Чували сте за птицата додо, нали? Може би дори сте я виждали? Не жива, разбира се. Само на картинка, или може би като макет-възстановка в някой природонаучен музей. Аз например се запознах още като дете с нея, но единствено под формата на причудлив герой от „Алиса в Страната на чудесата”. Защото тъжната истина е, че от 1662 година насам Raphus cucullatus се числи към безвъзвратно изчезналите от лицето на нашата планета животински видове. А още по-тъжно е, че птицата додо съвсем не е изключение. Уви, със своите безразсъдни действия хората са успели да превърнат не един и двама представители на фауната в далечен спомен. За 27 такива създания четем в книгата “Малки и големи истории за изчезналите животни” (изд. „Прозорец”) на Елен Ражкак и Дамиен Лавердюн.

Capture1.PNG

Противно на тона, в който подхванах това ревю обаче, “Малки и големи истории за изчезналите животни” не изпада в осъдителни заключения и екологични послания за опазване на дивата природа. Авторите на книгата безпристрастно се придържат към фактологията, като дори поднасят част от нея със завидно количество хумор. Ражкак и Лавердюн не подценяват интелигентността на младите си читатели и разчитат на това, че разказаните истории сами ще накарат „сигналните лампички” у децата да светнат в предупредително червено. И това несъмнено ще се случи.

Capture1.PNG

Самата книга започва с интересен предговор и карта на света, която ни ориентира в териториите, които ни предстои да посетим в следващите страници. Зона Америка е била дом на гигантския ленивец, глиптодона, гигантския бобър, пенсилванския бизон, големият пингвин, фолкландската лисица, хавайската нектарка мамо, странстващите гълъби и каролинските папагали, самотната костенурка от остров Пинта.

Capture1

Африка са обитавали мадагаскарският хипопотам джудже, слонска птица, тратратратра, птицата додо. В Евразия пък са се срещали исполински елени, гигантски вълнести мамути и слонове джуджета, европейски лъвове и балийски тигри, непобедимите турове, морски крави и речни делфини. Последното място, което ще посетим е зона Океания, хабитат на гигантската ехидна, орелът на Хааст, гигантската моа, тилацинът и свиноногият бандикут.

Capture1.PNG

Някои от тези животни са изчезнали още в дълбока древност, други пък – съвсем скоро. Може би за децата ще е шокиращо да научат, че при все наличието на всевъзможни фондове и природозащитни организации, животни изчезват и до ден днешен. Един от видовете, за които се разказва в книгата е престанал да съществува преди по-малко от десет години!

Capture1.PNG

Цялата информация е представена по прекрасно структуриран и наистина привлекателен начин. Лявата страница съдържа весел комикс, който по шеговит начин разкрива и нещо любопитно за съответното животно, често прави връзка с митове и легенди, помагайки на детето да си изгради асоциации и да се заинтригува от съдбата му. Следващата страница пък е отделена за сбит, но доста информативен текст, малка диаграма, представяща чрез силуети съотношението между размерите на животното и човешкия ръст, и разбира се – голяма и детайлна цветна илюстрация плюс няколко обяснителни бележки. Накрая на книгата са поместени кратък речник и хронологична подредба на видовете според годината на тяхното изчезване.

Capture1.PNG

Съчетаваща елементи на енциклопедия, атлас и комикс, “Малки и големи истории за изчезналите животни” е една от най-интересните, стойностни и любопитни научнопопулярни книги за деца на родния пазар. Луксозното българско издание в голям формат и с твърди корици заслужено се сдоби номинация в категория “Нещотърсачи” на наградата “Бисерче вълшебно” 2018.

Capture1.PNG

Още за изданието тук: https://prozoretz.com/bg/%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8-76/malki-i-golemi-istorii-za-izcheznalite-jivotni-524

Ревю на сайта „Детски книги”: http://detskiknigi.com/istorii-za-izcheznali-zhivotni-preduprezhdenie-za-ba-deshteto/

Представяне на книгата по БНР: http://bnr.bg/post/100923694

9781877467905

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s