Човек никога не знае с какво ще продължи поредицата на изд. „Лист” „Детски шедьоври от велики писатели”. Това, което знае обаче е следното – подборът на заглавията е изненадващ и нестандартен, а към превода и илюстрациите се подхожда с особено внимание и усет. „Слонът и пеперудът” на Е. Е. Къмингс, преведена от Владимир Молев и нарисувана от Юлиян Табаков, не прави изключение. Това е сборник с четири чудновати и нежни истории, написани от Къмингс за дъщеря му и внука му.

file_193_3Четейки приказките можете наистина да усетите, че те не са писани за широката публика и най-вероятно авторът едва ли си е представял, че те някога ще бъдат издадени. Още повече пък на български език! Дори и без да знаете предисторията около създаването на „Слонът и пеперудът” след едва няколко страници вече ви е ясно, че това са много лични и съкровени редове, които крият много алюзии и подтекст. И не се притеснявайте ако се съмнявате дали възприемате приказките на Къмингс със същите внушения и идеи, които авторът е заложил в тях. Със сигурност те ще ви докоснат по един или друг начин, ще събудят вълна от чувства и спомени.

slon2-645x337

Но нали все пак говорим за детски шедьоври? Е, да, да не забравим и децата. Безспорно житейският опит предоставя различна перспектива върху съдържанието на сборника, но все пак пъстрите поетични приключения ще се понравят и на най-малките. Не вярвате ли? Тогава четете нататък!

youlian-tabakov2_1

„Старецът, който попитал защо” е история с крилати хора и космически вълшебници, но междупланетният покой е размътен от непрестанното поставяне на нещата под въпросителен знак. „Слонът и пеперудът” е разказ за две наглед напълно различни създания, обединени в своето бягство от самотата и открили пътя към приятелството. Подобни са темите и в „Замъкът, който похапвал пай с комари”, но тук въображението на Къмингс се е понесло дори по-високо и се стрелка като птица из небесата на фантазното. А „Малкото момиче, което се казвало Аз” със своя игрив диалог се оказа, поне за нас, най-приятната и интересно написана от четирите приказки.

www

Едуард Естлин Къмингс (1894 – 1962) е американски поет, художник, есеист, писател и драматург. Пише близо 2900 стихотворения, два автобиографични романа, четири пиеси и няколко есета. Три от приказките в тази книга той създава за дъщеря си Нанси. Къмингс се разделя с майката и до 26-ата си годишнина момичето не знае кой е баща му. Запознават се, когато се ражда внукът на поета. Тогава се появява и „Слонът и пеперудът“.

 youlian-tabakov

Повече за изданието ще научите тук: http://bookstore.enthusiast.bg/product/702/slonat-i-peperudat.html

Още за книгата:

http://www.bulgarian-illustration.com/%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8E-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%83%D0%B4%D1%8A%D1%82/

https://www.noviteroditeli.bg/zaedno-novini/vsichki-vzrasti/4-prikazki-ot-kmings-pisani-za-dshcherya-mu-i-vnuka

http://www.ploshtadslaveikov.com/ne-malko-mnogo-te-obicham-kaza-kamings/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s