Сигурно сте чували за „Коралайн”. Мрачно красивата стоп-моушън (или покадрова) анимация навремето ме накара да се втурна към кино салона, а от тогава са минали близо десет години, тъй че вероятно филмът се е въртял и по не една телевизия. Но дори и да сте го гледали няколко пъти, пак ви увещавам да не пропускате книгата, защото тя е едно по-различно и още по-настръхващо преживявате, което само въображението на макабричния маестро Нийл Геймън може да роди. А новото издание на „Бард” е повече от добър повод за наваксване.

koralajn

Коралайн и родителите й се местят, „новата” къща не е от най-новите, мама и татко са вечно заети, а момиченцето се чувства пренебрегвано и едва ли не невидимо. По същия начин започват десетки детско-юношески фентъзи книги, нали? С тия познати тропи Геймън може и да приспи бдителността на читателя, макар че тъмнината на историята се прокрадва в сюжета още от първите страници. Който обаче е чел поне малко от творчеството на английското литературно явление знае, че нищо няма да е такова, каквото изглежда.

0bb0083f40693af85274808451e23a08

Разбира се, Коралайн се захваща да изследва къщата, докато родителите й, на които явно им е удобно да я считат за достатъчно порастнала, я отпращат нехайно, вглъбени в задачите си. И разбира се, наоколо има подозрителни съседи и тайнствена врата. Аха! Ей сега вече Коралайн ще попадне в един поробен от зли сили свят, ще се окаже че именно тя е избраницата от древно пророчество, ще разкаже играта на лошите (вероятно с помощта на говореща животинка или местно момче) и после ще се завърне у дома, където родителите й са се изпотрепали да я търсят и междувременно са си научили урока и всички ще заживеят както подобава на едно щастливо семейство.

mdtdujapwhzbelc5k2evgbinw01

Да, ама не! Коралайн отваря вратата, която по всички параграфи не би трябвало да е там, а след като е там не би трябвало да води никъде. Но тя води. Към… същата къща? Коралайн попада в алтернативна версия на собствения си дом, но такава, в която родителите й са любвеобилни, посвещават й всяка секунда и с готовност посрещат всичките й нужди, молби и дори капризи. Изкушението да останеш от другата страна е голямо, нали? Но винаги трябва да има някаква цена. А в случая с Коралайн, цената са очите й! И сякаш това вече не е достатъчно зловещо, за да ти настръхне косата, условието е на тяхно място да ти пришият копчета.

1930

Мисля, че разказах предостатъчно, за да ви дам представа за колко грабващо и страховито четиво става дума. Това е една от ония книги, които просто не можеш да оставиш, при все че уж минава за детска. Истината е, че става и за деца, и за възрастни, и че различната аудитория ще възприеме историята на Геймън по различен начин. Детето ще се идентифицира с главната героиня и сигурно неусетно ще се постави в нейното положение и ще си зададе въпросите за цената на идеалния живот. Родителите пък несъмнено ще изпитат остро чувство на дискомфорт, спомнайки си моменти, в които са позволили на нещо друго да бъде по-важно и належащо от нуждите на децата. Във всеки случай, „Коралайн” е не просто урок, но и страхотно забавление за всеки, чиято възраст вече се изписва с повече от една цифра и не се бои от тъмното и… копчетата!

StarКнижар

Още за изданието:

https://www.bard.bg/book/?id=553

Още мнения за книгата:

https://knijenpetar.wordpress.com/2018/06/28/koralayn-niyl-geimun/

http://detskiknigi.com/koralajn-idealen-zhivot-i-kopcheta/

https://knigoman.wordpress.com/2011/06/17/%D0%BD%D0%B9%D0%B8%D0%BB-%D0%B3%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D1%8A%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/

http://azcheta.com/koralain/

http://knigolandia.info/book-review/coraline/

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s