Когато наскоро се разделих с Лара Джийн на Джени Хан съвсем не допусках, че ще срещна новата си книжна любов така скоро, при това – отново чрез изд. „Ибис”. че плени по начин, по който малко книги успяват да го направят. Може би е малко рано да се казват подобни неща за току-що излязла книга, но „Елайза и нейните чудовища” на Франческа Запия, поне за мен, е една съвременна класика. Наблягам на думата „съвременна”. Докато четях за живота на едно младо момиче, люшкащо се между мечтите и отчаянието, осъзнах, че всъщност до огромна степен чета собствената си история. Чета историята на моето поколение. И на поколението след мен. „Елайза и нейните чудовища” е книга, която се чете невероятно леко, но и тежи на мястото си с всяка дума.

199Елайза Мърки е младо момиче, търсещо мястото си под слънцето. Вместо под слънцето обаче, тя намира своя уют и сигурност онлайн, където се чувства най-свободна и има силата да изгради своето Аз такова, каквото би искала да бъде. Скрита зад никнейма Лейди Съзвездие, Елайза рисува уеб комикса „Чудовищно море”. Скоро той се оказва не просто отдушник, своеобразна терапия и креативно хоби, но и истински вайръл хит. И преди да се усети младата художничка вече е енигматична онлайн знаменитост, а творението й е култ! Успеха и признанието са неща, за които копнее всеки творец, но много често дори не подозираме тяхната тежест. Сега в живота на Елайза навлизат и коментарите, очакванията на феновете, интереса към личността й…

iir8fed

Извън интернет Елайза е (само)изолиран и леко чудат интроверт. Когато се срещаме с нея тя е поредната леко странна птица в училище, която усърдно избягва орнитолозите. Хем има нужда от внимание, хем мрази да е в центъра му. Както доста от нас, между другото. С родителите си са от срещуположните страни на барикадата, а и по-малките братя на Елайза май не са желаните съюзници. Тя има двойка онлайн приятели, които са й подкрепа и виртуално рамо, на което може да си поплаче.

y648

И тогава в класа на Елайза идва Уолъс. Той е затворен, мълчалив младеж, който „не се вписва” и… досущ като Елайза се чувства най-комфортно в своя собствен свят на рисувани истории. Какво рисува ли? Фен-фикшън на „Чудовищно море”! Може би и нашата художничка ще открие нова взаимност? Или пък ще бъде подтикната да излезе отвъд стените, които до голяма степен сама е изградила около себе си? Дали Елайза ще успее да пребори собствените си чудовища и дали ще го направи заради себе си или заради другите?

 

„Елайза и нейните чудовища” е страхотна! Стилът на писане, начинът, по който е предадено всичко… Уау! И тук е мястото да си кажа, че към феновете на гореспоменатия комикс се числя и аз самата, тъй като творението на Елайза е част от романа, съществена част от наратива и оформлението, която ни сближава с героинята и прави четивото още по-интригуващо, и не на последно място – красиво!

36086349_267077997396714_7735548430117765120_n

Така по елегантен и интересен начин Франческа Запия коментира върху толкова много въпроси – бягство от реалността, онлайн общуване, анонимност, приемственост, творческа свобода, начините, по които изразяваш себе си, за искрата на вдъхновението и отношенията творец-публика, за влиянието на артиста, за фендъм явленията на нашето съвремие… И най-хубавото – Запа не изпада в крайности, не представя онлайн социалния живот като чумата на 21 век, нито като манна небесна, а дава реална и обективна представа за всички плюсове и минуси, възможности и опасности.

Но наред с всичко това чрез емоционална динамичност и прекрасно изграден вътрешен свят на героите от романа авторката говори за конфликта между деца и родители, за взаимоотношенията в семейството и извън него, за същността на приятелството под различните му форми, за любовта… Но преди всичко Франческа Запия разбира бурята от хаос и противоречия, която се вихри във всеки тийнейджър и не се страхува да говори открито за емоционални разтройства, психически проблеми, отчужденост, депресия и самоубийствени мисли.

eliza-and-wallace572167-canvas

Много ме зарадва и специалното отношение и личния подход, с който екипа на изд. „Ибис” представи романа у нас. По всичко си личи, че за тях издаването на „Елайза и нейните чудовища” е не просто бизнес начинание, но и мисия тази специална история да достигне до родните читатели. И има защо да е така. „Елайза и нейните чудовища” е важна и истинска книга, която препоръчвам на всички.

Книголина

Още за изданието:

http://ibis.bg/elaiza-i-neinite-chudovishta.html

Още отзиви за книгата:

http://detskiknigi.com/ima-chudovishta-v-moreto/

https://ladybugspage.wordpress.com/2017/10/06/eliza-and-her-monsters/

https://bookishipster.wordpress.com/2017/08/11/eliza-and-her-monsters-by-francesca-zappia/

https://mybooksaremyworldblog.wordpress.com/2018/08/13/%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%B7%D0%B0-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B0-%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5/

8573475_back__b

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s