Запознайте се с петгодишната Изабела, в която освен ангелче и дяволче, май се е скътало дори и драконче! Космополитната млада героиня на Михаил Калдъръмов пътува до екзотични кътчета със своите родители, изследва света и… се сдобива с номинация за „Бисерче вълшебно” в категорията „Изследователи” за деца между 8 и 10 години. Днес ще ви разкажем за съвременната семейна приказка „Дракончето в мен” (изд. „Жанет 45”) – своеобразен пътепис, но сътворен с много въображение и илюстриран не с карти и фотографии, а с прекрасните рисунки на любимата Мая Бочева.

drakoncheto-v-men-31Много деца на нейната възраст сигурно биха й завидели. Изабела се ражда в Италия, кръстена е в България, а скоро работните ангажименти на родителите й отвеждат цялото семейство до далечна Малайзия. Веселите случки от живота на момиченцето са предадени с жизнерадостен детски мироглед и често преминават в закачливи рими. Изабела намира нови приятели от различни националности, опитва чуждестранни гозби и споделя не само впечатления, но и приключения от интересни, нови места – от пъстрите пазари до китния остров Бали. А едно от най-живописните и паметни събития за нея е празнуването на Новата година през… февруари! По китайския календар, разбира се. И поради липсата на кукери – на сцената се появяват носещите късмет разноцветни дракони!

21106570_10155828845799742_3470291946862773187_n

„Дракончето в мен” е симпатична книжка за млади читатели, която по един естествен, непринуден, но и неочаквано поетичен начин ще събуди у децата страст към пътешествията, любов към новото и непознатото и жажда за среща с различни култури. Самият аз май все по-често срещам по детските площадки и градинките българчета, които живеят с родителите си зад граница и си идват в България за ваканцията с баба и дядо, тъй че „Дракончето в мен”, струва ми се, е повече от актуална.

21200782_10155828845804742_4881697724424133500_o

Михаил Калдъръмов е вмъкнал сред приказните си истории и съвсем житейски елементи, каквито прилягат на едно дете, което е колкото българче, толкова и гражданин на света. Освен всичко друго, тук се разказва и за контактите с роднините чрез Скайп, раздялата с приятелите (и дори домашните любимци) преди всяко ново пътуване, честването родните и задграничните обичаи, че дори и позакъснялата сватба на родителите на Изабела в родния им Кюстендил.

Колкото до илюстрациите – емблематичният стил на Мая Бочева никога не разочарова и си пасва идеално с веселия детски свят на Изабела и „Дракончето в мен”.

Ненко Генов

Още по темата:

http://books.janet45.com/books/1265

https://www.youtube.com/watch?v=Hni4tdo2mAk

https://www.youtube.com/watch?v=plRM73J6l6g

https://www.youtube.com/watch?v=jCvFSqNEHlg

Михаил Калдъръмов е автор на седем поетични книги, сред които „Поезия привечер“, „Запалената свещ напомня“, „Свободата на гладните“, „Бездна“, „Пресъхва ден, извира нощ“. Книгата му „Свободата на гладните“ е притежание на националните библиотеки в Париж, Лондон, Москва и Ню Йорк. Носител е на редица награди от национални литературни конкурси. След няколко премиери в страната сборникът му с импресии „Почит към Майстора“ бе представен в Българския културен институт в Братислава.  Негови творби са преведени на английски език. „Дракончето в мен“ е първата му книга за деца.

 Мая Бочева – Уики е автор, илюстратор и анимационен режисьор, и има дългогодишен опит в създаването на образователни материали за деца – като книги, кратки анимационни филмчета и различен тип образователни игри. Работила е като илюстратор за различни български издателства и чуждестранни поръчители, по различни обучителни и интерактивни проекти, както и книги с илюстрации. Създател е на личен образователен проект „Туй-Онуй“, отличен с 3 първи международни награди, между които и за мобилна апликация в област образование с проекта „Who lit the Moon?“ – първа по рода си българска интерактивна приказка с образователни игри за таблети. Нейни са и илюстрациите към приказката-игра „Добросъците“ на Никола Райков, която спечели любовта на читателите в категория „Иноватори“ в „Бисерче вълшебно“ 2017.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s