Прекарвам си лятната ваканция на моя лична all inclusive почивка! Не ми трябват петзвездни хотели, нито пък барман, подхвърлящ шейкъра в непосредствена близост до шезлонгите на басейна. Всичко, от което имам нужда е удобна пейка под зелената сянка на градския парк, близкото магазинче с промоцията „фреш + кафе” и, най-ключовата част, последната книга на Брандън Сандерсън! „Оковите на скръбта”, свежо издадена от „Студио Арт Лайн” е суперувлекателното продължение на „Отсенки от себе си”, задължителна за всички почитатели на поредицата „Мъглороден” и стопроцентова радост за всеки жанров фен!

okovite-na-skrabta-magloroden-31

Оковите на скръбта: легендарни металоеми, носени преди векове от самия Лорд-Владетел – докато Издигащия се воин не ги изтръгнал от ръцете му, с което го погубил. Твърдяло се, че Оковите владеят невероятна мощ – но, разбира се, всички знаят, че те отдавна са се изгубили в мъглите на времето. Някой току-що ги е открил. В Елънделския басейн назрява буря. Недоволството на работническата класа е само началото; задълбочила се е пропастта между столицата и останалите градове в Басейна – градове, които Елъндел претендира да води и обединява, но за чиито граждани той е по-скоро тиранин. Посред всичко това, Уаксилий Ладриан получава вест, че е вероятно легендарните Окови на скръбта да са били открити от учен-кандра. Тези оръжия биха могли да нанесат непоправими щети и да нарушат баланса на силите в Басейна. Уакс не иска да има нищо общо с Оковите на скръбта. Преследването на митове не е работа за един блюстител на закона, а и той си има по-сериозни и належащи проблеми, с които да се справи – рани, прорязани в самата му душа. Защото какво може да направи човек, когато разбере, че сам Бог го е излъгал? Сблъсък на древни легенди, политически смут и криза на вярата – това са основните съставки във взривоопрасната смес на третия роман от поредицата за Уакс и Уейн. Онова, което краят му ще разкрие, ще промени из основи всичко, което сте вярвали за света на „Мъглороден“. Винаги има още една тайна.

 21629807-_sy540_

Носи се мълва за могъщество, принадлежало някога на не кой да е, а на лорд Владетеля. Древен предмет, артефакт от отминали времена, който ще дари притежателя си с безгранична сила. Класика в жанра или пък жанрово клише? Все тая, Сандерсън е способен да превърне дори най-изтърканите и експлоатирани сюжети в свежа заигравка, с която да обърне очакванията на читателите на 180 градуса. Светът на „Мъглороден” е място, от което едва ли някога ще се уморя, а Уакс, Уейн и компания отново са във вихъра си.

Колкото до света – отново имаме шанса да посетим нови места, страхотни локации, изградени с невероятно въображение и безпогрешно усещане за нужния детайл, който създава богата представа за цялостната картина. Сандерсън е като машина за идеи, на която просто няма копче за изключване. Разбира се, за да се отправим към новите места, нужна ни е и нова мисия!

51mccdowtvl-_sl500_

Уакс, който волю или неволю вече е център на общественото внимание, неохотно е въвлечен в поредното приключение, но този път мотивите му да хукне са по-лични от всякога. Сватбата му, провокирана далеч по-малко от лични чувства и далеч повече от „общото благо”, отива на кино. Противно на идеята му за приятно прекарано време, амбициозната сестра на Мараси, Стерис, се впуска в преследването на гореспоменатия артефакт, а Уакс съвсем няма намерение да я остави сама в такъв момент. Като за капак, (без спойлери, нали?) някои изгубени и считани за мъртви членове на родословното му дърво се оказват заплашени от други членове на родословното му дърво, и на бедния Уакс направо му се разкатава фамилията.

be624dbb29894ddea544cf1b7e729556

Героите на Сандерсън имат страхотна химия помежду си, и съвсем не говоря само за готините взаимоотношения между Уакс и Уейн, които са станали запазена марка на серията от четвъртата книга насам. Стерис получава светлината на прожекторите в този том и развитието й по време на всичките тия приключения е едновременно адски забавно, трогателно и зрелищно. Останалата част от ансамбъла също не е забравена. Сандерсън е вметнал в наратива ретроспекции, които ще ви накарат да видите героите от различен ъгъл. Много ми допада, че нито един следващ роман от „Мъглороден” не е просто още от същото – динамичното действие дава шанс на характерите да се проявяват в нова светлина. Книга след книга те ти стават нещо повече от просто симпатични, стават ти близки.

51pm5ghrarl

В „Оковите на скръбта” има известна прилика с моменти от предишните книги, но това не е произволно преизползване на тропи, а напротив – съвсем умишлено ехо. Сякаш Сандерсън се е опитал да загатне някакъв вид своеобразна цикличност в съдбите или пък да постави паралел между сходните перипетии и дилеми, през които преминават принципно коренно различни хора.

Ако четете това ревю, вероятно вече познавате стила на Сандерсън, но ако някой случайно се чуди – хей, човекът го може и явно няма никакво намерение да изменя на себе си. „Оковите на скръбта” поглъща по начин, по който малко други книги успяват да ми окупират вниманието. Това е роман, който се чете с настървение и глад. А финалът е истинска бомба със закъснител. Уверявам ви, няма да останете разочаровани.

35449024

Сандерсън предоставя изненадващо много отговори на натрупалите се в предишните томове въпроси. Някои от тях обаче, все пак си остават отворени. Моят основен въпрос обаче е следният: The Lost Metal, КОГА? Expected publication: October 15th 2020 ….. Демит!

Още за книгата тук: http://www.artline-store.net/product.php?ProductID=441

И едно изпреварило ме ревю: http://pekazh.com/review/bands-mourning-brandon-sanderson/

 

Вашият коментар