Посредствените автори на детско-юношеска литература залагат на факта, че младата аудитория има (уж) ниски критерии за качество и все още не чак дотам изградена база за сравнение. Да има екшън, шарения и цирк и хлапетата ще са доволни. (Хм?!) По всичко личи обаче, че Дерек Ланди няма ни най-малко намерение да изпада в посредственост, защото при все, че чета вече четвърта книга за неговия свръхестествен детектив-скелет интересът ми не намалява. Не само това, ами и със всяка следваща книга серията „Скълдъгъри Плезънт” (изд. „Студио Арт Лайн“) става все по-остросюжетна, заплетена и една идея по-зряла, сякаш и самият автор си е поставил за цел героите му да растат заедно със своите млади читатели. Готови ли сте за „Скълдъгъри Плезънт 4: Мрачни дни”?

skul_4_jacket.indd

Още от корицата прави впечатление – липсва ухиленият череп с широкополата шапка. И няма как да е иначе. Нали не сте забравили, че той се озова заточен в измерението на Безликите, след като той и Валкирия успяха да осуетят плановете на зловещите древни богове за световно господство? И именно госпожица Кейн е тази, която няма да се кротне докато не спаси своя партньор от ужасите, през които той несъмнено преминава там отвъд.

512-xopq2bcl-_sx323_bo1204203200_

Бих казал, че Валкирия е променена до неузнаваемост от момента, в който за първи път я срещаме до силния, непреклонен характер, в който се е превърнала тук. И за разлика от куп други серии, в които героите просто са това, което му е нужно на автора в даденото приключение, за да сработят нещата, при Ланди се вижда едно постепенно и логично надграждане, което те кара не просто да харесваш персонажите му още повече, но и да им вярваш. Нищо, че около тях се вихрят телепортации и черна магия и разнасят под мишница отдавна изгубени глави.

sp_4

Скълдъгъри, разбира се, се завръща. Но съвсем не за да заживее щастливо и спокойно до края на дните си. Първо – това би било скучно. И второ – ами, че той отдавна е мъртъв. И за разлика от всички онези дейни протагонисти, които наперено казват „Ще си почивам като умра”, нашият кокалест чешит няма време за почивка дори след смъртта. Всъщност, ОСОБЕНО след смъртта.

Но какво да се прави, злото също е неуморно. Стари и нови лошковци са си стиснали ръцете и са поели на унищожителен поход срещу Убежището. Междувременно Валкирия и Скълдъгъри отново успяват да разбунят духовете и да изпаднат в немилост. В особено тежък момент съюзниците им се броят на пръсти, а залогът не е нищо по-малко от съдбата на света!

skulduggery-pleasant-dark-days-derek-landy

Страхотно написана, динамична и грабваща, „Скълдъгъри Плезънт 4: Мрачни дни” е повече от достойно продължение на популярната поредица. Не само, че няма усещане за разтеглена трилогия, но и сюжетът си е направо ключов. След убийствения финал ще осъзнаете, че „Мрачни дни” е не просто продължение, но и своеобразно ново начало.

Още за изданието тук: http://www.artline-store.net/product.php?ProductID=10

 

One thought on “„Скълдъгъри Плезънт 4: Мрачни дни” от Дерек Ланди

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s