С прекрасните си илюстрации, нестандартното и любопитно оформление и закачливите си образователни рими „Приключения в джунглата” на изд. „Хермес“ се оказа едно от онези заглавия, в които просто няма как да не се влюби човек, особено пък ако има наоколо мъничета, с които да сподели книгата. Ето защо беше само въпрос на време да стигнем и до втората книжка от поредицата „Големи истории за малки любопитковци” – „Приключения във фермата“. „Разгърни книжката и ще получиш голяма картина” – гласи приканващият надпис върху корицата, и веднъж да последвате тази инструкция резултатът е наистина впечатляващ.

priklyucheniya-vav-fermata-9789542616658

Ако до сега не сте се срещали с тези книжки, то нека ви разкажем как са устроени те. Книжното тяло е от твърд картон, а вместо да се отгръщат, страниците се „развиват” последователно. Накрая се оказва, че всъщност цялата книжка представлява едно голямо, изрисувано поле, което сте откривали страница след страница, или квадратче по квадратче, следвайки посоката на S-образния прорез, направен в големия картон.

golemi-istorii-za-malki-liubopitkovci-prikliuchenia-vyv-fermata-razgyrnati-stranici1

С всяка следваща стъпка от пътешествието скриваме прочетения току-що текст отзад и виждаме новата илюстрация, част от голямата картина. Ефектът е изненадващ и буди истински ентусиазъм у децата, а противно на пътна карта например, сгъването на тази книжка е лесно и безпроблемно.

golemi-istorii-za-malki-liubopitkovci-prikliuchenia-vyv-fermata-razgyrnati-stranici

В страхотно преведени рими, малките читатели ще се отправят на едно пътуване из фермата „Грахово зрънце”, запознавайки се с всевъзможните домашни животни, от краварника до пчелния кошер, от калните владения на прасенцата до овощната градина и лехите със зеленчуци. Не са забравени и някои „неканени гости” като полските мишки и къртицата.

Колкото до страхотно преведените рими, от изд. „Хермес“ са възложили задачата на възможно най-подходящия за целта човек – любимата ни поетесата, сладкодумната Петя Александрова, чиито книжки също сме представяли нееднократно. Не сме чели „Приключения във фермата“ в оригинал, но сме готови да се обзаложим, че родната интерпретация по нищо не отстъпва на италианското издание на Edicart, а като нищо може дори и да го надминава.

Илюстрациите са извънредно симпатични, но стилизирани по начин, който ще улесни малчуганите в разпознаването на животните и дейностите из фермата. Цветовете греят, както и усмихнатите лица на щуращите се из фермата герои, а заедно с тях усмивки изгряват и по лицата на децата, разглеждащи „Приключения във фермата“.

res_57e06c50aa6b4427038bcde4362b6ec2_450x450_gist

Реклама

One thought on “„Приключения във фермата” от серията „Големи истории за малки любопитковци” на издателство „Хермес”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s