Ако сте чели ревюто ми на „Петата купа” от Дан Симънс вероятно си спомняте, че съм голям почитател на Шерлок Холмс. Именно там бях споменал и поредицата „Младият Шерлок Холмс” от Андрю Лейн. Чудесната юношеска поредица представяше ранните тийнейджърски години на знаменития детектив, като заедно с първите му приключения читателят ставаше свидетел и на редица сцени, оказали влияние върху личността му и формирали бъдещия характер на героя. „Облакът на смъртта” и „Червената пиявица” бяха издадени у нас от „Ибис”, съответно през 2014 и 2015 година, и тъкмо бях изгубил надежда, че ще видим преводи на още книги от поредицата, когато най-неочаквано се появи третата част – „Черен лед”. Лейн продължава добрата традиция, установена в предишните части и включва в новата книга всички елементи, които ме накараха да обикна „Младият Шерлок Холмс”. Нещо повече – „Черен лед” е най-напрегнатата и вълнуваща книга от серията до момента, защото този път случаят е повече от личен. Шерлок ще трябва да докаже невинността на собствения си брат. Провали ли се Майкрофт ще увисне на въжето…!

193

Шерлок и частният му учител Еймиъс Кроу се отправят към Лондон и пристигат тъкмо навреме, за да заварят Майкрофт в лепкаво положение – с нож в ръка и труп в стаята. Естествено, младият Холмс не допуска нито за миг, че брат му е извършителят на жестокото убийство. Уви, властите не са на същото мнение, не и без наличието на неопровержими доказателства. Разследването започва, а дирята постепенно отвежда героите чак до далечна Москва. Те пътуват под прикритие, за да разнищят мистерията и да разберат кой желае да натопи Майкрофт и какво се е случило с негов приближен, който внезапно е изчезнал безследно в големия руски град. Сенчести индивиди с тъмни намерения дишат във врата на Шерлок и компания и са готови на всичко за да защитят нечистите си интереси.

9918384

„Черен лед” е напрегнато и изпълнено с екшън юношеско криминале, което продължава да доразвива предисторията на най-великия детектив на всички времена. Андрю Лейн отново демонстрира широки познания не само за творчеството на Артър Конан Дойл, но и за епохата, в която се развива действието. Особено ми се понрави начина, по който бе представен Майкрофт в романа – беше истинско удоволствие да науча повече за този персонаж, както и да видя двамата братя Холмс в действие, рамо до рамо.

17794331

В „Облакът на смъртта” и „Червената пиявица” имаше наченки на бъдещ романс между Шерлок и еманципираната и дейна дъщеря на Еймиъс Кроу. Тази сюжетна линия не търпи развитие в третия роман от серията, но не бих казал, че това е недостатък. Лично за мен, далеч по-интересно е да наблюдаваме как Шерлок придобива и развива дедуктивните си умения или дори се усъвършенства като цигулар, отколкото как се изчервява в присъствието на момиче.

51buy-hnjll-_sx363_bo1204203200_

Подобно на предните книги, Лейн не пропуска възможност да поднесе на читателите си любопитни подробности и факти от разнообразни сфери, които придават и известна образователна и научнопопулярна стойност на книгите. Вярно е, че в предните книги тези факти понякога натежаваха и правеха сцените по-протяжни, а диалогът по-тромав от необходимото, но въпреки всичко никога не са ми доскучавали и винаги са предизвиквали интерес. В „Черен лед” Лейн явно се е поучил от този лек недостатък на предните томове и този път, струва ми се, фактологията е една идея по-добре интегрирана в повествованието.

91kjsb7i9zl

Прекрасно лятно четиво за отмора и развлечение, „Черен лед” ще се хареса както на (по)читателите на детективските истории и Young Adult литературата, така и на феновете на Шерлок Холмс и Артър Конан Дойл, стига последните да подходят към романа с подходящата нагласа. Поредицата „Младият Шерлок Холмс” нова и писана за млада аудитория, което (съвсем логично) я прави една и идея по-наивна и съвременно звучаща. Но Лейн се отнася към първообраза с подобаващото уважение и се старая книгите му да са едновременно и своеобразно обогатяване на мита за известния детектив, и добра отправна точка към по-нататъшен прочит на творчеството на Дойл. А детектив съвсем не ви е нужен, за да стигнете до заключението, че вече стискам палци от издателство „Ибис” скоро да ни зарадват и със следващите книги от поредицата!

Zedd

Още за книгата тук – http://ibis.bg/cheren-led-mladiiat-sherlok-holms-kn-3-.html

17697877

One thought on “„Младият Шерлок Холмс: Черен лед” от Андрю Лейн

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s