С красива корица и многообещаващи отзиви в Goodreads, „Училището за добро и зло” на Соман Чайнани беше едно от заглавията на „Сиела”, които чакахме с нескрито нетърпение. А ако сте чели ревюто ни от началото на април, то знаете, че след като излезе заглавието се превърна в един от YA фентъзи фаворитите на екипа ни за тази година. И за всеобща радост, от „Сиела” съвсем не ни караха да чакаме дълго за продължението. С все още свежи спомени и повече от приятни впечатления от първата част, четем „Училището за добро и зло – книга 2: Свят без принцове”, в която Соман Чайнани продължава да се доказва като един от хитовите автори в развлекателната литература за младежка аудитория. Но все пак, зад тази пищна корица съвсем не се крие единствено забавление.

uchilishteto-za-dobro-i-zlo-sviat-bez-printzove-soman-cheinaniСлед като спасяват себе си и съучениците си от ужаса, последвал от последната им битка една срещу друга, Софи и Агата са върнати обратно в родното си село, за да заживеят щастливо завинаги заедно. Но вълшебните приказки имат свои правила и магическият свят на Училището за Добро и Зло не може да намери покой, докато историята на двете момичета не бъде завършена. Когато Агата тайно в себе си пожелава да бе избрала друг щастлив завършек като кралица на Камелот до принц Тедрос, вратите на Училището се отварят отново за двете приятелки. Светът, който намират обаче, вече не е същият. Стари вражди са потушени, нови огньове са разпалени. Доброто и Злото вече не са врагове, балансът е нарушен, мостът между Кулите е срутен, а неотдавнашните принцове и принцеси не са това, което изглеждат. Под тази странна подредба кипи война, а ужасяващ нов враг се надига в сенките.

bkduw_ucmaeb7te

Новата среща със Софи и Агата е истинско удоволствие. Да заживееш дълго и щастливо не е удачна тема за нова книга, а да не говорим за това, че си е направо скучно и непривично за две млади момичета, на които им се полагат още много приключения преди да се кротнат. Но с младостта си има както плюсовете, така и минусите. Освен идеализъм, енергичност и приключенски дух, Софи и Агата притежават също така и известно количество неопитност, наивност и други отрицателни качества, без които биха си спестили куп проблеми и… образите им не биха били така правдоподобни. Агата е разкъсвана между лоялността към своята приятелка и увлечението по принца, по когото продължава да въздиша. Дали въпросния знатен момък си заслужава въздишките е друг въпрос. Софи пък е в момент от живота си, в който се нуждае от лоялност и приятелска подкрепа повече от всякога и почувства ли се предадена нищо чудно в определен момент да се почувства изкушена да кривне от правия път…

tumblr_n4cd2vmrk81tzv7qyo2_1280

В Училището за добро и зло има ново ръководство, но по-лошото е, че цари истински разкол. Момчетата и момичетата не просто се учат отделно, те са се разделили на два вражески лагера, напрежението между които ескалира в предстоящ епичен сблъсък. Интриги и междуособици е липсват дири и сред двата лагера поотделно… А когато между „добрите” има търкания, „лошите”, то се знае, се възползват, за да се придвижат няколко позиции напред.

uchilishteto-za-dobro-i-zlo-sviat-bez-printzove-soman-cheinani-page-1

Единственото, което първата книга ми предложи в повече от втората беше изненадата от откритието на един нов, очарователен свят на приказките, в който Соман Чайнани вплита класически тропи и съвременни тийн проблеми. Но така е с всяка поредица – първата книга те потапя в нова вселена и често ти остава най-ярките впечатления. Всичко останало, което харесах в първата част обаче е отново на лице – от увлекателния стил и добрия баланс на драма, хумор и екшън, до дребните приказни препратки.

bk31-uaceaauqfo

Тук Чайнани продължава да разгръша света си със завиден размах и нагнетява напрежението, като показва на своите читатели, че някои уроци е по-добре да бъдат научени още от първия път, защото повторните грешки водят до още по-фатални последици. Тъй че, „Училището за добро и зло – книга 2: Свят без принцове” си е страхотно продължение по всички параграфи и със сигурност няма да разочарова читателите, харесали оригинала. А ако все още не сте го чели, то… какво чакате? 

Още за изданието: http://ciela.bg/books/book/uchilishteto-za-dobro-i-zlo-sviat-bez-printsove/2795

Ето и линк към официалната фен страница на поредицата “Училище за добро и зло” – https://www.facebook.com/Поредицата-Училището-за-Добро-и-Зло-Соман-Чейнани-1831818277122638/

Още мнения за книгата:

https://bloodyrosered.wordpress.com/2018/08/01/svqtbezprincove/

https://bookishipster.wordpress.com/2018/07/23/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D1%87%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s