Всяко дете рано или късно чува думата „бедност”. Всяко дете рано или късно се сблъсква с бедността. За някои тя е сурово ежедневие. За други – понятие, пораждащо страх и несигурност. А за някои, по-привилегировани, тя е може би абстракция, или дори повод за шеги. Но какво всъщност значи да си беден? Как живеят бедните? Какви са причините за бедността, защо тя продължава да съществува и как можем да се борим с този проблем? На тези и редица други сложни въпроси, с много внимание и разбиране към темата, отговарят Ханна-Гил Пьонтек и Хенрика Кшивонос. Тяхното заглавие „Бедността. Пътеводител за деца” е определяна в родната си Полша като една от десетте най-важни книги на десетилетието. У нас пътеводителят излиза като част от безупречно подбраните заглавия на изд. „Точица” и с подкрепата на Полски културен институт.

Capture

Ако искаме просто обяснение на бедността, ще се обърнем към тълковния речни. Там съвсем лаконично ще ни обяснят нещо от рода на „липса на финансови средства” или „нисък социален статус” и т.н. Истината обаче е, че „бедността не е само липса на пари. С нея са свързани и много по-лоши неща. Срам, че нямате това, което имат другите. Злоба и чувство за малоценност…”

И именно тук идва неизмеримо важната роля на тази книга.

Capture.JPG

„Бедността. Пътеводител за деца” се обръща директно към младите читатели. Говори на техния език. И го прави без заобикалки. 8 кратки глави, 40 цветно илюстрирани страници, десетки болезнено актуални примери, онагледяващи различни аспекти на бедността, хвърлящи светлина по редица трудни въпроси и даващи наистина много храна за размисъл, не само на децата, но и на възрастните.

Ситуациите, описани тук по детски прямо и безкомпромисно са взети от живота. Колкото и да ни се иска да не е така, бедността върви ръка за ръка с още толкова много пролблеми, които пък влачат след себе си още и още и още. Липса на самочувствие, депресия, злоупотреба с алкохол и наркотици, агресия, престъпност, ниско ниво на грамотност… А уви, май в света на възрастните често се случва големите да забравят, че „бедността никога не е по вина на децата„.

Capture.JPG

Всяка от историите, включени в „Бедността. Пътеводител за деца” е изстрел право в десятката. Важни теми, но често неудобни или чисто и просто трудни за разискване с нашите деца, тук са поднесени с комбинация от дългогодишен опит и неподправен педагогически усет. Бедността е разгледана не просто като недоимък, финансови затруднения и материална безизходица, но и като срам, компрекс, социално разделение, обществен проблем, причина за напускане на родината и работа в чужбина… Авторите дават реални примери (понякога подкрепени със статистически данни), чрез които децата виждат бедността като низ от причини и последствия, взаимносвързани в затворен кръг. Например – бедността става причина за ранно напускане на училище, ниско образование, липса на време за помощ и внимание от страна на родителите, това пък в близко бъдеще дава отражение в понижени възможности за намиране на добра работа и… ето що е то “наследяване на бедността”.

„Нямам черен клин, какъвто учителката ни иска за физическото и играя с едни шорти, останали от Мария“

„…цяла седмица не е ходил на училище, защото Алек казал, че който няма PSP е тъп.“

Звучи познато, нали? Още по-познато за възрастните може да прозвучат и „Историйките на Хенрика Кшивонос“, поместени в края на книгата, които лично у мен пробудиха сходни детски спомени и предизвикаха известна носталгия и няколко сладко-горчиви усмивки.

Capture.JPG

И накрая, нека споменем, че в оригинал книгата се издава от „Критика политична” – полска мрежа от институции и активисти, чрез която стотици хора от различни сфери се борят против дискриминацията и социалните неправди. „Бедността. Пътеводител за деца” е и част от мащабното събитие „Цяла Полша чете на децата” – ежегодна национална кампания, насърчаваща грамотността и културното развитие у деца и младежи.

Capture.JPG

Повече за книжката от сайта на изд. „Точица” – http://tochitza.com/content/83

Изключително любопитно интервю с авторите и издателите на книгата по БНТ: https://www.bnt.bg/bg/a/za-predrazsa-da-tsite-koito-prechat-na-bednite-detsa-da-obshtuvat

И представяне на книгата по БНР: http://bnr.bg/post/100564620/bednostta-patevoditel-za-deca

Ревю от сайта „Детски книги” – http://detskiknigi.com/bednostta-pa-tevoditel-za-detsa/

Още няколко статии по темата:

http://jenskologia.com/2015/06/bednostta-boli/

http://dictum.mediabg.eu/?p=8257

https://thecriticwannabe.wordpress.com/2015/11/24/ревю-бедността-пътеводител-за-деца-о/

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s