„Мъглороден” – поредицата, която спечели на Брандън Сандерсън не само легиони от фенове, но и привилегията да продължи „Колелото на Времето“ след смъртта на Робърт Джордан. След като от „Бард” завършиха оригиналната трилогия и издадоха четвъртата книга, „Сплавта на закона”, на почитателите на „Mistborn” им се наложи да чакат шест дълги години, за да прочетат продължението. А когато то най-накрая се появи на български… изненада! „Студио Арт Лайн” бяха придобили правата върху творчеството на Сандерсън и успяха да довършат втората трилогия с „Отсенки от себе си” и наскоро появилата се „Оковите на скръбта”.

Ако тепърва подхващате „Мъглороден”, най-добре започнете от самото начало и карайте поред. Т.е. – изкарайте оригиналната трилогия (“Последната империя”, “Кладенецът на възнесението” и “Героят на времето”), след което си намерете и “Сплавта на закона”, която ужким е била замислена като самостоятелно продължение и подхваща събитията от света триста години по-късно. А ако вече сте успели да направите това, значи е ред на „Отсенки от себе си”!

Беше минало доста време откакто гореспоменатите четири книги бяха минали през ръцете ми и доста детайли ми се губеха, а детайлите понякога са ключови, защото Сандерсън наистина не си поплюва със заплетените сюжети, многолюдния ансамбъл от герои и щурия worldbuilding, който може направо да ти отнесе главата. Всъщност, неповторимото усещане за света на „Мъглороден” беше това, което се оказа най-трайно и запомнящо се в спомените ми за първите книги. Нещата за „Мъглороден”, които ми бяха станали… ъъъ… мъглисти, си ги припомних постепенно чрез mistborn.wikia.com.

206574_b

Триста години след събитията от трилогията „Мъглороден“, Скадриал е на ръба на модерността – към каналите се прибавят и железници, по улиците и в домовете на богаташите греят електрически лампи и първите укрепени със стомана небостъргачи се надпреварват да достигнат облаците. Когато семейният дълг принуждава Уаксилий Ладриан да изостави Дивите земи и да се завърне в огромния си роден град, където да заеме мястото си като глава на една от благородническите къщи, той не си и представя, че придобитите през двайсетте години в прашната пустош умения за борба с престъпността ще му бъдат от полза в обширния мегаполис. Но скоро установява, че тук даже талантите на един Двуроден – човек, способен да използва както аломантия, така и ферохимия, двата основни вида магия в Скадриал, – няма да му бъдат достатъчни. Това оживено и оптимистично, но все още неустойчиво общество е на път да се изправи пред първото изпитание на тероризма и политическите убийства – престъпления, които имат за цел да разбунят духовете на работниците и да предизвикат конфликт между религиите. Уакс, ексцентричният му помощник Уейн и проницателната, красива и млада Мараси – вече официално част от службата на констаблите – трябва да разплетат загадката преди гражданските междуособици да сложат край на разцвета на Скадриал.

page-05

Има една наченка феновете на оригиналната трилогия да остават недоволни от всички последвали заглавия от серията „Мъглороден”. Да си кажа, то е малко като синдрома на всичките филмови франчайзи, които се сдобиват с нови продължения години по-късно. Т.е. първоначалната аудитория е пораснала, хората са една идея по-взискателни, с по-богата база за сравнение, може би леко по-цинични, и преди всичко – спомнят си с носталгия първите истории и очакват новите с огромни очаквания, а всеки вече малко или много си е изградил в главата идея как би продължило всичко. И проблемите идват когато огромните очаквания останат неоправдани, а авторовата визия за нещата се разминава с личната ти. Виждали сме го да се случва нееднократно. Сандерсън поема всички тези рискове, решавайки да продължи „Мъглороден”, но ако се отърсите от предразсъдъците си, наистина на „новите” книги копче не можеш да им кажеш.

Да, светът е познат и тръпката не е същата, магическата система се доразвива, но не е първоначалната изненада от откритието на една изцяло нова и дяволски оригинална художествена реалност. Но защо някой би имал проблем да се завърне на това място за нови приключения?! Още повече, че става въпрос за приключения, създадени от оригиналния „баща” на „Мъглороден”, а не някакви чисто комерсиални спин-оф истории, писани от някой, който просто има лиценз за поредицата – начин, по който са били опропастени не една и две фантастични серии (сред които най-болезненият пример май е „Дюн”).

page-06

Крачка напред за стиймпънка! Прогресът настъпва, но заедно с технологичните нововъведения и привидно носещото удобства развитие идват и задължителните проблеми и недоволство. Богатите стават все по-богати, а бедните – продължават да обедняват. Класовото разделение се задълбочава. Политическите и религиозни машинации също са засилили своя вечен ход. Всички сякаш забравят невероятно бързо за тежките времена под ботуша на Последната империя. На Губернатора му става тясно около врата, защото назряващото недоволство започва да излиза извън контрол, а и бродещият из мъгливите алеи на Елендел убиец очевидно му е вдигнал мерника.

page-07

 

Кой е по следите на злодея? Триадата Уакс, Уейн и Мараси страница след страница се превърнаха в новите ми любимци. Просто химията между героите е уникална, а диалозите им са пропити с режещо като бръснач остроумие и адския черен хумор. Сандерсън е автор, който познава персонажите си в дълбочина и пишейки сякаш им дава свобода на действие, тъй че няма момент от историята, в който човек да усети фалш в държанието им или пък да се спъне в някакви нелогични или неприсъщи за характерите им действия. А когато силната мотивация е на лице, то се знае, и интригата си я бива.

„Отсенки от себе си” е невероятна книга и рядко удоволствие. Сандерсън леко се е поотдалечил от уестърн ефекта на предните приключения и е застъпил доста повече от стилистиката на детективските трилъри. Да, западът си е все още див и луд, но заедно с това петият роман е фантастичен ноар като никой друг! Брандън Сандерсън просто не умее да разочарова! Нито пък „Студио Арт Лайн“.

Още за книгата тук: http://www.artline-store.net/product.php?ProductID=399

page-08.jpg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s