мистерия? Никой! Симеон и Дани още по-малко. Момчетата търсят отговори и къщата на Съскащия ги привлича. Всъщност тя привлича и татковци. Кой е Съскащия ли? Всички хора казват, че е просто страшилище…

 Даммм, звучи добре, нали? Ако сте били сред първите щастливци, сдобили се с книгата, значи сте я получили някъде около Хелоуин. Ако пък не сте… то моят съвет е – не чакайте до догодина! Няма нужда от специален повод, за да се потопите в едно настръхващо приключение, което ще ви върне в детските години… освен ако не сте си още дете, де.

Capture1.PNG

„Злостории” ми напомни по доста приятен начин за филма „Къщата чудовище”, който с приятели гледахме на кино преди десетина години и после ни се прииска да идем с фенерчета из някоя съборетина в квартала, но вече май бяхме одъртели прекалено за целта. Тази книга действително си е настолно четиво за момчета и татковци. Авантюра с махленски хлапетии, която ще се хареса на всички онези, които си падат по тръпката пред това да изследваш нечие тъмно мазе със затаен дъх, да прескачаш огради, и да пристъпваш на пръсти по скърцащи стълбища. А бележката на 134 страница е уникално решение от страна на автора!

yavornew

Критиката ми е предимно към корицата, чието оформление с нищо не ми помага да разбера, че това е детска книга и дори бие на нещо депресиращо. Ако не знаех, че става дума за издание на „Горната земя” като нищо можеше да прескоча „Злостории”. Да, вярно, на рисунката присъстват Дани и Симеон, но защо главните герои са се скътали на задната корица? Намирам вътрешните илюстрации за далеч по-сполучливи и приятно допълват текста. Художник на изданието е Нели Друмева, позната от „Майстори на феи”.

Дали „Злостории”-те на Явор Цанев ще допаднат на днешните хлапета, които предпочитат неуморно да изтребват дигиталните демони, зомбита и тем подобни? Горещо се надявам! Ще ми се да вярвам, че нещо от романтиката на моето детство се е запазило и за следващите поколения. А ако се е изгубила? Е, то тогава значи имаме още по-голяма нужда от книги като тази! Може пък освен чудовището в старата къща да успеем да намерим някъде из страниците и изгубения си приключенски дух.

Книгокрил

Още за изданието тук: http://upper-earth.com/produkt/%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/

 

Реклами

2 thoughts on “„Злостории” от Явор Цанев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s