Тази година се навършват 150 години от издаването на „Децата на капитан Грант” на недостижимия Жул Верн. А такъв кръгъл юбилей е прекрасен повод да си припомним и без това незабравимия пети роман от поредицата „Необикновени пътешествия“ и едно от най-забележителните произведения в приключенската литература.

27the_children_of_captain_grant27_by_c389douard_riou_001Втората половина на ХІХ век. Шепа мореплаватели, между които е и щотландският благородник Едуард Гленарван, улавят акула без да подозират, че съвсем скоро ще открият в стомаха на звяра бутилка с небивало съдържание – писма на английски, френски и немски език. След разшифроването на повредените от времето и неблагоприятните условия писания се оказва, че това всъщност е отчаян зов за помощ. Изпращач е от капитан Грант, който заедно с двама от своите моряци е оцелял след корабокрушението на кораба „Британия” и е в плен на племе кръвожадни индианци далеч в южното полукълбо.

51n-quvut1l

Лорд Гленарван е твърдо решен да помогне на своя сънародник и неговите подчинени и започва да търси подкрепа сред Британското Адмиралтейство, където обаче удря на камък. Уви, правителството няма интерес да инвестира време и ресурси в издирването.

 

1678-max

Но на новината за злощастния капитан Грант откликват други – Робърт и Мария Грант, децата на капитана, които вече са считали баща си за загинал сред вълните на океана. Лейди Елена, съпругата на Лорд Гленарван настоява да направят всичко възможно, за да помогнат на Робърт и Мария отново да видят баща си, пък ако ще и спасителната експедиция да се проведе със собствената им яхта. И така, скоро е събран малък екипаж, към който се числят също и Гленарван и децата на капитан Грант. Заедно те поемат на едно изпълнено с премеждия пътешествие, в което на изпитание ще бъдат подложени не само силата, куражът и съобразителността им, но и тяхната воля, дух и човечност.

Capture

„Децата на капитан Грант” (изд. „Труд“) е шедьовър, който предхожда и „Тайнственият остров”, и „Капитан Немо”, но между трите книги има тънка връзка, която наблюдателните читатели със сигурност ще забележат. Дълго преди да се роди концепцията за съвременните литературни поредици, въображаеми вселени и франчайзи, Жул Верн позволява на част от своите герои да се появяват в различни романи, ехо от един сюжет да се долавя в по-късните истории и т.н., като по този начин създава още по-осезаемо усещане за достоверност и реализъм.

763995

Не са много авторите, които успяват да устоят на теста на времето по начина, по който го прави Жул Верн. Днес, век и половина след своята поява, „Децата на капитан Грант” продължава да бъде жанров еталон, вдъхновение за редица автори и удоволствие за още повече читатели. Заради тази книга ще ви се прииска да имате глобус в библиотеката си 😉

Книголет

Още за изданието тук: https://trud.cc/?cid=9&pid=10320

0773

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s