„Небе в дълбините” на Адриен Йънг е най-новото предложение на изд. „Ибис”, чийто каталог несъмнено следите ако сте фенове на Young Adult литературата. Йънг може и да е поредното откритие на западните издатели, за които вече е направо традиция да пускат младежки бестселъри от многообещаващи писатели-дебютанти, но жанрово книгата й се различава от всичко, на което съм попадала до момента. Чели сме какво ли не – от съвременен и реалистичен YA до фантастика и фентъзи, всевъзможни антиутопии, пътуване във времето, русалки, трактовки на „1001 нощ”, интерпретации на източни и западни митологии… Но на YA роман за кървавите тегоби на викингска щерка до сега наистина не се бях натъквала! И докато „Небе в дълбините” на места става доста по-брутална и тежка, от колкото това, с което съм свикнала, тя все пак остава история за силата на любовта и същината на семейството.

214

Отгледана като воин, седемнайсетгодишната Ийлин се бие заедно с останалите от клана аска в отколешна война с клана рики. Животът ѝ е суров, но простичък: битки и оцеляване. До деня, в който вижда на бойното поле невъзможното – своя брат, биещ се редом с врага. Брата, който преди пет години е умрял пред очите ѝ. Изправена пред неговата измяна и взета в плен от враговете си, тя трябва да оцелее цяла зима в село, където всеки е враг и всеки белег от битка може би е оставен от нея. Ала когато родното ѝ село и това на риките са нападнати от воини на безмилостен клан, смятан за легенда, Ийлин става още по-решена да се върне при обичното си семейство. Не ѝ остава друг избор, освен да се довери на Фиск, приятеля на брат ѝ, който гледа на нея като на заплаха. Те трябва да направят невъзможното: да обединят клановете и да се бият заедно, ако не искат да бъдат избити до крак. Тласкана от обичта към своя клан, както и от зараждащата се любов към Фиск, Ийлин трябва да реши какво означават за нея лоялността и семейството и да се довери на хората, които е мразила цял живот.

„Небе в дълбините” бе за мен изненадваща книга.

YA тропите за забранена любов, да си паднеш по някого от вражеския лагер, да се разбунтуваш срещу семейството/обществото/средата, от която идваш, да поставиш света под въпрос и да откриеш собственото си място в него… – всичко това сме го чели. Много пъти. Под различни форми. И… Няма лошо! Фактът, че четем отново и отново за това означава, че тези неща продължават да ни вълнуват, и че когато са поднесени като добре написана история, то тази история ни вълнува и забавлява. Всичко това го има и в „Небе в дълбините”, но както нарочно подчертах – книгата ме изненада в няколко отношения.

Ийлин е боец. Войн в истинския смисъл на думата. Не е била отвлечена. Не е била поробена. Не е била принудена против волята си да върши кървавите деяния, които върши. Прави го, защото е продукт на средата и времето си, защото е отгледана в такова общество, защото физическата сила, бруталността и саморазправата са неразривна част от културата й. Това прави Ийлин интересна героиня, по-различен типаж, който не се припокрива особено с обичайните женски персонажи, изваяни по образ и подобие на Катнис Евърдийн и сие.

131a0f_ad90f104b03d4810a483e532c39efa96mv2

Същата тази бруталност е нещо, което принципно би ме отблъснало от книга. Какво да се прави, не обичам пък да става прекалено кърваво, нито пък насилието в историята да е в такива количества и да се описва така директно. И въпреки това, „Небе в дълбините” ме увлече.

И вероятно причината за това се крие именно във факта, че до голяма степен войната между клановете беше тъжното последствие от поколения и поколения, отгледани с фанатична омраза срещу всичко различно, друго, чуждо и непознато. Беше ми интересно да видя как една млада жена, закърмена с криворазбран патриотизъм ще реагира, изправена пред факта, че под културните различия, зад разните обичаи и религиозни традиции, всички остават просто хора, движени от чисто човешки емоции и нужди.

И не на последно място – интересният сетинг на романа! „Небе в дълбините” определено не цели историческа достоверност и няма претенции да бъде енциклопедия за викингския начин на живот, но все пак помага на читателите да се пренесат в един по-първичен свят и да си представят какво би било да живееш в него.

„Небе в дълбините” е завършена история, тъй че – не чакайте и четете смело. А Адриен Йънг готви съпътстваща история, която се очаква през 2019 година и за която определено ще се оглеждам!

Книголина

Още за книгата: http://ibis.bg/nebe-v-dalbinite.html

One thought on “„Небе в дълбините” от Адриен Йънг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s