При все всичките хай-тек трилъри, в които престъпленията се разрешават с помощта не само на съобразителност и дедукция, но и на сателитно наблюдение, електронни микроскопи, проследяващи устройства и какви ли още не джаджи на дигиталната ера, старомодната кримка всъщност си остава неостаряваща. Не само това, ами освен съспенса и мистерията, тя вече носи и усещането на ретро класика, и дори ако щете – носталгия. Ако сте закопнели по нещо подобно, то не подминавайте сборника „Крадци и детективи”, издаден от „Изток-Запад” под техния импринт „Litus”. Тук са събрани някои от най-добрите и неиздавани досега на български разкази на английските белетристи Ърнест У. Хорнънг и Ърнест Брама.

cover-e-_w-_hornung-ernest-bramah-short-stories-litus-2017

За мен криминалната литература е по-скоро приятно разнообразие, към което прибягвам от време на време, докато си почивам от по-любими жанрове като фентъзито и научната фантастика. Съвсем не съм от хората, които са изяли цялата библиография на Агата Кристи и знаят наизуст всеки един от случаите на Шерлок Холмс. Може би и затова за мен „Крадци и детективи” е първа среща и с единия, и с другия Ърнест. Ето обаче кратко представяне на авторите:

Ърнест У. Хорнънг (1866–1921) е английски белетрист и поет, публикувал 21 романа и 8 сборника с разкази. Известен е най-вече със своя герой Рафълс – джентълмена крадец, обичащ авантюрите и силните усещания. За прототип на Рафълс и неговия верен другар Заека писателят използва черти на Оскар Уайлд и приятеля му лорд Дъглас. Според Джордж Оруел Рафълс е един от най-известните герои в английската литература, чиито истории обрисуват сно­биз­ма толкова добре, колкото и романът на Дикенс „Големите надежди“. По разказите за Рафълс са правени много игрални филми, телевизионни адаптации и радиодраматизации.

 Ърнест Брама (1868–1942) е английски писател, автор на 22 книги – романи, сборници с разкази и др. Живее като отшелник, пише хумористични и детективски истории, политическа фантастика и разкази за свръхестественото. Сравняват произведенията му с тези на Дж. К. Джером, Конан Дойл и Хърбърт Уелс. Незабравим негов герой е слепият детектив Макс Карадос. Смята се, че именно Брама е измислил популярното в наши дни китайско проклятие (за което не са намерени китайски източници) „Дано живееш в интересни времена“.

 „Крадци и детективи” съдържа 12 истории (с общ обем 272 страници) – шест от Хорнънг и още толкова от Брама, а Огняна Иванова е отговорна както за подбора, така и за превода на разказите. Повечето от случаите са наистина интригуващи, а тяхното разрешаване върви с много приятно и динамично темпо. Произведенията се характеризират със стилен и стегнат изказ, който хем носи онова ноар усещане от първата половина на миналия век, хем не позволява на историята да боксува на едно място. Диалозите са доста, а описанията най-често са сведени до необходимия минимум – точно толкова, колкото ги изисква историята.

В резултат от всичко споменато до тук, вече не е чудно, че „Крадци и детективи” се оказа едно леко, но интригуващо книжле, в чиято компания можете спокойно да прекарате някой унил дъждовен следобед или пък самотна вечер, та да се потопите още повече в разказите, изпълнени не само с потайности и смърт, но на моменти и с проблясъци на британски хумор.

Всъщност, защо не тествате книгата и сами? Единият от разказите, „Правото е на притежателя” от Ърнест У. Хорнънг, е поместен безплатно в интернет и може да бъде открит тук: https://trubadurs.com/2018/02/16/pravoto-e-na-pritezhatelya-ot-arnest-u-hornang-razkaz/

Още за изданието: http://iztok-zapad.eu/books/book/1980/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%82-%D1%83.-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BD%D1%8A%D0%BD%D0%B3-%D0%B8-%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0

StarКнижар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s