„Вестителят на смъртта” (изд. „Студио Арт Лайн”) е макабрично звучащото заглавие на шестата книга от поредицата „Скълдъгъри плезънт”, която след като покори света се превърна и в безпорен хит сред родните читатели. И няма как да е иначе, тъй като авторът Дерек Ланди не действа по формулата „още от същото” и героите му не тъпчат на едно място. Всъщност, ако прочетете първата книга от серията и после внезапно отворите „Вестителят на смъртта”, разликата в тона ще е така рязка, че ще се запитате „Хей, какво по дяволите се случи тук?”. Но за всички, които четат наред е ясно, че това е резултат на постепенно развитие и надграждане. Всяка следваща част е ново стъпало. Добре дошли на шестото!

product_108Всъщност, всичко казано до тук го твърдя не само аз, но и буквално всеки, който се е зарибил по мрачните приключения на свръхестествения детектив. Обещавам ви, не лъжем!

Истината е, че за пет книги до тук се е случило адски много, героите се развиват, променят и растат, а заедно с тях се променя и тона, и пределите, до които Ланди си позволява да ни отведе. Това, което започна като що годе невинно ърбън фентъзи за хлапета вече си е заплетен трилър с отявлени хорър елементи, който е в състояние да държи до сутринта далеч не само подрастващите.

 516mgeb0wil-_sx324_bo1204203200_

Да се срещнеш със Скълдъгъри Плезънт: детектив, магьосник, воин.

О, да! И мъртъв! Некромантите не се нуждаят повече от Валкирия да бъде техният Вестител на смъртта и това са добри новини. Има само една уловка. Има си причина некромантският орден да не се нуждаят повече от нея – защото те вече са си намерили Вестител на смъртта – човекът, който ще отвори вратите между живота и смъртта. А това са много, ама много лоши новини…

Ако в първия арка от историята (тази, обхваната в книги от 1 до 3) хуморът и хапливите диалози разведряват ситуацията значително, а конфликтът е основно в поляритета добри срещу лоши, то тук Дерек Ланди вече не жали ни герои, ни читатели. Персонажите му се изправят пред тежки избори, пред които сякаш правилни решения няма, има само по-малко зло. И по-голяма отговорност. Нали си спомняте, че именно тя идва с голямата сила?

7131_JUB_Skul_6.indd

„Вестителят на смъртта” е (поредното) доказателство за това, че Дерек Ланди е един адски идеен тип, който познава героите си до дълбоката им същност и оставя характерите да диктуват действията им, като съответно успява да запази и непредвидимостта на сюжета. Палци горе и шапки долу! Напред към седмата книга!

Още за изданието: https://artline-store.net/product/85/skaldagari-plezant-vestitelyat-na-smartta-kniga-6.html

Още едно ревю: http://knigolandia.info/book-review/vestitelyat-na-smurtta/

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s