„Детска енциклопедия История на България” на изд. „Златното пате” беше една от най-търсените поредици по книжарниците в родния ми град през средата на 90-те. Богато илюстрираната многотомна енциклопедия е любопитна и интригуваща за децата, високо ценена от родителите, горещо препоръчвана от учителите и одобрена от МОН като съобразено с всички изисквания допълнително четиво към учебния материал. Днес дванадесетте тома на енциклопедията се предлагат отново, този път събрани като комплект в практична, твърда кутия.

detska-entsiklopediya-istoriya-na-balgariya-33Този комплект освен по книжарниците можете да откриете и сред изданията, предлагани на сайта на Фондация „Въздигане” – https://vazdigane.bg/Product/Details/8. Цената на всичките дванадесет тома е едва 32.80, което ще рече, че плащате смешната цена от 2.74 за том. Всеки том пък съдържа 24 цветни страници, формат А4. Заглавията на книжките са както следва:

Траките 3000г.пр.Хр. – 500г.сл.Хр.

Държавата-681 г.300 г.-700 г.

Властта на хановете 700а.- 850г.

Златният век 850г. – 950г.

Години на изпиатание 950г. – 1050г.

Борби срещу Византия 1050г. – 1200г.

Възродената държава 1200г. – 1300г.

Залезът на царете 1300г.- 1400г.

Под сянката на ятагана Насилието 1400г. – 1700 г.

Под сянката на ятагана Пробуждането 1700г. – 1850г

Пътят към свободата Пътят 1850г. – 1875г.

Пътят към свободата Свободата 1875г. – 1878г.

detska-entsiklopediya-istoriya-na-balgariya-31

Както сами можете да се ориентирате по този списък, наистина няма главна тема, важен период и значимо събитие, които да не са засегнати и представени в „Детска енциклопедия История на България”. Том първи започва с праисторическите племена, обитавали Балканите още преди появата на Траките, а последния том завършва със събитията, последвали Санстефанския мирен договор и Берлинския конгрес.

589dae80f0842

Информацията е поднесена сбито, четивно и точно. Оформлението е изключително прегледно и добре структурирано, което позволява на децата не само да се ориентират бързо, но и лесно да намират детайли по определена тема. В резултат и материята бива възприемана без излишни затруднения, лутане по страниците и търсене на помощ от възрастен.

589dae81665f1

Всеки том започва с таблица, озаглавена „От тази книжка ще научите…”, която служи като своеобразно съдържание и анотация. Отделните глави са ясно обозначени със заглавия и придружени от съпътстващи текстове, разширяващи темата по един или друг начин. Всяка от главите също така съдържа илюстрации (обикновено между 2 и 4 на брой), до които има и две-три пояснителни изречения. Не са рядкост и различните тематични карти, показващи промени в границите, движения на войските и др. На последната страница е поместен подробен речник, обясняващ някои специфични и по-рядко срещани думи, които биха могли да затруднят учениците.

589dae8190e55

Имам спомени, че сам неведнъж съм използвал томовете на „Детска енциклопедия История на България” както при ученето на уроците си, така и при подготвянето на различни доклади и домашни работи. В онези години, разбира се, нямахме достъп до Интернет и такива неща човек вършеше с разходка до библиотеката. Но ето, че днес, при все наличието на Google, Wikipedia и какви ли не други онлайн благинки, все още намирам томовете на енциклопедията за повече от конкурентноспособен източник на информация.

589dae82343b9

Тук можете да разчитате на професионален труд на специалисти – текстове и илюстрации, изготвени от талантливи творци под зоркото око на консултанти и историци и адаптирани за младата аудитория. Сред художниците, илюстрирали дванадесетте тома са Чавдар Драгиев, Веселин Праматаров, Исай Пенчев, Теодоричка Арнаудова. Над текстовете са се трудили к.ист.н. Людмил Вагалински, Огнян Хелембаков,  Галина Златина, Петър Кърджилов. Съставител е Звезден Златарев.

589dae827f60d

Завършвам днешното ревю с думите на покойния Проф. Божидар Димитров:

“От тази поредица ще научите неща, които няма да намерите в учебниците. Знанието за една страна е преди всичко познаване на нейното минало. Човек, ако не знае откъде идва, той не знае кой е и накъде отива. Когато едно дете прочете тези книжки, то ще бъде част от своя народ със сърцето и душата си.”

589dae832e266

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s